Hlavní navigace

Uvedení Radeonu RX Vega je už prý „za rohem“. Může mít 4 nebo 8 GB paměti HBM2

25. 3. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

Před týdnem jsme tu touto dobou měli první obrázky snad referenčního provedení Radeonu RX Vega, které údajně AMD pustilo novinářům v Číně na akci AMD Technology Summit 2017. Ta probíhala k příležitosti oznámení čtyřjádrových a šestijádrových Ryzenů, ale zdá se, že na ní nakonec bylo dost času věnováno i nové grafické architektuře. Z akce je dostupné video, díky kterému se dozvídáme některé nové informace.

Vega bude mít varianty s 4 i 8 GB paměti…

Web VideoCardz, který na video upozornil, vypíchl z útržků vyřčených na akci několik věcí. První je, že Radeony RX Vega údajně nebudou striktně omezené na stejnou velikost pamětí, jak to bylo u grafik s čipem Fiji. S čipem Vega 10 bude možné používat čipy HBM2 s různou kapacitou a výrobci karet budou mít tuto možnost otevřenou. To znamená, že se údajně objeví nejen karty s kapacitou 8 GB, ale také levnější modely jen s 4 GB. To bude mít dopad na výkon, ale nemuselo by to bránit hraní ve vyšších rozlišeních. Architektura Vega počítá s pamětí HBM2 tak trochu jako s cache a má být schopná si kapacitu efektivně doplnit z hlavní operační paměti (firma tyto schopnosti představovala na GDC 2017). Díky tomu nemá výkon po vyčerpání fyzické kapacity karty lidově řečeno „padnout na čumák“, i když pro vyšší rozlišení bude asi stále lepší mít model s vyšší kapacitou.

Ačkoliv kapacita bude na výrobci karty, změna bude možná použitím jiných čipu HBM2 při zapouzdřování čipu na interposer, takže fyzicky bude prováděna ještě v AMD. 8GB modely Radeonu RX Vega budou mít patrně čipy se čtyřmi vrstvami DRAM (a kapacitou 4 GB), kdežto 4GB model by zřejmě použil čipy HBM2 jen se dvěma vrstvami, takže by celková kapacita byla poloviční. Teoreticky by také mohla být zvolena konstrukce jen s jedním 4GB čipem. To by ale kartu stálo polovinu paměťové propustnosti, takže tato metoda doufejme ke slovu nepřijde.

… a možná se objeví v noteboocích

Podle Scotta Herkelmana, který hovoří na odkazovaném videu, má být Vega převratná ještě v tom, že se podívá i do notebooků. Minulé grafiky Radeon založené na highendových čipech (Hawaii, Fiji) se do notebooků nikdy nedostaly a AMD mělo v nabídce jen MXM karty založené na nižších mainstreamových GPU. Zmenšený interposer čipu Vega 10 spolu s úsporami místa, které HBM2 nabízí, ale prý v této generaci konečně naleznou uplatnění i v přenosných počítačích. Nic konkrétního zde bohužel nebylo vyřčeno, takže nevíme, zda půjde o karty s čipem Vega 10 – teoreticky by mohla být řeč i o menším čipu Vega 11, pokud také používá HBM2.

WT100

Pokud by se Radeon RX Vega – byť asi v méně výkonné verzi kvůli omezením spotřeby – skutečně dočkal mobilního provedení, mělo by to v herních noteboocích mít pozitivní dopad. Momentálně totiž highendová GPU v provedení MXM nabízí jen Nvidia a chybí jí na trhu konkurence.

Čip Vega 10 (Zdroj: ComputerBase) Čip Vega 10 (Zdroj: ComputerBase)

„Za rohem“?

AMD zatím stále tají přesný termín uvedení, takže pořád nevíme, kdy se karty budou dát koupit. Některé neoficiální informace hovořily o vypuštění v květnu, nicméně může jít jen o spekulace. AMD zatím vždy hovořilo o uvedení v druhém čtvrtletí, takže ve hře je i červen. Scott Herkelman na videu nicméně řekl, že karta bude uvedena „velmi brzo“ a dokonce že „už je za rohem“ (doslova „just around the corner“). To jsou ovšem mlhavá, nezávazná vyjádření a lze je natahovat podle potřeby. Tudíž bych z toho tak docela neusuzoval, že Radeon RX Vega vyjde jako přepadovka třeba už v polovině dubna. Možná by ale mohlo přece jen dojít na ten květen.