Hlavní navigace

Názor k článku Uvedení Radeonu RX Vega je už prý „za rohem“. Může mít 4 nebo 8 GB paměti HBM2 od Jan Olšan - Ten výkon by mohl být docela fajn, nebo...

  • 26. 3. 2017 0:25

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Ten výkon by mohl být docela fajn, nebo tedy by mohl být, ale bude to záviset na TDP...

    Víme, že Radeon Instinct MI25 s Vegou 10 má mít výkon okolo 12,5 TFLOPS v FP32, což vychází na takt někde okolo 1500 MHz. S tím by měla o 42 % vyšší teoretický výpočetní výkon v FP32 (možnost FP16 bude mít význam až v budoucnu) proti Fiji na jeho ref. 1050 MHz. Vzhledem k tomu, že propustnost pamětí bude stejná jako u Fiji, ale s pokročilejší kompresí a Fiji nebylo moc limitované, tak bych řekl, že je realisticky možné, aby RX Vega s tímhle taktem měla o těch 40 % lepší výkon než R9 Fury X (obojí má 4096 shaderů), už jenom kdyby to byl jenom die-shrink Fiji a nic jiného.
    Architektonicky má Vega poměrně velká zlepšení, takže IPC by mělo být vyšší, tj. se stejným teoretickým výkonem vyšší reálný výkon. I když samozřejmě je otázka, o kolika procentech navíc se bavíme (to si teda moc neodvažuju tipovat - 5% je asi málo, 25% zní zase jako moc, ale ty změny jsou velké).

    Takže já bych od toho očekával potenciálně i docela dost, vyrovnání toho GP102 by snad v mezích možného i bylo. Jenže - bude to mít takovou frekvenci? Ten Radeon Instinct MI25 má mít TDP až do 300W. Před nedávnem AMD ukazovalo prototyp RX Vega s 6+8pinem, což by muselo mít nižší TDP a teda nižší takty. Ten vzorek v CompuBench měl snad jen 1,2 GHz, jestli si pamatuju dobře, což je jenom 15% TFLOPS navíc proti Fiji. Kdyby AMD tu kartu udělalo úspornější, tak samozřejmě přistane výkonem o dost níž. Ale zase se mi nezdá moc pravděpodobný, že by tomu výkon seškrtili kvůli spotřebě a nevytáhli z toho všechen potenciál, co to má. Aby serverová verze měla vyšší takty než desktop herní grafika, to by bylo hodně neobvyklé.
    Minimálně by udělali dobře, kdyby vydali obě varianty, žravou i úspornější, ale co bude, to těžko říct.