Hlavní navigace

Už ani čip. Samsung stopnul dodávky všech svých produktů do Ruska

5. 3. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Deset dnů po ruském útoku na Ukrajinu oznámil Samsung konec dodávek svých produktů do Ruska. Týká se to i čipů a rusové přijdou o obrovské množství produktů.

Na veletrhu MWC v Barceloně jsme se Samsungu několikrát dotazovali, jaký je postoj firmy k současné situaci, ale nedozvěděli jsme se bohužel nic. V loňském roce držel Samsung v Rusku asi 30% podíl na trhu, následovaly značky Xiaomi, Apple a Realme. Samsung nyní uvedl zastavení dodávek všech produktů „due to current geopolitical developments“.

Korea měla čerstvou výjimku ze sankcí a dovážet některé zboží do Ruska tak její společnosti teoreticky mohly. Jihokorejský ministr obchodu Yeo Han-ko výjimku včera získal po dohodě s americkou stranou, uvedl korejský web Yonhap News. Tuto výjimku má více zemí včetně například Evropské unie. Samsung ale poté zřejmě učinil vlastní rozhodnutí. Trochu to však vypadá, že nejprve čekal na krok korejské vlády. Celkový export Koreje do Ruska činil loni pouze 1,5 %.

„Myslíme na všechny, kteří byli postiženi, a naší prioritou je zajistit bezpečnost všech našich zaměstnanců a jejich rodin,“ uvedl Samsung v prohlášení. Společnost také věnuje 6 milionů dolarů, včetně 1 milionu dolarů v produktech spotřební elektroniky, na humanitární úsilí v regionu.

KL24

Samsung se tak přidává k Applu, Intelu, AMD, HP, Microsoftu a dalším společnostem. Jihokorejská firma je ale největším výrobcem smartphonů i televizorů a významným producentem čipů. Všechny tyto produkty teď budou v Rusku chybět.

zdroj: Bloomberg

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.