Hlavní navigace

Už víme, jak je to s bezplatnými Windows. Kolik částí tvoří jarní aktualizaci?

6. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vrací se spekulace kolem jarní aktualizace pro Windows 8.1 a zdarma dostupné edice Windows. Tentokrát se prolínají. Začněme aktualizací, která vylepší ovládání operačního systému myší a klávesnicí. O té víme všechno důležité, včetně toho, že bude oficiálně uvolněna v dubnu. Nová informace pak naznačuje, jak bychom jarní aktualizaci mohli oficiálně říkat. Podle čínského zdroje se bude nazývat Feature Pack. O tom ale můžeme ještě chvíli pochybovat, viz níže.

Instalace jednoho z doplňkových balíčků
Instalace jednoho z doplňkových balíčků | Foto: ithome.com

Po instalaci bude také Internet Explorer povýšen na verzi 11.0.7. Oproti běžným aktualizacím ho Microsoft vybaví novou funkcí, takže zvednutí čísla verze bude oprávněné. Půjde o tzv. režim zpětné kompatibility, jenž firmám zajistí kompatibilitu starých aplikací v novém prohlížeči. A co bezplatná edice Windows 8.1 s Bingem?

 

Podle uniklé dokumentace pro Windows 8.1 GDR1 to bude varianta pro nejlevnější zařízení. Bing bude výchozím vyhledávačem v Internet Exploreru, což nicméně bude možné změnit na straně uživatele. Navíc vám nikdo nezabrání v tom, abyste si do počítače přidali vlastní prohlížeč. K tomu bych jen podotkl, že Bing je výchozí vyhledávač v Internet Exploreru běžně. Jen občas do nastavení zasáhnou výrobci OEM.

Když v bezplatné edicí Windows 8.1 takovou změnu provedou, prohlížeč se zpátky přepne do výchozího nastavení. Až uživatel obdrží pravomoc změny vyhledávače. Výrobce nebude schopný software ani „obohatit“ vlastní lištou. Pro výrobce počítačů bude tato edice výhodná v tom, že je nebude nic stát. Jedná se přitom o plnohodnotný operační systém. Pravděpodobně Windows zadarmo nebudou uvolněna ke stažení pro každého zájemce.Dokumentace k jarní aktualizaci unikla, instalační soubory zatím nikoli. Do dubna nicméně zbývá dost času.

CS24

Microsoft je nepřekvapivě naklonoval ze základní edice Windows 8.1 Core, takže budou postrádat funkce z edice Pro. Mimochodem, dokumentace o aktualizaci hovoří jako o Windows 8.1 Update. Ze hry vypadlo označení Update 1, Spring Update nebo Feature Pack. Copak to tedy Číňané odhalili? Uniklý dokument dále vyzradil něco o objemu aktualizací, který uživatelé Windows 8.1 obdrží:

  • KB2919442 – Aktualizace, která musí být nainstalována jako první, neboť ji tzv. jarní aktualizace vyžaduje.
  • KB2919355 – Jarní aktualizace, která systém obohatí novými prvky pro uživatele s myší.
  • KB2932046 – První dodatečný balíček s vylepšeními.
  • KB2937592 – Druhý dodatečný balíček s vylepšeními.

via Neowin 1 | 2