Hlavní navigace

Už i zdroje se vyrábí speciálně pro těžbu kryptoměn. FSP uvádí 2000W model pro 16 grafik

24. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na těžení kryptoměn v současné „zlaté horečce“ potřebujete přirozeně grafické karty a asi se vím už doneslo, že pro tyto účely vznikají dokonce speciální základní desky se zmnoženými sloty PCI Express nebo jen konektory pro připojení kabelových prodlužek pro karty. Ale horníci potřebují pro to všechno také napájení, takže během akutní fáze nedostatku GPU byly k nesehnání také ATX zdroje s vysokým výkonem. A i jejich výrobci se už podvolili tomuto mocnému zákazníkovi-pánovi a začínají nabízet zdroje vyráběné speciálně pro těžaře.

Takový nyní představila firma FSP Group, která stojí za značkou Fortron, ale vyrábí i zdroje pro OEM trh. Pro těžaře má zdroj FSP2000-A0AGPBI, který slibuje výkon celých 2000 W, navíc se spolehlivostí potřebnou pro nepřetržitý provoz (kryptoměny se samozřejmě těží 24 hodin denně, 7 dní v týdnu), zdroj je na webu firmy vedený v kategorii výrobků pro průmyslová PC. Zároveň je s ním možné provozovat až 16 grafických karet najednou, jelikož poskytuje celkem 16 konektorů PCI Express pro napájení grafik, a to v provedení 6+2 pinů.

Šestnáct grafik se do 2000 W těsně vejde, pokud by měly spotřebu pod 120 W na jednu kartami, takže tato schopnost by se asi dala reálně využít třeba s GeForce GTX 1060 a s podtaktovanými a podvoltovanými GPU (takováto konfigurace musí nutně běžet s mixem karet AMD a Nvidia kvůli omezením ovladačů, ty pro Radeony například podporují maximálně 12 karet najednou). Mít je napojené na jediný zdroj by mělo být výhodnější a snáze udržovatelné, než kombinování více zdrojů v jednom počítači či racku, k čemuž se těžaři musí uchylovat se slabšími zdroji.

KL24

Podle specifikací FSP Group by zdroj měl teoreticky v 12V napětí, které grafiky potřebují, schopen špičkově dodat až 2160 W, i když trvale odebíraný výkon má být maximálně 2000 W. Je rozdělen do celkem šesti 12V větví (12V1 až 12V6), přičemž na každé z nich je využitelná zátěž do 30 A (tedy 360 W). Jak je mezi ně rozloženo oněch 16 konektorů PCI Express na jednotlivých kabelech nevím, ale jedna z větví musí živit také procesor, možná tedy 5 × 3 plus jeden konektor na šesté větvi sdílené s napájením CPU, desky, disků a dalších periférií. Všechny kabely jsou jinak prý modulární, takže při neúplném využití nebudou překážet.

Rozdělení jednotlivých větví u FSP2000 A0AGPBI Rozdělení jednotlivých větví u FSP2000 A0AGPBI

Tento zdroj přirozeně nemusí sloužit jen pro těžení, ale i jiné aplikace, kde by 2 kilowatty z 12V napájecích větví mohly mít využití. Měl by splňovat všechny standardy a regulace, má aktivní PFC a vyhovuje specifikaci efektivity 80 Plus Platinum, jelikož spotřeba je pro rentabilitu těžby důležitá. Podle FSP má také zvládat provoz ve vyšších teplotách, vlhkosti, výšce až 5000 metrů nad mořem a funguje jak s 230V, tak 115V systémem (přípustné vstupní napětí je 90–264 V).

Byl pro vás článek přínosný?