Hlavní navigace

Užijte si HD obraz od LG

12. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Novinky jsou určeny na stůl především grafikům a jiným náročným uživatelům. Modely spadají do high-end segmentu trhu. Tomu odpovídá barevný gamut, který dosahuje 115% Adobe RGB. Úhlopříčky 26" a 30" ještě nejsou zcela běžné, to se ovšem před pár lety dalo říci i o dnešních širokoúhlých plackách. U modelů je použito S-IPS panelů, které jsou u takto velký monitorů doslova nutností. Běžné TN panely trpí malými pozorovacími úhly, které se u 19" monitorů ještě dají prominout. Na 30" už budete u krajů vidět zkreslené (někdy skoro inverzní) barvy.


Modré vypínací tlačítko je opravdu elegantní, nemyslíte?

Samozřejmostí u high-endu je perfektní ergonomie. S novými LG můžete panely naklápět, otáčet kolem svislé osy i výškově polohovat. K počítači je připojíte pomocí DVI-D a D-Sub konektorů, bonusem je i čtyřportový USB hub.

W2600H

Máte doma obstarožní CRT obrazovku, která vám neustálým blikáním způsobuje epileptické záchvaty? Staré 15" LCD-čko už taky nestačí vašim potřebám? Chcete si dopřát FullHD obraz, ale 24" panely mají malinké pixely, které se vám špatně čtou? Pokud si na některou z otázek odpovíte ano, tahle novinka vás bude zajímat.

Rozlišení je stejné jako u standardních 24" (1920 x 1200), ale díky úhlopříčce 26" budou pixely o něco větší. Filmy a hry si vychutnáte více, drobounké písmo v systému bude pro lidi s horším zrakem (nebo z větší vzdálenosti) lépe čitelné. Monitor je vybaven 16 trubicemi, které mají zajistit rovnoměrné podsvícení po celé ploše.  Odezva dosahuje výborných 5 ms, takže vám nebudou za kurzorem myši lítat duchové a rychlý obraz ve hrách nebo filmech nijak neutrpí na ostrosti. Dynamické kontrast  se chlubí hodnotou 5000:1, pro práci je ale možné ho vypnout. 

W3000H

Pokud toužíte po opravdu obrovské pracovní ploše, můžete si vybrat 30" model s rozlišením 2560 x 1600 pixelů. Je třeba zdůraznit, že na tak vysoké rozlišení potřebujete dual-link DVI výstup, který už naštěstí obsahuje téměř každá grafická karta. Úhlopříčka 76,2 cm uspokojí i ty nejnáročnější profesionály. Oproti menšímu sourozenci ubylo na odezvě (12 ms), i kontrast je snížen na 3000:1. Naopak logicky přibyly dvě podsvětlovací trubice, celkem jich tedy bude 18.

MMF24


Tenký rámeček opticky monitor ještě o něco zvětší.

V českých obchodech se monitory objeví v průběhu března. Doporučené ceny jsou 21 900 Kč (W2600H) a 36 900 Kč (W3000H).

Autor článku