Hlavní navigace

V 90 letech zemřel Jack Goldman. Jeho laboratoř Xerox PARC dala světu myš a GUI

23. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jacob „Jack“ Goldman byl hlavním vědeckým pracovníkem v Xeroxu. Na konci 60. let byl pověřen, aby sestavil výzkumné technologické centrum, jako mělo tehdy IBM (Yorktown Heights) nebo AT&T (Bellovy laboratoře).

V roce 1970 byl proto založen Xerox PARC (Palo Alto Research Centerer). Od té doby se v tomto inkubátoru dobrých nápadů vynalezla laserová tiskárna, kancelář propojená Ethernetem, grafické uživatelské rozhraní (GUI) nebo počítačová myš. Problémem bylo, že Xerox neměl úplně promyšlené co a jak prodávat. V té době ani nebylo komu, protože počítače byly v plenkách. Přesto poslední dva uvedené vynálezy změnily svět, i když se na tom Xerox podílel nepřímo.

Jejich nápad totiž uchvátil Steva Jobse. Jak bylo popsáno v jeho biografii, v PARCu mu ukázali tři technologie. Grafické rozhraní počítače i s myší, sítí propojenou kancelář a objektové programování. Jenže první část ho uchvátila natolik, že ty další přestal vnímat.

A i když už byl počítač Xerox Star 8010 od roku 1981 na trhu, byl to právě Apple, který zdokonalením vizí Xeroxu změnil navždy ovládání počítačů (v počítačách Lisa a Macintosh). Nakonec se GUI a myš začaly používat také na jiných platformách, Microsoft se nakonec i díky tomu dal softwarovou velmocí. Jak by dnešní počítače vypadaly nebýt Xeroxu PARC, to si nedokážeme představit. Přišel by někdo s podobným nápadem později?

KL24

Jacob Goldman se narodil 18. července 1921. Na University of Pennsylvania získal doktorát v oblasti fyziky. Od roku 1955 vedl výzkumné a vývojové centrum ve Fordu, z něhož nakonec přeskočil do Xeroxu. Doktor Goldman zemřel na srdeční zástavu v úterý 20. prosince.

Zdroj: NYT

Byl pro vás článek přínosný?