Hlavní navigace

V AotS se objevil Ryzen Mobile 2500U. APU Raven Ridge už patří k druhé generaci

29. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Architekturu procesorových jader Zen vydalo AMD začátkem března, čímž pro něj podle všeho začalo nová éra. Zatím ale jen ve velkých desktopových procesorech Ryzen, které jsou postavené na osmijádrových čipech. S nimi byla vyhlížena i verze APU, která by Zen spojila s integrovanou grafikou a také poskytla jeho mobilní verzi pro notebooky. Na APU, nazvaná Raven Ridge, se ale nakonec čeká o dost déle. Jeho notebooková verze by zřejmě měla přijít někdy na podzim a teď pro to máme doklad – objevily se totiž informace o prvním modelu APU, od Raven Ridge odvozeného.

Nález se přihodil v databázi benchmarku Ashes of the Singularity, který zřejmě v AMD používají k testování (nebo dokonce k záměrnému „leakování“?), jelikož se v něm už pár novinek objevilo. Web VideoCardz upozornil na záznam, v němž figuruje procesor AMD Ryzen 5 2500U běžící s integrovanou grafikou „Radeon Vega“. Prakticky určitě jde tedy o APU Raven Ridge, a to nikoliv o prototyp (inženýrský vzorek typu ES/QS, ty se hlásí jinak). Podle zobrazeného jména by totiž toto už měl být sériový model.

Záznam bohužel mnoho neříká o specifikacích. Víme, že CPU má čtyři jádra s osmi vlákny. APU s označením „Ryzen 5“ tedy budou mít aktivní SMT pro vyšší vícevláknový výkon. Stroj měl instalováno 16 GB paměti a při rozlišení 1920 × 1080 bodů není výkon bůhvíjaký, nicméně takto rané benchmarky nemusí být směrodatné. Všimněte si jinak také jména grafiky: AMD 1500. Zdá se, že stejně jako na straně CPU zde AMD přikročilo ke změně označování integrovaných GPU. Podle starších informací by integrovaná grafika v Raven Ridge mohla mít až 768 stream procesorů.

Nález procesoru Ryzen 5 2500U s integrovanou grafikou Radeon Vega v Ashes of the Singularity (Zdroj: VideoCardz) Nález procesoru Ryzen 5 2500U s integrovanou grafikou Radeon Vega v Ashes of the Singularity (Zdroj: VideoCardz)

Modelové číslo 2500U může vypadat překvapivě, ale není na něm nic zvláštního. Pokud se podíváte na následující slajd z uvedení Ryzenu, který vysvětluje systém značení, pak jednička v desktopových Ryzenech znamená 1. generaci. R5 2500U tedy říká, že čipy APU Raven Ridge již budou chápány jako součást druhé generace Ryzenu. Ostatně většinu kariéry si odkroutí až v roce 2018, kdy by AMD mělo vydat i desktopová CPU Ryzen „Pinnacle Ridge“, snad představující refresh dnešního Ryzenu (Summit Ridge). Ta nejspíš také budou pojmenována jako generace 2000, takže Raven Ridge k tomu bude číslováním sedět. Druhá generace Ryzenu ale patrně ještě neznamená, že bude použita nová architektura Zen 2, ta má přijít až s 7nm procesem, pravděpodobně jako produkt pro rok 2019.

KL24

AMD Ryzen Mobile, APU Raven Ridge v provedení BGA AMD Ryzen Mobile, APU Raven Ridge v provedení BGA

Písmeno U v názvu by mělo znamenat, že model R5 2500U je pro notebooky v provedení BGA pájeném na desku, jde tedy o Ryzen Mobile. AMD podle stejného slajdu počítá s variantami H, U a M, které patrně do značné míry sedí s značením Intelu – H má znamenat výkonné notebooky, pravděpodobně s TDP 35–45 W. M bude zase pravděpodobně obdoba Intelů se sníženou spotřebou, tedy Core M. Řada U by logicky měla být mainstreamem s TDP 15 W, který se používá v největším procentu laptopů. Desktopová APU pro socket AM4 zdá se ponesou označení „G“, nebo „S“ u verzí se sníženou spotřebou.

ryzen-mobile-vykon-computex Slajd k Ryzenu Mobile, který AMD ukazovalo v květnu

Kdy přesně bude Raven Ridge vypuštěno na trh, ještě nevíme. Podle početných indicií se čekání na desktopovou verzi protáhne a na trh přijde až v roce 2018. Alespoň na volném trhu, OEM trh a velcí výrobci PC by ji možná mohli dříve. Verze pro notebooky má dle oficiální linie vyjít „v druhé polovině roku 2017“, což bylo potvrzeno i v konferenci k tento týden vydaným finančním výsledkům. Notebooky s těmito APU by prý měly být na trhu včas pro předvánoční prodeje, což by snad mělo znamenat dostupnost aspoň v říjnu či listopadu. Pokud je zde viděný model Ryzen 5 2500U skutečně sériová verze, jak název tvrdí, pak by možná oficiální uvedení těchto procesorů na trh nemuselo být vůbec daleko, a dokonce by mohlo proběhnout třeba už koncem prázdnin. V tuto dobu loni AMD poprvé vypustilo desktopové čipy Bristol Ridge pro socket AM4 (ale jen pro trh OEM, do volného prodeje to trvalo dalších deset měsíců a objevují se teprve teď). Nicméně u notebooků není papírové odhalení to nejdůležitější, záleží na tom, kdy se objeví reálné počítače na CPU založené.

Byl pro vás článek přínosný?