Hlavní navigace

V Brně už běží LTE. Mobilní síť nové generace tam jako první spustila Telefónica

31. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ode dneška můžete v Brně lovit signál LTE, nejrychlejší mobilní síť tam spustila Telefónica. LTE pokrývá širší centrum města a areál Brněnských výstavišť a veletrhů (BVV). Signál je dle oficiálních údajů dostupný pro 40 % obyvatel okresu Brno-město.

Pokrytí LTE od Telefónicy v Brně
Pokrytí LTE od Telefónicy v Brně

Síť běží na stávajících držených frekvencích v pásmu 1800 MHz, operátor zatím nemusí čekat na výsledky mobilní aukce. LTE od O2 dovoluje stahovat maximální rychlostí až 75 Mb/s a nahrávat až 38 Mb/s. Doba odezvy se pohybuje mezi 20 a 25 ms. LTE mohou využívat všichni zákazníci tarifů Mobilní Internet, v plné rychlosti však pouze u nejvyššího za 757 Kč měsíčně s 10GB datovým limitem. U ostatních tarifů je rychlost uměle omezena na 20 Mb/s.

Telefónica také slíbila, že do sítě implementuje technologii CS FallBack. Slouží k automatickému přesměrování hovorů na 2G/3G síť. Jde o jakýsi mezistupeň mezi využíváním LTE pouze pro datové přenosy a technologií VoLTE, která přinese hovory postavené přímo na síti nové generaci. CS FallBack už podporují konkurenční operátoři Vodafone i T-Mobile.

Síť LTE od O2 je kromě Brna dostupná také v centru Prahy, v Jesenici a na Letišti Václava Havla. T-Mobile pokrývá Prahu, Kladno a Mladou Boleslav. Vodafone je zatím jen v Karlových Varech.

MMF24

 

Zdroj: O2