Hlavní navigace

V Brně vzniklo nejtišší místo Česka. Při −5 dB uslyšíte tlukot vlastního srdce

24. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová testovací laboratoř firmy Honeywell v brněnské Slatině se stala nejtišším místem v Česku s hodnotou mínus pět decibelů. Takzvaná akustická komora má sloužit pro měření hluku na velmi nízkých úrovních, proto v ní musí být absolutní ticho, které je zajištěno speciální konstrukcí stěn. Ty jsou pokryty absorbčními klíny, které zajišťují, že se zvukové vlny nebudou nijak odrážet a stěna je vlastně úplně pohltí. Bývají i z pěny, zde jsou keramické.

honeywell foto: Honeywell

Nejtišší místo na světě má hodnotu −20,6 dB a jde o testovací laboratoř v sídle Microsoftu v Redmondu, konkrétně v přízemí budovy 87. Ta má dokonce své vlastní základy a je od zbytku budovy vlastně odpružena. Ticho v této anechoické komoře je již na hraně fyzikálních limitů, jelikož určitý hluk (okolo −23 dB) vytváří i samotný pohyb základních částic. Člověk v takové místnosti dlouho nevydrží, introverti možné o pár minut déle.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.