Hlavní navigace

V Česku je 7 milionů uživatelů internetu. Většina stále surfuje na PC

20. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

NetMonitor měřící návštěvnost všech významných českých webů zveřejnil zprávu za únor. V minulém měsíci vůbec poprvé překročil počet českých surfařů (v metodice NetMonitoru tzv. reálných uživatelů) hranici 7 milionů. Pokud bychom započítali i zahraniční návštěvníky, českým webem se potulovalo 8,8 milionů uživatelů. Jde jen o ty, kteří k surfování využívají PC.

Ostatní platformy NetMonitor počítá zvlášť. Na mobilech v únoru surfovalo 3,6 milionu Čechů a na tabletech necelých 1,7 milionu. PC jsou pro Čechy, Moravany a Slezany stále klíčové. Vypovídá o tom nejen počet surfařů, ale také množství zhlédnutých stránek. Průměrný uživatel počítače v únoru otevřel 735 stránek, na mobilu to bylo jen 438 a na tabletu 203 stránek na hlavu.

MMF24

Návštěvnost českých webů v únoru 2017 Návštěvnost českých webů v únoru 2017 (zdroj: NetMonitor)

Počítače nad mobily a tablety jasně vedou i z hlediska přehrávání videa. Streaming využívá 3,7 milionu „písíčkářů“ a spustí přes 135 milionů videí. Na mobilu si videa přehrávání milion uživatelů a přehrají necelých 15 milionů videí.

U streamingu je nicméně třeba brát v potaz, že do NetMonitoru nejsou zapojeny přední světové internetové společnosti. Google, Facebook, Vimeo, Netflix nebo různé warezové či pornografické weby by s čísly i podílem mobilů určitě zamíchaly.

Autor článku