Hlavní navigace

V Česku je 92 virtuálních operátorů. Nejvíce jich běží v síti Vodafonu

18. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asociace provozovatelů mobilních sítí, která sdružuje všechny tuzemské síťové operátory (Air Telecom, T-Mobile, O2 a Vodafone) pravidelně vydává ve spolupráci s ČTÚ seznam virtuálních operátorů. Ten aktuální dubnový napovídá, že je v Česku 96 unikátních poskytovatelů mobilních služeb včetně zmíněných čtyř síťových operátorů.

Nových síťových operátorů by mohlo být více

Ti provozují 104 virtuálních sítí. Někteří jich mají více. Air Telecom, O2, Vodafone, One Mobile a Český bezdrát mají po dvě, T-Mobile hned pět. Z oněch 104 jich 54 běží v síti Vodafonu, 42 je u T-Mobilu, 6 u O2a 2 u Air Telecomu.

A aby to nebylo tak jednoduché, 103 sítí je pouze hlavních, jejichž provozovatelé mají smlouvu přímo se síťovým operátorem. Existují ještě ale desítky menších (pod)operátorů, které mají smlouvy s virtuály, případně jde o jednu síť prodávanou pod dvěma různými názvy.

 

Prvním příkladem je například IPEX, který si dojednal kapacitu sítě u T-Mobilu, ale sám přeprodává služby dalším firmám. Ty provozují sítě značek Mobil21, Fastmobile, BrnkačkaTel, CallPro, Metronet apod. Naopak Smart Comp provozuje dvojčata Netbox Mobil a AIM Mobil. Konečného čísla počtu virtuálů se asi nikdy nedopočítáme. Operátorů je zkrátka zbytečně moc a přesto mezi sebou nedokážou pořádně konkurovat.

Výčet všech poskytovatelů najdete v PDF na apms.cz.