Hlavní navigace

V Číně se už pašují i CPU. Stovky procesorů Intel byly nalezeny v kalhotách řidiče kamionu

15. 7. 2021

Sdílet

Zdroj: HKEPC
I procesory se už pašují: v Číně byl zadržen řidič se stovkami Intel Core i9 a i7 pod šaty. Jedna z výhod toho, když zespod CPU nejsou piny, ale jen plošky.

Před časem se během vrcholící kryptotěžební mánie objevovaly zprávy o tom, že se nedostatkové grafické karty staly artiklem pašeráků, takže se při zátazích nacházely stovky desktopových GPU. Jak ale trvá nedostatek hardwaru na různých trzích, pašování se zřejmě už týká i dalších komponent. V Číně se evidentně teď pašují i CPU: v médiích se objevily kuriózní případy pokusů přenést přes hranice doslova stovky Core i7 nebo i9.

Jak informuje hongkongský hardwarový magazín HKEPC, čínští celníci oznámili zadržení tří set procesorů na hranici mezi Macaem a Hongkongem. Šlo o dva incidenty, tedy ne o jedinou zásilku, které ale můžou být jen vrcholkem ledovce. V obou případech procesory tajně převážel řidič náklaďáku přejíždějícího hranice. Je otázka, kolik podobných pokusů projde.

V menším z případů převážel řidič 52 procesorů Intel schovaných v kabině mezi sedadly (to jsou zřejmě ty v plastových krabičkách, na fotce v galerii vedle lahve vína). Zajímavější byl první zadržený řidič, který najednou převážel 256 procesorů. Bohužel pro něj si ho celníci při kontrole vytipovali (údajně podle nervozity a podezřelého chování) a při prohlídce zjistili, že měl zřejmě celofánovou fólií toto množství procesorů nabalené přímo na sobě – část na nohách (viz foto), část pod tričkem. Což teda muselo být hodně nepohodlné.

Pašování procesorů v Číně 04 Pašování procesorů v Číně. Řidič měl CPU schovaná na lýtkách a na hrudníku (Zdroj: HKEPC)

Převážená CPU byla údajně Core i9-10900K a Core i7-10700K, tedy ještě modely generace Comet Lake pro socket LGA 1200. Odhadovaná hodnota byla celkově zhruba2,68 milionu korun (je uvedeno 800 000 jüanů), vzhledem k počtu CPU. Toto je zřejmě pro oba incidenty dohromady.

Jak závažný přečin je pašování mezi Macaem a Hongkongem netuším – obojí jsou čínská území, ale je možné, že mezi nimi není úplně volný pohyb zboží. Nebo původ byl mimo Čínu a zásilka jen byla odhalena až mezi Macaem a Hongkongem. Cílem asi je vyhnout se clům nebo dani z přidané hodnoty. Podle zprávy byl z chycených řidičů zadržen jeden, druhý asi ne. Mmožná ten skromnější s padesátkou CPU.

Galerie: Pašování procesorů v Číně, zadržená CPU

Těžko říct, zda se procesory pašují i za běžných okolností, nebo k tomu někoho motivuje až zhoršená dostupnost hardwaru v dnešní době. Atraktivní by asi mohly být, vzhledem k malé velikosti a často poměrně vysoké ceně.

KL24

Sledovače tržních podílů AMD a Intelu asi potěší, že všechny zadržené kusy zdá se byly z modrého tábora, o Ryzeny patrně na černém trhu zájem není. Je pravda, že s pichlavými piny vespod by lýtková metoda převozu asi měla příliš akupunkturní účinky. AMD na tomto specifickém trhu tedy asi bude mít šanci až s příchodem platformy AM5.

Náčrt podoby procesoru Raphael pro socket AMD AM5 Zdroj ExecutableFIx Takto má vypadat procesor Raphael pro socket AMD AM5 zespodu. Jde o náčrt, ne o reálné foto nebo render (Zdroj: ExecutableFix)

Zdroje: HKEPC, VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?