Hlavní navigace

V Číně se rodí výroba operačních pamětí. Vrátí se konkurence a nízké ceny?

2. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste se na ceny operačních pamětí naposledy podívali koncem roku 2012, potkal by vás letos (ale i loni a předloni) menší šok. Ceny DDR3 jsou více než dvojnásobné, a to ještě není řeč o novější DDR4 pro platformu LGA 2011-3. Stojí za tím převážně to, že po konci Elpidy na sklonku onoho posledního „období hojnosti“ zůstali na trhu jen tři hráči, kteří si hlídají objem výroby. Poptávka tak převyšuje nabídku, což tlačí ceny nahoru. Naštěstí se zdá, že by v této nepříjemné situaci mohl nastat zlom, jelikož do oboru vstoupí nový hráč.

Podle různých zdrojů má totiž o zájem o urvání nějakého toho kousku momentálně zase lukrativního koláče Čína, plánující založit vlastní podnik či podniky na výrobu DRAM. Motivací možná ovšem asi nejsou jen tržní mechanismy (tj. to, že omezená nabídka a vysoké ceny vytváří prostor pro další konkurenty). Čína by také ráda dosáhla soběstačnosti v tomto oboru. Zatímco procesory a SoC se zde navrhují a čínské firmy začínají vystrkovat růžky také v samotné výrobě (například SMIC již má 28nm proces a dokonce i zahraniční klienty), je zcela závislá na dovozu pamětí DRAM a NAND. Tento import přitom představuje miliardové částky.

Co se pamětí DRAM týče, práce na vybudování čínského paměťového podniku podle všeho již začaly. Jako jeho základ zřejmě poslouží doposud americká firma ISSI (Integrated Silicon Solution Inc), která se zabývá návrhem pamětí DRAM (včetně DDR3 a LPDDR2), SRAM a také některých druhů pamětí flash. Tuto sspolečnost v březnu koupilo konsorcium čínských investorů, podle webu DigiTimes za sumu okolo 640 milionů USD (19,25 USD za akcii). Cílem je podle všeho právě dostat se k technologii DRAM, kterou dnes v masovém měřítku vyrábějí hlavně firmy Hynix, Micron a Samsung.

Ačkoliv je zřejmě v plánu vybudovat na tomto základě v Číně plnohodnotnou produkci operačních pamětí, která by mohla zásobovat lokální trh a možná i exportovat, akvizice ISSI je jen jeden krůček k tomuto cíli. Rozjezd skutečně masové výroby na moderních linkách si nejspíš vyžádá ještě několik let, takže čínská DRAM se na trhu asi objeví až v střednědobém horizontu. V předchozích letech, kdy vládla ostrá cenová konkurence, byl navíc tento byznys docela neúprosný, takže je otázka, zda se čínským podnikům vůbec bude dařit produkovat paměti dostatečně levně. V tomto by nicméně asi mohly pomoct vládní subvence.

 

Je možné, že se výroba z počátku zaměří na mobilní a speciální paměti, kde je pro menší hráče více místa (v této nice například dál působí dříve známá Nanya). Vhledem k snaze o dosažení soběstačnosti je ale pravděpodobné, že se eventuálně budou vyrábět i klasické operační paměti DDR3 a DDR4 pro PC.

Micron, moduly RAM

 

Šance na návrat nízkých cen

Podstatné na této zprávě je, že čínské aktivity by opět mohly zostřit konkurenci v tomto oboru a přinutit existující producenty zase zvýšit kapacity a snížit ceny. Pro nás spotřebitele by tedy mělo jít o dobrou věc, pokud tedy ponecháme stranou nedůvěru v čínské zboží. Doufejme ale, že toto rozvíření stojatých vod nepovede k destabilizaci či odchodu existujících výrobců, čímž bychom se možná jako po krachu Elpidy ocitli v ještě horší situaci než teď.

KL24

Čínská RAM je ovšem věcí vzdálenou minimálně ještě pár let. Je možné, že existující hráči na tyto plány preventivně zareagují předem, zatím se ale asi nějaké velké změny ještě čekat nedají.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?