Hlavní navigace

V e-shopech letos utratíme 30 miliard korun

15. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předpokládá se, že letos obchodníci s internetových prodejnách utrží okolo 30 miliard, dvacet procent z nich při nákupu využije srovnávačů cen. Tento závěr vyplývá z analýzy portálu Srovname.cz, který se právě porovnáváním cen v e-shopech zabývá. Podobné služby tedy mají na svědomí asi 6 miliard korun.

„Denně využije služeb internetových porovnávačů cen v ČR okolo 250 000 zákazníků. Ve vánoční sezóně dosahuje nárůst zájmu o nákupy bezmála dvounásobek zájmu v průběhu roku. V předvánočním období tak bude denně využívat internetových srovnávačů cen okolo 400 000 nakupujících,“ říká ředitel projektu Srovname.cz David Folprecht.

Nejvíce utrácíme tradičně v poslední čtvrtletí. Mezi říjnem a prosincem prý nakupuje 7500 lidí a obchody denně utrží asi 36 milionů. Srovname.cz si chválí trojnásobný počet uživatelů, kteří přes jejich portál nakoupili, oproti loňskému roku. Zároveň se zvýšil počet nakupujících žen (o 10 %) i seniorů (o 15 %).

Hitem letošní roku jsou televizory s LED podsvícením, 15,6" notebooky, netbooky a také se o 16 % zvýšil prodej chytrých telefonů. O 12 % rostla i bílá technika, naopak pokles zaznamenaly MP3 přehrávače, GPS, kamery a LCD monitory. U MP3 a GPS je to pochopitelně na úkor mobilů.

MMF24

Největší žně prý přijdou 13.–19. prosince, kdy srovnávače a obchody evidují až desetinásobný zájem oproti jiným týdnům.

Zdroj: Tisková zpráva

Autor článku