Hlavní navigace

V Evropě došly adresy IPv4. Internet se ale nezhroutí

17. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

RIPE NCC, správce internetového registru pro Evropu, Střední východ a část střední Asie, v pátek oznámil, že došly běžně rozdělované adresy formátu IPv4. Ještě ale existuje jeden blok o velikosti /8, tj. 16,7 milionu volných adres. Jejich rozdělování se už ale řídí podle krizových podmínek a každý operátor může získat blok o velikosti /22, tedy 1024 adres. Doteď mohl získat, kolik potřeboval. Balíček s 1024 adresami může stačit místnímu providerovi s Wi-Fi sítí, ale pro velké hráče typu O2 nebo UPC už je to málo. (Jistě ale ještě sami mají volné nepoužité).

IPv4 v regionu RIPE NCC

Jen připomeňme, že na nejvyšší úrovni (IANA) došly adresy už loni v únoru. Prvním regionem bez adres se stal Asie-Pacific (APNIC), který rozdělil poslední zbytky 15. dubna 2011. Volné adresy ještě zbývají v severoamerickém regionu ARIN (3 mil. volných adres) a jihoamerickém LACNIC (54 mil. adres). Největší rezervy má ještě africký AfriNIC (69,5 mil. adres).

Vyčerpání adres je dlouhodobým problémem, který se musí řešit překladem a využíváním privátních adres. Koncový uživatel, třeba vy, vlastní IPv4 ve většině případů ani nepotřebuje. Na svých uzlech je ale potřebují operátoři a servery, které musí být jednoznačně identifikovány.

Konečným řešením adresní otázky je přechod na IPv6, jehož prostor s 3,4 × 10^38 unikátními adresami se nevyčerpá ani za desítky let. Letos 5. 6. se konal mezinárodní start IPv6, spousta operátorů a serverů už natrvalo spustily služby v novém protokolu.

 

Zdroj: RIPE