Hlavní navigace

V Japonsku bude nelegální i stahování, vydavatelé chtějí nasadit spyware

25. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden byl v Japonsku novelizován zákon o ochraně autorských práv. Od listopadu bude nelegální nejen chráněná díla sdílet (nahrávat, uploadovat), ale také stahovat. Možný trest jsou až dva roky odnětí svobody. Dodatek ke stávajícímu zákonu si vylobbovali zástupci tamního zábavního průmyslu.

Asociace hudebních vydavatelů ale navrhuje ještě jednu novinku. Pracuje se totiž na ochranném systému Fluzo, který umí pomocí databáze digitálních otisků písní od společnosti Gracenote vystopovat a zastavit nepovolené sdílení hudby, ještě než je celý soubor odeslán.

Japonský systém ochrany hudby

Že Gracenote funguje, to víme. Pro rozpoznávání ID tagů jej využívá například populární přehrávač Winamp. Služba Fluzo, již má provozovat Copyright Data Clearinghouse (CDC), bude muset být umístěna na opravdu mocných serverech, které budou muset kontrolovat datový provoz více než sta milionů surfujících Japonců.

Systém Fluzo nemá být posvěcen státem, ale hudební asociace jej chce nabídnout všem internetovým poskytovalům kvůli ochraně a odlehčení práce. Veškeré hlášení, varování a zjišťování dat o pirátech si totiž žádá velkou režii. Takhle by operátoři zaplatili pouze měsíční licenci Fluza za v přepočtu 12 000 Kč a měli by vystaráno.

Ale je otázkou, zda operátoři budou na základě Fluza nelegální nahrávání skutečně automaticky blokovat, nebo bude Fluzo sloužit pouze pro úplnou kontrolu japonského internetu. Kdo by řekl, že tak vyspělá země svolí k podobně nesvobodné ochraně. A jak vůbec Fluzo pozná, jestli si písničku jen legálně nezálohuju? A kdy si podobný systém zavede filmový průmysl?

CS24

 

Zdroj: TorrentFreak