Hlavní navigace

V ovladačích Catalyst nalezeny stopy nových Radeonů. Všechno přeznačené

24. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nová třístovková generace Radeonů se poněkud opozdila, tím spíš ji ale vyhlížíme. Z řady dosavadních informací vyplývá, že kromě čerstvého highendového čipu Fiji by řada nižších modelů mohla vzniknout přeznačením starších GPU, přesné rozměry těchto machinací ale dosud nebyly jasné. Možná už konečnou odpověď by ale mohly přinést ovladače Catalyst 15.3 Beta. V těch se totiž už nachází podpora pro část nových karet, z níž lze vyčíst, na jakých GPU budou postavené.

Zdá se, že toho přeznačování nakonec skutečně bude hodně. Podle nalezených identifikátorů AMD zrecykluje GPU Oland, Bonaire, Pitcairn a dokonce i 40nm lowend Caicos, který ještě používá architekturu VLIW5. Podle webu VR-Zone bude navíc součástí sestavy i Hawaii a Tonga.

 

Trinidad bude nakonec staré GPU?

Největším zklamáním asi budou Radeony R9 370/370X. Oficiálně se jejich GPU sice má jmenovat Trinidad, jenže podle ovladačů tyto Radeony používají stejné GPU, jako měly HD 7870/7850 a R9 270/270X. Trinidad by tím pádem byl toliko dalším novým jménem čipu Pitcairn (AMD už jej jednou přeznačilo na Curracao), který pochází ještě z první generace architektury GCN. Půjde tedy o karty přejmenované už poněkolikáté a navíc také budou postrádat nové vymoženosti jako je TrueAudio a zejména pak podpora pro FreeSync.

GPU Pitcairn (Zdroj: ComputerBase)
GPU Pitcairn (Zdroj: ComputerBase)

Údaje z ovladačů tím bohužel svědčí proti dřívější optimistické novině, že Trinidad bude nové GPU, a to navíc se značně nižším TDP (a tedy snad lepším poměrem výkonu a příkonu) než má Pitcairn. Pokud by bylo použito původní GPU Pitcairn (alias Curracao), pak se nezdá moc pravděpodobné, že by Radeon R9 370 mohl mít typickou spotřebu 110–130 W, jak dí údajný únik z XFX. Posledním stéblem naděje asi je, že by Radeon R9 370 na bázi Pitcairnu, zachycený v ovladačích, mohl představovat speciální verzi směřující čistě na OEM trh. Takové karty se někdy od „retailových“ značně liší a pak by asi byla i šance, že by verze R9 370/370X určená do volného prodeje skutečně měla nové, úspornější GPU. Moc pravděpodobný scénář to ale není.

Také o stupínek níž ovladače potvrzují přeznačení. V řadě R9 360 podle nich bude fungovat čip Bonaire, který je ale naštěstí architektonicky novější a alespoň TrueAudio a FreeSync umí. AMD jej prý pro jistotu také přejmenuje, a to na Tobago. Vrátí se také Oland, na němž podle ovladačů vzniknou modely R7 350X, R7 340 a R5 340X. Lowend nejlowendovatější se jménem Radeon R5 310 pak obstará 40nm Caicos, GPU se 160 stream procesory architektury VLIW5, které šlo na trh před čtyřmi roky v Radeonu HD 6450.

 

 

Antigua, Grenada = Tonga, Hawaii

Ovladače zatím nevydaly svědectví o kartách nad řadou R9 370/Trinidad. Podle čínského webu VR-Zone (a těchto úniků) zde GPU Fiji bude figurovat jakožto Radeon R9 390X. Kromě něj má přijít ještě přeznačená Tonga a také Hawaii. Jaká modelová jména dostanou, zatím známo není, samotná GPU však mají stejně jako Pitcairn a Bonaire absolvovat přejmenování. Z Tongy se údajně stane Antigua a z Hawaii Grenada. Všechna tato označení patří mezi ostrovy v karibském sououstroví.

GPU Tonga (Zdroj: Hardware.fr)
GPU Tonga. Brzy z něj bude Antigua (Zdroj: Hardware.fr)

Přeznačování se rozzuří také v oblasti nižších mobilních Radeonů. Podle ovladačů to vypadá, že přijdou tři modely založené na čipu Cape Verde (R9 M375X, R9 M375, R9 M360) a hned sedm grafik založených na Olandu (R7 M370, R7 M350, R7 M340, R5 M335, R5 M330, R5 M320). Zdá se, že ve třech modelech (R7 M360, R7 M340, R5 M315) bude GPU Topaz, což je dle kusých informací nový lowendový čip podobný Olandu, ale založený na novější revizi architektury GCN.

Ač to nerad říkám a jde samozřejmě o zklamání, opětovná recyklace přeznačených starých GPU dává v tomto okamžiku určitý smysl. Je asi rozumnější zaměřit vývojové úsilí až na nová GPU vyrobená na 14nm nebo 16nm procesu, než nyní chystat několik nových čipů pro 28nm proces, jehož náhrada je po třech letech už konečně na horizontu. Nějaká provizorní 28nm GPU by pak měla jen omezenou životnost, nebo naopak odsunula perspektivnější následníky na pozdější dobu.

KL24

Na druhou stranu tak asi AMD nebude mít mnoho šancí získat zpět tržní podíl, z nějž mu v posledních měsících Nvidia hodně ukousla. Highendové modely na bázi Fiji a pamětí HBM sice budou nové, nicméně většina prodejů se realizuje v levnějších cenovách hladinách, kde nic nového nebude. Na rozdíl od Nvidie, které za posledních dvanáct měsíců uvedla hned několik nových GPU architektury Maxwell: GM204, GM206, GM107 a GM108.

Zdroje: VideoCardz, AnandTech (fórum), VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?