Hlavní navigace

V parcích a na náměstích bude bezplatná Wi-Fi. EU na to dá 120 mil. eur

31. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: terimakasih0 / Pixabay

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker loni v září představil novou iniciativu WiFi4EU. Komise chce uvolnit 120 milionů eur na podporu rozvoje bezplatných Wi-Fi sítí. Ty by měly nabízet uvnitř a v blízkosti veřejných budov, zdravotních středisek, parků nebo náměstí tak, aby do roku 2020 mohli internet využívat občané i turisté.

V pondělí tento plán schválila Komise spolu s Radou a Parlamentem i navzdory velké kritice poskytovatelů komerčního připojení. EU ze svých prostředků uvolní 120 milionů eur, díky nimž by Wi-Fi sítě mohly vyrůst na 6000 až 8000 místech.

Peníze půjdou jen do míst, kde zatím žádné veřejné ani soukromé Wi-Fi připojení není k dispozici. O dotace budou moci žádat jen orgány místní správy (obce a skupiny obcí). EU pokryje až 100 % nákladů na nákup technického vybavení a instalaci, ale samotný provoz již musí financovat obec.

KL24

Program WiFi4EU ještě bude muset formálně schválit Rada ministrů a Evropský parlament. Do konce roku by měly být spuštěny první výzvy k předkládání projektů. EU chce peníze rozdělit do roku 2019 s tím, aby v roce 2020 již na veřejných místech bezplatné Wi-Fi fungovaly.

Byl pro vás článek přínosný?