Hlavní navigace

V PassMarku se objevil AMD Ryzen 3 2200U, zřejmě lowendové dvoujádro pro notebooky

28. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nedávnem utekl AMD slajd ukazující plán uvádění procesorů po novém roce, podle nějž by se snad v lednu či únoru měly objevit mobilní Ryzeny 3 coby doplněk prvních Ryzenů Mobile řady 5 a 7. Nejdřív jsme si mysleli, že Ryzen 3 by mohl být dvoujádro s jen základním GPU o 192 shaderech, ovšem první model, o kterém jsme se dozvěděli – Ryzen 3 2300U – má mít grafiku Radeon Vega 6 (Mobile) s 384 shadery. Zdá se ale, že kromě něj bude existovat ještě jeden nižší model, který bude osekaný víc a patrně by mohl být oním lowendovým modelem představujícím nejlevnější „inkarnaci“ Zenu.

V databázi benchmarku PassMark se totiž 25. prosince objevil záznam pro procesor označený AMD Ryzen 3 2200U, který logicky bude slabším a levnějším doplňkem pro Ryzen 3 2300U (paradoxně tak Ryzen 3 pro notebooky má dva modely, zatímco Ryzen 5 a Ryzen 7 jen po jednom). Informace bohužel neobsahují moc podrobností, takže není potvrzen počet jader nebo přítomnost SMT. Ale skóre v benchmarku je o 37,5 % nižší než pro mobilní Ryzen 5 2500U, takže se zde pravděpodobně díváme na dvoujádro s aktivním SMT, dost možná odpovídající onomu dvoujádrovému vzorku ES. Napovídala by tomu i vyšší frekvence, při testu zřejmě CPU běželo na 2,5 GHz. R3 2200U by ale asi měl mít i turbo, onen vzorek jej měl nastavené na 3,3 GHz.

Co ještě sedí s oním ES vzorkem, je grafika. Podle PassMarku má procesor grafiku pojmenovanou Radeon Vega 3 Mobile. Vzhledem k tomu, jak AMD Vegy značí, by to mělo znamenat, že má čip zapnuté 3 CU, čili 192 shaderů. Grafický výkon nebude tudíž nijak vysoký, s polovičním počtem výpočetních jednotek proti Ryzenu 3 2300U by výkon mohl spadnout o třetinu až polovinu podle taktů (PassMark uvádí skóre o 38,4 % horší proti grafice Radeon Vega 8 v Ryzenu 5 2500U).

KL24

Záznam pro Ryzen 3 2200U v databázi PassMarku Záznam pro Ryzen 3 2200U v databázi PassMarku

Banded Kestrel? Asi ne

S dvěma jádry a 192 shadery v grafice by toto APU mohlo odpovídat parametrům, které měl mít čip Banded Kestrel, jenž měl představovat separátní menší křemík s dvěma jádry Zen určený pro levnější segmenty trhu, tedy nástupce čipu Stoney Ridge a APU Kabini/Beema/Carrizo-L před ním. Zda ale AMD toto druhé APU skutečně hodlá vyrábět, stále není jisté. Ryzen 3 2200U by totiž dost možná stále mohl být jen ořezanou verzí velkého čipu Raven Ridge (jehož plocha je přes 200 mm², měří skoro stejně, co osmijádrové Ryzeny Summit Ridge). Dá se tak soudit z toho, že PassMark pro něj uvádí podobný výkon pamětí RAM jako pro Ryzen 5 2500U s dvoukanálovým zapojením. To znamená, že také model 2200U má zřejmě dvoukanálový řadič, ačkoliv čip Banded Kestrel dle předběžných specifikací obsahoval jen jednokanálový řadič kvůli ušetření plochy čipu. Pokud tedy AMD plány od té doby nezměnilo, je Ryzen 3 2200U stále založen na křemíku Raven Ridge.

Detaily lowendového APU s dvěma jádry Zen (Zdroj: VideoCardz) Detaily lowendového APU Banded Kestrel s dvěma jádry Zen v roadmapě ze začátku roku 2016 (Zdroj: VideoCardz)

Notebookové Ryzeny 3 a zejména tento nižší model se zřejmě objeví zejména v levnějších noteboocích (a hypoteticky třeba také minipočítačích; uvidíme, zda o ně jejich výrobci projeví zájem). Vzhledem k tomu, že donedávna byly mainstreamové notebooky zcela odkázány jen na dvoujádrové procesory Intelu (Core i3/i5/i7), by výkon i dvoujádrových Ryzenů nemusel být nijak špatný. Bude ovšem dost záležet na tom, jaké frekvence budou nabízet ve vícevláknové zátěži a pro jednovláknové aplikace. Asi by ale stále měly být lepší, než absencí turba trpící dvoujádra Core i3.

Byl pro vás článek přínosný?