Hlavní navigace

V pátém pádě voláme: Avast! 5 Beta

1. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přímo od vývojářů Avastu unikly informaceEN, že se připravuje nová majoritní verze, a to pátá v pořadí. Vyzkoušet už si můžete také betaverzi. Už samotná instalace překvapí. Z počátku sice na první pohled nepoznáte rozdíl od verze 4.8, ale okamžité spuštění bez nutnosti restartu zajisté potěší. Pod testovací verzí Windows 7 se sice tato výhoda neprojevila a ačkoliv si aplikace nijak nestěžovala, systém musel být nakonec restartován ručně pro aktivaci štítů. Stále se jedná o testovací verzi (jak u antiviru, tak u systému), a proto musíte s několika chybami počítat.

Po spuštění se v systémové oblasti usídlí známá kulatá ikonka, tentokrát ale v oranžovém provedení. Kontextové menu podstoupilo redukční dietu ve víře snadné orientace. Začátečníci tuto změnu zajisté uvítají, pokročilí se ale zase budou muset proklepávat rozhraním aplikace, aby našli specifickou volbu. Potěší přímá možnost vypnout štíty trvale, do restartování počítače, či na 10 minut. Zvláštně poslední ocení ti z vás, co pro specifickou úlohu nepotřebují antivir šmejdící kolem, ale následně jej zapomenou opět aktivovat.

Rozhraní programu

Na rozdíl od verze 4.8 se ovládací okno programu spustí prakticky ihned. Stejně tak si okamžitě všimnete nového rozhraní, které má sice modernější a uhlazenější vzhled, ale dosti plýtvá prostorem. Podobně jako u kontextové nabídky ikonky i v samotném rozhraní byl důraz kladen na jednoduchost a srozumitelnost. Dostupným jazykem je prozatím pouze angličtina, avšak momentálně nefunkční tlačítko "Install additional languages" (Instalovat další jazyky) napovídá, že u finální verze tomu bude jinak. Nalevo se nachází čtyři hlavní rozklepávací kategorie s několika podkategoriemi. Pro někoho lepší organizace a přehlednost, pro jiného zase zbytečné klepání myší navíc.

První obrazovka poskytuje obvyklé sumárum stavu aplikace, tedy status real-time štítů, aktuálnost programu a virových definic a podobně. Dojem „netřeba-restart“ však zkazila aktualizace samotné aplikace, která si nepříjemné zdržení sama vyžádala. Pod kategorií „Summary“ (Souhrn) se nachází zajímavé položky „iNews“ a „Community“ (Komunita), jež v betaverzi nefungují. Pomocí nich se pravděpodobně uživatel dozví nejnovější zprávy ze světa škodlivého softwaru. Právě informovanost o nejnovějších bezpečnostních hrozbách může pomoci předejít značným škodám.

Hledání záškodníků a ochrana počítače

Kategorie „Scan Computer“ (Skenovat počítač) nabízí akce vyplývající z jejího názvu. Možnosti „Rychlý sken“, „Kompletní sken“, „Sken vyměnitelných médií“ a „Vlastní adresáře“ převzaly formu rozbalovacích políček. Bohužel při klepnutí na název typu skenování za účelem rozbalení se akce ihned spustí, což může být zejména z počátku otravné, než se naučíte klepat vedle. U každého typu máte k dispozici tři úrovně důkladnosti a řadu dalších nastavení pod tlačítkem „Settings“. Nechybí časové naplánování nebo možnost vytvoření vlastních skenů s různým nastavením.

O průběhu testování se ovšem dozvíte pouze na této stránce. Umístění informace aspoň o tom, zdali vůbec nějaký test běží na stránku „Souhrn“ nebo kdekoli do rozměrného okna programu by určitě neuškodilo. Na další stránce lze naplánovat test při spouštění systému pro případ, že by nějaký červík úmyslně ovlivňoval úsudek antiviru. Z nastavení zde kromě prohledávaných oblastí zbyla pouze úroveň heuristiky, detekce potenciálně nežádoucích programů (například server vzdálené plochy) a (ne)rozbalování archivů. Na poslední stránce se nachází přehled provedených skenování. Informace o provedeném testu po spuštění počítače zde ale nenajdete.

Program standardně disponuje několika různými štíty (v české verzi poskytovateli), nově přibyl „Behavior Shield“, doslova „Štít chování“. Na starosti má různé akce systému, ve kterých se pokusí nalézt podezřelé, či přímo škodlivé chování a zabránit mu. Každému štítu byla přidělena vlastní stránka zahrnující tlačítka pro jeho (de)aktivaci (oproti ikonce přibyla volba „Zastavit na 1 hodinu“), možnosti nastavení a statistiky včetně grafu zobrazujícího poměr prohledaných/nakažených souborů. Bohužel zobrazuje pouze několik posledních sekund bez možnosti oddálení. Pro verzi s těmito možnostmi se musíte přepnout do statistik – zbytečné klepání navíc. Neuškodila by stránka s přehledem všech štítů.

Nový trend: Jednoduchost a srozumitelnost?

Pod kategorií „Maintenance“ (Údržba) se nachází ruční aktualizace virové databáze a programu, virová truhla, log událostí a informace o programu. Do virové truhly program okamžitě uzamyká veškeré nalezené hrozby. Alarmující zpráva má sice modernější a uhlazenější vzhled, nicméně užitečná tlačítka pro volbu jak s nalezeným virem naložit zmizela neznámo kam.

KL24

Z betaverze je znát, že autoři kladou důraz na jednoduchost aplikace. Co se týče skenovacího engine, dle slov vývojářů zvládá nalézt více hrozeb při menších systémových nárocích a již nezpomaluje nabíhání systému. K lepší účinnosti dopomáhá i nový emulátor kódu, zvládající detekci malwaru zakódovaného vlastním algoritmem. Stejně jako u předchozí verze je pro domácí uživatele k dispozici verze bezplatná. Po připlacení získají bonusové funkce (např. virtualizační modul) a po zakoupení balíku dostanou i antispam a firewall. Pátá verze vypadá zajisté zajímavě, finální vydání navíc může ještě lecčím překvapit.

Byl pro vás článek přínosný?