Hlavní navigace

V plánech Intelu na příští rok přibyly čipy Broadwell-K pro socket LGA 1150

21. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už s tím asi leckomu lezeme na nervy, ale máme pro vás další díl nekonečného seriálu o tom, jestli budou, nebo nebudou existovat procesory Broadwell pro desktop. Tuto příští generaci CPU, navazující na Haswell a prvně vyráběnou 14nm procesem, totiž podle některých zdrojů Intel nabídne jen jako notebookové a tabletové procesory v provedení BGA. Pro stolní počítače s klasickým socketem (LGA 1150) by pak Intel místo nich nabízel jen facelift procesorů Haswell. Za poslední rok jsme zde již měli nemálo zpráv, které tento scénář střídavě vyvracely či potvrzovaly (naposled před měsícem). Teď to zase vypadá, že Broadwell do socketu bude – zmínka o něm se totiž nachází v uniklých roadmapách.

Snímek ukazující plán desktopových procesorů pro rok 2014 zveřejnil server VR-Zone (či přesněji jeho čínská větev). Na příští rok ukazuje platformu Haswell Refresh, která by podle něj měla vyjít zhruba ve stejném období, jako Haswell. Tyto procesory (a s nimi i čipové sady devítkové řady) by se tedy mohly objevit někdy v červnu (júni) 2014. Vedle nich ale o pár měsíců později mají zřejmě vyjít i nějaké zcela nové procesory, které jsou v roadmapě označené jako Broadwell-K. Stejně jako Haswell Refresh ale mají pasovat do socketu LGA 1150 a mít hodnoty TDP obvyklé u CPU pro stolní počítače (do 95 W).

Roadmapa desktopových čipů Intel (VR-Zone)

S takto nazvanou rodinou procesorů jsme se zatím nesetkali, takže není jasné, o co přesně půjde. Pochopitelně až na to, že by mělo jít o odvozeninu Broadwellu a tedy 14nm čipy. Asi nejpravděpodobnější se zdá, že tím Intel myslí vrcholové modely s odemčenými násobiči, tedy ekvivalent současných Core i5-4670K a Core i7-4770K. Je-li tomu tak, Intel by pak příští rok novou 14nm architekturu pustil jen do těchto modelů pro nadšence a taktovače, zatímco zbytek nabídky by tvořily CPU Haswell Refresh. Význam tohoto kódového označení ale může být i jiný – pokud máte na mysli nějakou vlastní hypotézu, podělte se směle v diskuzi.

 

Tento Broadwell-K se má podle všeho objevit až na samém sklonku roku 2014, možná až v listopadu či prosinci. Nicméně, neznáme stáří tohoto uniklého dokumentu. To je důležité proto, že jen před pár dny Intel oznámil, že výrobu Broadwellu postihlo při rozjezdu zhruba tříměsíční zpoždění. Pokud roadmapa vznikla už před časem, ještě na tento zádrhel nebere ohled. V takovém případě by se tak uvedení procesorů Broadwell-K mohlo posunout na pozdější dobu – možná až na začátek roku 2015.

První podrobnosti o procesorech Haswell-E
První podrobnosti o procesorech Haswell-E

MMF24

Plány také potvrzují příchod highendových procesorů Haswell-E. O těch již to nejdůležitější známe; budou mít šest či osm jader, nový socket a také přinesou poprvé paměti DDR4. Nový slajd již ale ukazuje i to, kdy tato CPU půjdou na trh. Haswell nestihne sezónu „back to school“ a vynoří se až koncem příštího roku (ono „HR“ by mělo znamenat „Holiday Refreshes“, tedy podzimní přípravy na konec roku a Vánoce). Pokud budeme věřit grafickému vyvedení plánu, pak by to se mohl objevit přesně po roce ve stejné době jako letos Ivy Bridge-E, tedy v září během IDF.

Zdroj: VR-Zone, ComputerBase