Hlavní navigace

V Q4 2013 vládla prodejům grafik Nvidia. Tržní podíl Radeonů a APU klesá

20. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Redakce

Uplynulé měsíce daly vzejít mnohým sporům o tom, čí grafické karty se lépe prodávají. Vyšší modely Radeonů totiž trápí špatná dostupnost, vedoucí k vyšroubovaným cenám, na čemž se mají nějakým dílem podílet lidé těžící kryptoměny. Zda to ale znamená, že se Radeonů prodává mimořádné množství, nebo zda se jich prostě jen vyrábí málo, jsme nevěděli. Lepší představu můžeme získat nyní, neboť vyšla zpráva o tržních podílech výrobců grafických karet (integrovaných i samostatných), kterou pravidelně sestavuje analytická firma Jon Peddie Research.

Z ní vyplývá, že pokud těžení Litecoinu významně zvýšilo prodeje Radeonů, nebyla tato injekce dostatečná na to, aby zastavila celkový pokles tržního podílu AMD, tedy alespoň v posledním čtvrtletí (Q4) roku 2013. Sílil naopak tržní podíl Nvidie a zejména Intelu. AMD prodalo oproti třetímu čtvrtletí v absolutních číslech o 10,4 % méně GPU či integrovaných grafik a jeho tržní podíl z 20,7 % klesl na 18,3 %. Intel prodal o 5,1 % více čipů s integrovanou grafikou a jeho tržní podíl se z 62,9 % zvýšil na 65,1 %. A narostla též Nvidia: prodala o 3,4 % více GPU a její podíl na trhu všech grafických adaptérů pro PC stoupl z 16,3 % na 16,6 %.

Tržní podíly výrobců GPU v čtvrtém kvartále 2013 podle Jon Peddie Research
Tržní podíly výrobců GPU v čtvrtém kvartále 2013 podle Jon Peddie Research

Rozložení sil mezi Nvidií a AMD možná mohlo být pro červený tábor krapet lepší, pokud by se AMD a výrobci grafických karet nepotýkali s výrobními problémy (údajně způsobenými nedostatkem komponent). Jak moc by to ale výsledky ovlivnilo, je těžko říct.

Věci začnou být zajímavé, když zajdeme do podrobností. Nvidia již nic jiného než diskrétní grafické karty nedělá, takže u ní situace není příliš komplikovaná: jejích grafik pro desktop se během Q4 prodalo o 3,6 % kusů více než v předchozím čtvrtletí a prodeje karet pro notebooky jí rostly také (o 3,2 %).

AMD se nedaří prodávat grafiky a APU pro notebooky
U méně úspěšného AMD je už to složitější. Dodávky diskrétních grafik pro desktop sice v absolutních číslech vzrostly proti třetímu čtvrtletí, ale jen o 1,8 %, což je toliko sezónní záležitost, neboť celkové prodeje všech GPU byly vyšší také, o 1,6 %. Nvidii stouply prodeje více, takže fakticky AMD v tomto segmentu těžařům navzdory ztratilo (je ale třeba připustit, že těžení se týká jen modelů Radeon R9 a zde máme čísla smíchána s lowendem a mainstreamem). Notebookové Radeony šly dolů absolutně, a to 6,7 % kusů. Desktopových procesorů s integrovanou grafikou (APU) sice AMD prodalo o 15 % víc než v Q3 2013, zkazil to ale dramatický pokles u notebookových karet, kde se prodeje zhoršily o 26,7 % (vývoj prodejů APU byl mimochodem podobný i v Q3 2013).

GeForce GTX 780 Ti
GeForce GTX 780 Ti

Ve čtvrtím čtvrtletí také pokračoval nevyhnutelný ústup ostatních výrobců (Matrox a VIA/S3). Poptávka po jejich řešeních se setrvale zmenšuje, za Q4 2013 se jejich celkové prodeje snížily o 43,7 %. Tržní podíl těchto „ostatních“ se z 0,12 % smrskl na 0,07 %.

Tržní podíly, počítají-li se jen samostatné grafické karty
Tržní podíly, počítají-li se jen samostatné grafické karty

Jaké by byly tržní podíly, pokud by se počítaly jen neintegrované grafiky, můžete vidět v této tabulce. Nvidia se v závěru loňského roku z 64,5 %, které ovládala v předchozím kvartále, dostala až na 64,9 % a už má velmi blízko k ovládnutí celých dvou třetin trhu se samostatnými grafikami. Její nárůst šel na vrub Radeonů, jejichž díl koláče se zmenšil z 35,4 % na 35,0 %. Celkově se počet prodaných diskrétních grafik oproti třetímu kvartálu zvednul o 15 milionů, čili o 3 % a o stejné procento vzrostly prodeje i ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2012.

WT100

 

Zdroje: Jon Peddie Research (1, 2)