Hlavní navigace

V říjnu dojde k zatmění webu. Upgradují uživatelé starších verzí IE?

20. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není žádným tajemstvím, že se web rozvíjí skutečně rychlým tempem. A že ho tím pádem brzdí staré prohlížeče, které nedrží krok s aktuálními webovými standardy. Google to vyřešil jednoduše, své Chrome aktualizuje průběžně, na pozadí, bez zeptání a staré verze nepodporuje, takže celá uživatelská základna má k dispozici vždy aktuální vydání prohlížeče. Podobné snahy vidíme u Mozilly, která se snaží rovněž aktualizovat průběžně. Zejména dříve ale také bojovala s konzervativci, kteří raději používali starší a stále podporované verze Firefoxu.

Tip: Spojené státy a Česko se loučí s Internet Explorerem 6

Samostatnou kapitolu pak představuje Internet Explorer. Ten se v deváté verzi předvedl v dobrém – zaměřil se na webové standardy, přinesl moderní uživatelské prostředí a vyždímal z počítače veškerý výkon, částečně i díky výborné hardwarové akceleraci. Popravdě se za tento prohlížeč Microsoft nemusí stydět ani dnes, kdy už někteří mohou používat IE10. Pokud nicméně netestujete Windows 8, zatím máte smůlu. O verzi pro Windows 7 se stále nehovoří. Ale vydání by mělo následovat v dohledné době.

 

Vraťme se k IE9. Iniciativa Go Dark For IE chce, aby lidé nepoužívali staré Internet Explorery. Cokoli staršího než IE9 můžeme bezpečně považovat za účinnou brzdu, jde o morálně značně zastaralý produkt. Všichni dobře víme, jak rychle prohlížeče stárnou. Vzhledem k tomuto faktu můžeme i o rok a půl starou Devítku považovat za zastaralou, nebo spíše za zastarávající. Microsoft se sám snaží uživatele odradit od starších prohlížečů, vedl kampaň proti IE6. Tento prohlížeč naštěstí skoro nikde nepoužívají, vysoký podíl zůstává maximálně v Číně.

Plánem je tedy způsobit zatmění internetu 26. října 2012. V den, kdy vstupují do prodeje Windows 8, chce iniciativa po webových stránkách, aby poměrně násilným způsobem informovaly návštěvníky o své misi. Uživatel samozřejmě nemusí mít vůbec tušení, že používá starý prohlížeč. Zatmění webu bude akce, která se pokusí všechny opozdilce přimět k upgradu na alespoň Internet Explorer 9. Pro Windows XP je ovšem maximem IE8, takže zde se nabízí alternativy jako Chrome nebo Firefox.

Internet Explorer 9 zastává pro změnu funkci nejnovějšího dostupného IE pro Windows Vista, protože desátou řadu zde už neuvidíme. Pokud používáte starší vydání Internet Exploreru, přejdete na novější? Nebo vás kampaň nechá chladnými? Detaily případně naleznete na webu godarkforie.org.

MMF24

Go Dark For IE

Zdroj: Go Dark For IE via Neowin