Hlavní navigace

V roce 2013 získá ARM vedení

25. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podle analýzy ABI Research bude většina UMD, Ultra-Mobile Devices, neboli netbooků, smartbooků, úsporných minibooků, tabletů a jim podobných zařízení v roce 2013 prodána s procesorem ARM.

V roce 2009 držela v tomto segmentu více než 90% podíl architektura x86, tedy klasické procesory od Intelu, AMD a VIA, jak je známe. V roce 2010 nastane podle ABI zlom, kdy se začnou ve větší míře prodávat zařízení s procesory jako je Qualcomm Snapdragon apod. a hlavně se na ně začnou ve velkém vyvíjet aplikace. Ostatně nepodpora klasických Windows je největší bolest ARM architektury. Spotřeba i výkon mluví naopak proti x86. Android, Maemo, různé Linuxové distribuce, Windows CE a spousta aplikací na ně způsobí vyšší oblibu ARMu.

Více než polovina těchto přerostlých PDA prodaných v roce 2013 bude podle ABI tedy postavena právě na ARMu a podíl se bude zvyšovat. Osobně se domnívám, že v delším časovém horizontu by mohlo dojít k naprostému vytlačení x86 nejen ze segmentu UMD, ale postupně i z plnohodnotných počítačů. Zatím tomu brání jedno slovo: Windows.

Zdroj: ABI Research

Byl pro vás článek přínosný?