Hlavní navigace

V roce 2015 se prodá 163 milionů smartbooků

24. 2. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Statistická agentura ABI Research se dnes vytasila s analýzou, slibující v roce 2015 ohromné číslo prodaných smartbooků: 163 milionů! Tato hodnota je však podle mnohých spíše sci-fi než něco, co by doopravdy mohlo nastat, smartbooky se totiž potýkají s řadou problémů a pokud nenastane absolutní zvrat, těžko se prosadí.

Výhody smartbooků jsou nasnadě: dlouhá výdrž na baterie, minimální hmotnost, nízká cena a výborná mobilita. Nevýhoda je snad jen jedna, zato však obrovská: procesory v těch produktech nebudou postavené na architektuře x86, ale na ARM. V důsledku to znamená nemožnost nainstalovat Windows 7, Vista ani XP, pokud už budete chtít Windows, musíte zvolit spartánskou verzi CE.

Nvidia Tegra: vše, co smartbooky potřebují. Snad už brzy.

Pokud sledujete novinky na serveru ExtraNotebook.cz pravidelně, jistě víte, že čistě na ARM nemůže být smartbook postaven, protože by plnohodnotně nezvládnul široce rozšířený Flash. Veškeré zraky se proto obracejí k počinu Nvidia Tegra, který by se se svými hardwarovými schopnostmi dokázal velice dobře popasovat i s v zásadě plnohodnotnými minibooky.

KL24

I tak je tu ale problém operačního systému. Roztříštěný Linux asi nebude to pravé ořechové, Google Android je zase něco moc nového a jiného, na co by nemuseli zákazníci slyšet. Možná zamíchá karty uvedení Symbianu pod open-source operační systémy, možná svůj OS představí i Microsoft (přeci jen se smartbooky tolik od smartphonů neliší). Jak to nakonec dopadne a na čem poběží tato nadějná zařízení ukáže až čas.

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?