Hlavní navigace

V USA prý vědí, kdo je Satoshi Nakamoto. Autora Bitcoinu poznali dle rukopisu

29. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Investor a internetový podnikatel Alexander Muse tvrdí, že americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti zná skutečnou identitu Satoshiho Nakamota, autora Bitcoinu. Zjistila to NSA během Obamovy vlády. Úřady prý měly obavu, že mohlo jít o ruského nebo čínského agenta a Bitcoin měl Spojené státy nějakým způsobem poškodit.

Muse k tomu ovšem nepřikládá žádné důkazy nebo ověřitelné citace. Pouze tvrdí, že na ministerstvu má dobře informované zdroje. Sám identitu Nakamota nezná, a navíc se po rozhovoru se svým zdrojem domnívá, že za jeho maskou se ve skutečnosti skrývá více lidí. Potvrzené to však nemá.

KL24

A jak NSA autora Bitcoinu vypátrala, když Nakamoto za sebou skryl všechny stopy? Prozradil jej jeho rukopis. NSA pomocí stylometrie analyzovala tisíce e-mailů a příspěvků ve fórech, které během let napsal. Gramatiku, typografii i stylistiku textu dokáže software využívající strojové učení „vyčíslit“ a zjistit charakteristické znaky autora.

Analýzu Nakamotových textů už provedli i jiní lidé, ti však podle Muse neměli tak velký vzorek pro ověření dat a chyběla jim též výpočetní síla. NSA údajně měla k dispozici biliony textů, které získaly programy Prism a Muscular. Při nich měla americká rozvědka přímo získávat data z datacenter Googlu a Yahoo a také uměla sledovat komunikaci, která optickými linkami putovala i do Facebooku nebo Amazonu. Po měsíci náročných výpočtů NSA našla shodu. V obřím vzorku objevila člověka, který píše stejně jako Nakamoto. Co bylo dál, nevíme.

Byl pro vás článek přínosný?