Hlavní navigace

V USA zkoušejí řidičský průkaz ve smartphonu

16. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve státě Iowa testují aplikaci na uložení řidičáku v mobilním telefonu. Policistovi by pak stačilo předložit smartphone a vůbec byste nepotřebovali plastovou kartičku. Informaci přinesl Wall Streeet Journal.

foto: The Wall Street Journal

Není moc jasné, zda budete na displeji ukazovat něco jako naskenovanou verzi řidičksjého průkazu, či zda jej budou strážci zákona kontrolovat třeba přes NFC čip. Panuje totiž obava, že by policista mohl vidět příchozí zprávy či notifikace, což by mohlo nabourávat soukromí (sic v Americe). Předpokládá se řešení, při kterém mobil vůbec neopustí ruce řidiče – stačí ukázat.

 

Proti padělání se budou bránit napříkald pohybujícím se fotem, aby byl elektronický řidičák na první pohled odlišitelný od screenshotu. O vývoj aplikace pro Android a iOS se stará společnost MorphoTrust, která má s výrobocu řidičských průkazů zkušenosti už 50 let. Aplikace by měla být zadarmo a počítá se s rozšířením do dalších států unie.

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.