Hlavní navigace

V zaměstnání lidé nejčastěji používají Internet Explorer a Windows 7

26. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Internet Explorer je stále nejpoužívanějším prohlížečem na světě, jeho podíl se drží kolem 50 %. Za toto číslo pravděpodobně z nezanedbatelné části stále zodpovídají počítače v zaměstnání. Zaměstnavatelé často nedovolují používat jiný prohlížeč než ten výchozí. A to v takových případech bývá Internet Explorer, nezřídka navíc v některé ze starších verzí. Migrace na novější verzi, natož pak na úplně jiný software, je považována za zbytečné zvýšení nákladů.

Jiný svět: Internet Explorer 6 nebude za rok podporován, používá jej však čtvrtina Číny

Časy se změnily, ale ne zas tak moc, jak napovídá firma Forrester. Podle jejího posledního hlášení o stavu internetových prohlížečů na pracovištích vypadají globální tržní podíly následovně:

  • Internet Explorer: 40,2 %
  • Google Chrome: 27,8 %
  • Mozilla Firefox: 25,4 %
  • Safari: 1,8 %

Zbytek respondentů nevěděl, co vlastně k brouzdání používá, nebo používal jiný prohlížeč. Takových případů je však naprosté minimum. Forrester se dotázal celkem 7 295 pracovníků po celém světě, výsledky platí pro 4. čtvrtletí 2012. Poměrně překvapivý je podíl Chromu, který se vyvíjí dravě a z klasického konzervativního podnikového pohledu vyhlíží právě proto nejméně lákavě.

 

Mozilla sice vydává prohlížeč rovněž každých šest týdnů, ale pro organizace poskytuje verze s dlouhou dobou podpory. Prohlížeč se tak nějakou dobu nemění a opravovány jsou v něm pouze chyby a slabá místa v zabezpečení. Forrester se podíval rovněž na to, na jaké operační systémy se podniky spoléhají. Následující výsledky kombinují průzkumy z Evropy a Spojených států:

KL24

  • Windows 7: 47,5 %
  • Windows XP: 38,2 %
  • Windows Vista: 3,5 %
  • OS X: 7,2 %

V tomto bodě se žádné překvapení nekoná. Vista se všeobecně vřelého přijetí nedočkala, firmy ve své době navíc neměly důvod přecházet (obvykle jednu dvě či verze Windows přeskočí). Žhavým želízkem v ohni ve firemní sféře proto budou Sedmičky. Osmičky opět platí za operační systém, který není příliš dobře přijímán, navíc firmy plánují přejít na Sedmičky, pokud tak již neučinily. Do budoucna s nimi v tomto sektoru zřejmě ani moc počítat nemůžeme.

Zdroj: VentureBeat via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?