Hlavní navigace

V září přišla další vlna virtuálů. Co všechno byste měli vědět?

17. 9. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Lama Mobile

Vodafone oznámil, že do své sítě vpustí nového virtuála. Toho bude provozovat investiční skupina Lama Energy Group pod názvem Lama Mobile. Slibuje férové podmínky, sekundovou tarifikaci a žádné skryté poplatky. Podle operátora je na českém trhu ještě prostor pro snižování cen. O to se chce společnost pokusit mj. tím, že nabídne i kombinované balíčky volání a energií (plyn či elektřina). Spuštění očekáváme na podzim.

Telestica

Dalším virtuálem bude společnost Telestica, která si pro hostování vybrala síť T-Mobilu. Hlavním lákadlem má být volání ve vlastní síti za 0,50 Kč a do ostatních sítí za 1,50 Kč za minutu. Více informací budeme vědět až po zítřejší tiskové konferenci. Operátor nám zatím sdělil pouze, že chystá netradiční affiliate program. Pokud k Telestice přivedete i své kamarády nebo členy rodiny, za každou „hlavu“ vám bude odpuštěn tříměsíční paušál. Teoreticky tam můžete volat i několik let „zadarmo“, pokud máte dostatečně přesvědčivé schopnosti.

One Mobile

V síti T-Mobilu (skrz GTS) odstartuje i One Mobile. Operátor právě připravuje čtyři tarify. Jeden bude i s neomezeným voláním a SMS. Základní tarif má přinést volání a SMS ve vlastní síti za korunu, stejně bude stát i megabajt dat. One Mobile své služby spustí ještě v září.

Novinky u virtuálů (září 2013)
Novinky u virtuálů (září 2013)

Studentfone

V září už odstartoval i Studentfone společnosti GTS Alive. Předplacenka cílí hlavně na mladé, a to především nabídkou internetu zdarma, resp. za dobití. Pokud si každý měsíc dobijete kredit alespoň 200 Kč, získáte 300MB internet a celých 200 Kč můžete provolat a propsat dle libosti. Po vyčerpání limitu rychlost klesne na 20 kb/s. Některé weby ale pojedou neomezeně. Kromě portálů ISIC, RegioJetu nebo Student Agency to bude hlavně Facebook.

Má to však několik háčků. Pokud si kredit nedobijete, Studentfone si v dalším měsíci automaticky strhne 250 Kč, aby mohl datový balíček aktivovat. Uživatele tak výměnou za data zdarma nutí k pravidelné útratě a dobíjení, jinak nebude tak výhodný. Datový balíček lze mimochodem doplnit o dalších 300 MB jen za 100 Kč.

Internet zdarma je však pouze promo akcí, která bude trvat 12 měsíců, tedy až do září 2014. Po tomto datu se nabídka může změnit, zrušit, nebo může zůstat stejná, to nikdo neví. Problém je i s oním Facebookem. Ten se do surfování nebude započítávat také jen v rámci promo akce, která trvá do 31. 3. 2014. Pak se může všechno změnit. Obě tyto promo akce jsou na webu skryty a najdete o nich zmínku jen v plné verzi podmínek. Vůči klientům rozhodně není takové lákání na dočasné akce fér.

Centropol

Rovnou pěti tarifů začala nabízet další společnost s původem v energetickém byznysu. Na nabídku Centropol Telecomu jsme se detailně podívali už v tomto článku. Operátor svými tarify zvýhodňuje své stávající zákazníky a jako jeden v mála virtuálů si dovolil uvést i neomezený tarif, byť s menším internetovým balíčkem oproti konkurenci. Centropol funguje v síti Vodafonu.

V době psaní prvního článku jste ještě neznali všechny podrobnosti. Po nahlédnutí do úplného ceníků jsme ale zůstali v klidu. Přenos čísla k Centropolu je zdarma, stejně tak volání na zákaznickou linku. Žádné netradiční skryté poplatky nečekejte. Nepříjemná je pouze kauce za roaming v hodnotě 3000 Kč. Ta je nicméně vratná.

 

Bleskovky

Bonuss Mobile měl odstartovat k 1. září, ale nedohodl se s operátory na podmínkách, a proto veřejné služby pozdržel. Neveřejné tarify ale stále poskytuje.

Mobilnírevoluce.cz oznámila, že veřejné tarify spustí k 1. říjnu 2013.

Startel uvedl nový tarif na 49 Kč, který obsahuje 15 volných minut. Jde tak mezi základní bez volných jednotek za 29 Kč a vyšší za 99 Kč s 50 minutami. Tento tarif se ale podle mě příliš nepovedl. Rozdíl oproti základnímu je 20 Kč. Aby se to vyplatilo, museli byste těch 15 minut provolat do ostatních sítí, což při sazbě 1,49 Kč za minutu dělá 22,35 Kč. Úspora činí 2,35 Kč. Jenže pokud volné jednotky propálíte do vlastní sítě, proděláte. Se sazbou 0,49 Kč za minutu by jinak čtvrthodinka stála jen 7,35 Kč, tudíž byste 12,65 Kč ztratili zbytečně.

Tesco Mobile prodlužuje akci, při které členům ClubCardu daruje dvojnásobek kreditu za dobití. Původní promo mělo trvat do konce roku 2013, Tesco jej prodloužilo až do 31. 12. 2014. Ale pozor na to, bonusový kredit musíte rychle utrácet.

GoMobil bude až do konce září odpouštět poplatek za přenesení čísla. Běžně přenos stojí 150 Kč.

L-Tel si připravil dva nové tarifní balíčky, doplňují tak čtyři standardní tarify. Tarif Volá rodina za 1150 Kč měsíčně obsahuje jednu SIM s neomezeným voláním a SMS do všech sítí + 1GB internet a tři SIM karty s neomezeným voláním a SMS v rámci balíčku, voláním mimo balíček za 1,40 Kč za minutu a SMS za 1 Kč. Na každé ze tří karet bude i 100MB internet. Tarif Volání rodina + internet v sobě navíc obsahuje ještě xDSL připojení.

Connectica opět překopala celý ceník, a to až tak moc, že si změnám věnujeme zvláštní článek.

KL24

Mikrotech zveřejnil tarify, ale na spuštění služeb stále čekáme.

Coop Mobil potvrdil podzimní start mobilních služeb v síti Vodafonu. Slibuje dosud nevídané.