Hlavní navigace

Vadné procesory Intel Core 13. a 14. generace jdou k soudu: Chystá se první hromadná žaloba

1. 8. 2024

Sdílet

Výroba čipů v továrně Intel Foundry
Zdroj: Intel
Pokud vám přišlo divné, že na Intel ještě za široce probírané problémy procesorů Raptor Lake nemíří hromadné žaloby, tak už míří. Nebo se alespoň chystají.

Intel minulý měsíc potvrdil, že jeho procesory Core 13. a 14. generace (Raptor Lake) pro desktop mají závažný problém. Během letošního roku se množily případy nestability těchto čipu ve hrách a Intel nyní potvrdil, že důvodem je postupné degradování čipu způsobené jejich napájením. Občas se ale objevují pochyby, zda je problém opravdu tak hrozný, když kvůli němu například ani není vedená hromadná žaloba. Tu si už však můžeme odškrtnout.

Hromadné žaloby jsou zejména americká záležitost a jejich původním smyslem je pohnat firmy k odpovědnosti za vady a problémy produktů – zejména tehdy, když firma prodávala vědomě výrobek s nějakým problémem. Hromadná žaloba totiž může pokrýt širokou skupinu zákazníků, kteří individuálně nemají prostředky ani čas se snažit z často velkých firem s velkými právními týmy vymoct náhradu ze relativně malou jednotlivou škodu (která nemusí být zanedbatelná, ale bude mnohem nižší než vysoké náklady soudního řízení). Je samozřejmě otázka, zda to tak v praxi funguje, ale to už je jiná věc.

V USA nyní zřejmě startuje první hromadná žaloba proti Intelu, která je zaměřená právě proti chybovým (respektive degradujícím) procesorům Raptor Lake. Je za ni odpovědná kancelář Abington Cole + Ellery a má za cíl vymoct nějaké odškodnění pro zákazníky, kteří koupili buď procesory Core 13. a 14. generace pro desktop, nebo počítače s nimi. Zatím se tedy nejedná o notebookové procesory, u nichž Intel problém zatím nepotvrdil. Ale pozor – ověřování toho závěru ještě není dokončené.

Hromadná žaloba kanceláře Abington Cole + Ellery v kauze procesorů Intel Core 13. a 14. generace (Raptor Lake)

Hromadná žaloba kanceláře Abington Cole + Ellery v kauze procesorů Intel Core 13. a 14. generace (Raptor Lake)

Autor: Abington Cole + Ellery

Přesněji řečeno, zatím tato hromadná žaloba není podaná a firma teprve sbírá informace od zákazníků, přičemž ti se mohou registrovat online v jejím jednoduchém formuláři, ve kterém zřejmě firma chce osondovat, kolik případných klientů by pro žalobu měla.

Těchto žalob někdy bývá u závažnějších medializovaných problémů i více (například kolem chyb ve spekulativním vykonávání kódu). Aktuální zpráva asi ukazuje, že se s nějakým takovým soudem nebo soudy Intel bude muset potýkat.

Procesory Intel Raptor Lake jsou nestabilní ve hrách. Vymstilo se honění frekvence až na krev? Přečtěte si také:

Procesory Intel Raptor Lake jsou nestabilní ve hrách. Vymstilo se honění frekvence až na krev?

Intel stále nenašel řešení nestabilních procesorů Raptor Lake. Mají chybu v TVB, ale příčina je jinde Přečtěte si také:

Intel stále nenašel řešení nestabilních procesorů Raptor Lake. Mají chybu v TVB, ale příčina je jinde

Problém vadných procesorů Intel Core 13. a 14. generace je horší a častější, než se myslelo. A stále nevyřešený Přečtěte si také:

Problém vadných procesorů Intel Core 13. a 14. generace je horší a častější, než se myslelo. A stále nevyřešený

Intel našel defekt procesorů Raptor Lake, chystá opravu. Jsou k tomu ale dvě špatné zprávy Přečtěte si také:

Intel našel defekt procesorů Raptor Lake, chystá opravu. Jsou k tomu ale dvě špatné zprávy

Proč procesory Intel postupně umírají? Uniklé interní dokumenty odhalují víc detailů Přečtěte si také:

Proč procesory Intel postupně umírají? Uniklé interní dokumenty odhalují víc detailů

Soud může odhalit interní informace o problému

Nás se tato věc přímo netýká, protože registrovat se a eventuálně dostat v případě úspěchu nějaké odškodnění mohou pouze občané USA. Nicméně pokud se žaloba dostane k soudu, může projednávání odhalit různé interní dokumenty a svědectví, které mohou na příčiny, „fungování“ a dopady této chyby čipů Raptor Lake vrhnout nové světlo.

To ovšem může trvat dost dlouho, takže takové nové poučné informace pravděpodobně přijdou až ex post v době, kdy se Raptor Lake už ani nemusí prodávat.

KL24

Hromadná žaloba kanceláře Abington Cole + Ellery v kauze procesorů Intel Core 13. a 14. generace (Raptor Lake)

Hromadná žaloba kanceláře Abington Cole + Ellery v kauze procesorů Intel Core 13. a 14. generace (Raptor Lake)

Autor: Abington Cole + Ellery

I když je pravda, že Intel ještě za rok vydá novou generaci procesorů pro socket LGA 1700 „Bartlett Lake“, které architektonicky z Raptor Lake budou vycházet a budou mít dost možná i stále 7nm výrobní technologii (Intel 7). Budou tedy asi dost pod drobnohledem právě i z hlediska toho, zda u nich Intel opravil problém vysokých napětí, které čip postupně poškozují (i v běžném provozu, aniž by uživatel prováděl přetaktování a tak podobně).

Nevěří Intel svým next-gen CPU? Paralelně vydá nové procesory na staré platformě a bez big.LITTLE Přečtěte si také:

Nevěří Intel svým next-gen CPU? Paralelně vydá nové procesory na staré platformě a bez big.LITTLE

Zdroje: PC Gamer, Abington Cole + Ellery

Byl pro vás článek přínosný?