Hlavní navigace

Vadné procesory Intel: Jak je to s prodlouženou zárukou? Kdo koupil celý počítač, může narazit

8. 8. 2024

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel vyjasnil, kterých procesorů se týká prodloužení záruky kvůli problémům s nestabilitou a degradováním. Některé detaily jsou dobrá zpráva, jiné úplně ne.

Intel koncem minulého týdne oznámil, že kvůli závažným problémům s nestabilitou procesorů Intel Raptor Lake a jejich problémům s postupným degradováním, které tuto nestabilitu způsobuje, mimořádně prodlouží jejich záruku. Toto opatření má majitelům částečně vykompenzovat zhoršenou spolehlivost a to, že problém s degradací jejich procesorům zkrátil životnost. Ze začátku k této záruce ale chyběly detaily, které Intel vyjasnil nyní.

Prodloužená záruka platí zpětně

Jak už jsme psali minule, základem tohoto opatření ve prospěch postižených kupujících je, že se záruka procesorů Core 13. a 14. generace pro desktop (kódovým označením „Raptor Lake“) prodlužuje o dva roky. Protože původně u nich Intel uváděl tříletou záruku, stává se z ní pětiletá. Intel vyjasnil také to, že toto prodloužení záruky je skutečně platné zpětně, tedy pro všechny již prodané procesory, nikoliv jen pro nové kupující. A tato záruka platí globálně podle standardních reklamačních podmínek Intelu.

Záruka se netýká úplně všech Raptor Lake

V následující tabulce můžete vidět, kterých procesorů se prodloužená záruka týká. Jde o modely jak 13., tak 14. generace, a to všechny 125W procesory (K a KF), včetně Core i5, ačkoliv nejvíce se problémy skloňují u Core i9 a i7. Intel ale pětiletou záruku vztáhl také na (nominálně) 65W zamčené modely Core i7–13700/14700 a Core i9–13900/14900 a jejich verze „F“, u nichž se také problémy vyskytují.

Jen 65W modely Core i5 a Core i3 nejsou zahrnuty. U těch se nicméně zatím má za to, že se jich průšvih netýká. Jejich frekvence ani napětí nejsou příliš vysoko, takže se zdá pravděpodobné, že skutečně nejsou ohrožené a záruku navíc nevyžadují.

Procesory Intel Raptor Lake, u nichž je kvůli problémům s nestabilitou a degradováním prodloužená záruka na 5 let

Procesory Intel Raptor Lake, u nichž je kvůli problémům s nestabilitou a degradováním prodloužena záruka na 5 let

Autor: Intel

Záruku navíc nemají ani HX procesory pro notebooky, které jsou založené na stejném základu jako desktopová CPU, a mohou tedy mít stejné problémy (zvlášť vzhledem k vysokým taktům). Ty ovšem jsou prodávány s celým počítačem, k čemuž se za chvíli vrátíme.

Nakonec i tray procesory

Intel také poněkud změnil (možná po kritice, která se ozvala) rozhodnutí, že prodloužení záruky se bude týkat jen procesorů prodávaných v krabičce, tzv. boxed balení. Původně se totiž pět let garance nemělo týkat procesorů v provedení tray, které by podle Intelu zřejmě neměly být běžně prodávané koncovým uživatelům samostatně.

Nové vyjádření už ale delší záruku přiznává i těmto procesorům, takže snad nebudou nároky při případných reklamacích zamítány s poukazem na typ balení. Rozdíl je ale v tom, že zatímco procesor z boxového balení můžete reklamovat přímo u Intelu, tray procesor ne. Intel vás odkáže na obchod, kde jste ho koupili. Zda vám reklamaci v rámci oné prodloužené záruky navíc zpracuje, bude asi ale na dobré vůli a ochotě takového prodejce.

Asi to není třeba zdůrazňovat, ale pro jistotu: Rozhodně si dobře uschovejte doklad o koupi, protože pokud byste ho neměli, pravděpodobně budete mít s reklamací smůlu.

Autor: Ľubomír Samák

Koupili jste celý počítač? Reklamace se může zkomplikovat

To, že přímá reklamace procesoru u Intelu se má týkat jen samostatně pořízených CPU v boxed balení, má vedle tray procesorů ještě dopad na hotové sestavy. Pokud máte koupený celý počítač s jedním z těchto problematických procesorů, odkazuje vás Intel na jeho výrobce. To může být velký OEM výrobce počítačů jako Acer, HP a tak dále, nebo nějaký menší sestavovatel počítačů, případně nějaký český e-shop, který skládá sestavy z komponent na vyžádání.

Je otázka, jak moc budou e-shopy nebo firmy prodávající počítače ochotné dělat nadstandardní práci s reklamováním procesorů Intel po skončení záruční lhůty, kterou vám na počítač původně daly. Je možné, že takový prodejce či výrobce nebude ochotný vám na vlastní náklady takové reklamace zprostředkovávat (pokud mu to Intel nebude nějak kompenzovat), takže u sestav asi můžete mít s uplatněním prodloužených záruk problémy.

Je to tedy podobný problém, jako když jste v e-shopu koupili tray procesor. Nemůžete jít s nárokem na reklamaci v prodloužené lhůtě přímo za Intelem, ale musíte žádat dotyčného prodejce. Ten je ovšem vázán jen tím, co máte uvedeno v záručním listu (na faktuře), kde o dvouletém prodloužení záruky nic není.

Uvidíme, jak to bude v praxi vypadat. Ideální vyhlídky na reklamaci pravděpodobně budete mít asi pořád jen v případě samostatně koupených boxed procesorů, kdy se budete obracet přímo na Intel.

Procesory Intel Raptor Lake jsou nestabilní ve hrách. Vymstilo se honění frekvence až na krev? Přečtěte si také:

Procesory Intel Raptor Lake jsou nestabilní ve hrách. Vymstilo se honění frekvence až na krev?

Obrat v kauze nestabilních procesorů Intel: Hrozící ztráty výkonu s Intel Default Settings vyjasněné? Přečtěte si také:

Obrat v kauze nestabilních procesorů Intel: Hrozící ztráty výkonu s Intel Default Settings vyjasněné?

Intel stále nenašel řešení nestabilních procesorů Raptor Lake. Mají chybu v TVB, ale příčina je jinde Přečtěte si také:

Intel stále nenašel řešení nestabilních procesorů Raptor Lake. Mají chybu v TVB, ale příčina je jinde

Problém vadných procesorů Intel Core 13. a 14. generace je horší a častější, než se myslelo. A stále nevyřešený Přečtěte si také:

Problém vadných procesorů Intel Core 13. a 14. generace je horší a častější, než se myslelo. A stále nevyřešený

Intel našel defekt procesorů Raptor Lake, chystá opravu. Jsou k tomu ale dvě špatné zprávy Přečtěte si také:

Intel našel defekt procesorů Raptor Lake, chystá opravu. Jsou k tomu ale dvě špatné zprávy

Proč procesory Intel postupně umírají? Uniklé interní dokumenty odhalují víc detailů Přečtěte si také:

Proč procesory Intel postupně umírají? Uniklé interní dokumenty odhalují víc detailů

Vadné procesory Intel Core 13. a 14. generace jdou k soudu: Chystá se první hromadná žaloba Přečtěte si také:

Vadné procesory Intel Core 13. a 14. generace jdou k soudu: Chystá se první hromadná žaloba

Zamítnutá reklamace? Můžete dostat novou šanci

Intel jinak sdělil, že je ochoten přezkoumat některé starší žádosti o reklamaci, které jeho zaměstnanci dříve zamítli (například když ještě o problému nebylo tolik známo, nebo Intel neměl ještě dobře stanovené směrnice pro posuzování těchto případů ve světle toho, že určitý „vrozený“ problém byl u těchto CPU v podstatě prokázán). Pokud jste tedy měli procesor, který selhal stylem ukazujícím na to, že šlo o tento diskutovaný problém, ale nebylo vám to uznáno, můžete se zkusit k reklamaci přihlásit opět.

Postiženým modelům CPU se raději vyhněte

Možná je dobré zopakovat, že v současné situaci není dobrý nápad kupovat bazarové procesory Intel Raptor Lake (nebo počítače s nimi) modelů, které můžete vidět ve výše uvedené tabulce. Při koupi starších CPU z druhé ruky nevíte, jak moc poškozené již jsou a jak dlouho ještě budou sloužit. Případně zda už dokonce nezačínají vykazovat známky nestability. Pokud nejste první vlastník, budete mít reklamaci o to komplikovanější. Pokud chcete upgradovat počítač nebo postavit nový z bazarových komponent, volte raději procesory AMD (nebo jiné procesory Intelu než ty v tabulce).

I koupě zcela nových exemplářů procesorů, kterých se tato kauza týká (nebo počítačů s těmito procesory), je spojená s větším rizikem. Intel sice již oznámil, že pracuje na řešení a má zjištěnou příčinu, ale opravy BIOSů základních desek, které tento problém mají adresovat, nejsou ještě k dispozici (mají být dostupné až někdy od druhé poloviny měsíce). Nový procesor byste tedy chvíli ještě podrobovali onomu postupnému poškození, byť by to bylo jen na pár týdnů.

KL24

Také ale stále není jisté, zda se touto opravou Intelu podaří chybu skutečně zcela eliminovat, a ne třeba jen zpomalit a zredukovat, avšak ne zcela odstranit. Pokud tedy chcete mít zcela klidné spaní, opět může být dobrý nápad neprovokovat zákon schválnosti a těmto procesorům se vyhnout ve prospěch procesorů Ryzen, nebo buď starších procesorů Intel, nebo naopak budoucích procesorů Intelu (příští generace Arrow Lake má vyjít ve čtvrtém kvartálu). U těch by snad problémy měly být dopředu vyloučené, i když jistotu vám také asi nikdo nedá.

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?