Hlavní navigace

VAIO F: Sony přichází s 3D notebookem

16. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tisková konference se konala v úterý 15.března v Praze, v sedmém patře Tančícího domu na Rašínově nábřeží. Sony zde mělo v úmyslu prezentovat novinky na letošní jaro, a to v segmentu svých populárních notebooků značky VAIO - jedná se jisté o sympatickou značku, už kvůli celkovému zpracování  těchto notebooků i kvalitním displejům.

Tsiková konference SonyTisková konference Sony se konala v 7. patře Tančícího domu v Praze

Není až tak známou skutečností, že zkratka VAIO původně byla akronymem slov "Video Audio Integrated Operation", od roku 2008 (u příležitosti 10 let existence značky) pak VAIO znamená "Visual Audio Intelligence Organizer". Jedná se o notebooky, které vynikají promyšleným designem (povšimněme si např. excelentně vytvořeného logotypu) a dobrým zpracováním. Hovořilo se například o tom, že každý notebook VAIO prochází přísnými zkouškami v centru v japonském Naganu, kde je konstrukce notebooků podrobena náročným testům odolnosti.

Na tiskové konferenci v restauraci Céleste v sedmém patře Tančícího domu byl přítomen Marián Gajdoš, produktový manažer společnosti Sony, Tomáš Hrzán a Taiju Ishikawa, generální manažer společnosti Sony pro Českou republiku a Slovensko.

S modelem VAIO F do tří rozměrů

Za hlavní produkt, kolem něhož se vše točilo, lze označit právě notebook umožňující třírozměrné zobrazení. Podle Tomáše Hrzána se jedná o zařízení, které je určeno především pro domácí použití - nepočítá se s příliš častým přenášením tohoto notebooku, vzhledem k tomu, že Full HD displej umožňující třírozměrné zobrazení je velmi energeticky náročný, a výdrž celého zařízení při běhu na baterie tudíž není nikterak oslnivá.

VAIO 3D

Stačí si tedy nasadit brýle s aktivní závěrkou a spínáním prostřednictvím infračerveného signálu (jedná se o stejný typ, jako se používá u televizorů  BRAVIA 3D TV) a můžete se nechat vtáhnout do světa 3D filmů, her, videa a panoramatických fotografií. 3D je zobrazováno na Full HD VAIO Display Premium o úhlopříčce 16 palců (40,6 cm).

Oproti pasivním polarizovaným 3D obrazovkám využívá panel VAIO F sekvenční technologii ("frame sequential") a LED podsvícení. Tento systém tak podle Sony zajišťuje ostřejší a jasnější obraz s rychlou odezvou a širokým pozorovacím úhlem. Sekvenční technologie spočívá ve střídavém zobrazování Full HD (1920 x 1080) obrazu pro levé a pravé oko s vysokou obnovovací frekvencí až 240 políček za sekundu.

VAIO 3D

Nové notebooky VAIO F jsou také vybaveny tlačítkem 3D , je tak možné přepnout zobrazení ze 2D na 3D. "Nativně" podporovaný 3D obsah zahrnuje filmy na Blu-ray disku, hry a video. Je také možné si prohlížet panoramatické 3D fotografie pořízené digitálními kompaktními fotoaparáty Cyber-shot a digitálními zrcadlovkami od Sony. 2D filmy na Blu-ray nebo DVD lze navíc stisknutím tlačítka převzorkovat na simulované 3D video.

Procesor Sandy Bridge a Blu-ray vypalovačka

Co se týká procesoru, do VAIO F13 byl integrován procesor s architekturou Sandy Bridge, konkrétně Intel Core i7. Procesor pak doplňuje grafická karta Nvidia GeForce s podporou DirectX11.

Hudbu a filmy si můžete užít s prostorovým zvukem jako v kině, a to prostřednictvím sluchátek s technologií Dolby Home Theater v3. Technologie S-force 3D vytváří virtuální efekt šestikanálového prostorového zvuku pomocí dvou reproduktorů Inbox (integrovaných) s bass-reflexem.

VAIO 3D

Design notebooku je lehce netradiční, určený právě pro použití v domácích podmínkách - zařízení je celé lesklé, pouze opěrky dlaní jsou v matném provedení. Kromě klávesnice s dostatečnými rozestupy mezi klávesami, obsahuje nový notebook VAIO F plnohodnotnou numerickou klávesnici pro rychlé zadávání dat a úpravu grafických souborů. Klávesnici doplňuje touchpad s podporou vícedotykových gest. Součástí je také Blu-ray vypalovačka. Dva USB 3.0 porty přenášejí data výrazně rychleji než standardní USB 2.0, zatímco Bluetooth 3.0 umožňuje ultra rychlé datové spojení s mobilními zařízeními. Nové notebooky 3D VAIO F budou k dostání od poloviny března roku 2011, podle Tomáše Hrzána ze Sony se má jejich cena pohybovat kolem 50 tisíc Kč včetně DPH.

Model VAIO F21Z1E/BI
Procesor Intel Core i7 procesor 
Operační systém Genuine Windows 7 Home Premium (64-bit)
Paměť 8 GB DDR3 1333Mhz SDRAM
HDD 640 GB Serial ATA 7200rpm
Displej 40,6cm (16,0") Full HD (1920 x 1080) 3D VAIO Premium  s LED podsvícením
Grafika NVIDIA GeForce GT540M s 1G B DDR3 VRAM a podporou DirectX 11 
Optická mechanika Blu-ray zapisovací mechanika
Ostatní WLAN 802.11b/g/n; Bluetooth 3.0; USB 3.0; HD webkamera Exmor; S-force 3D s reproduktory Inbox s bass-reflexem 

VAIO S: Plochá baterie zdvojnásobuje výdrž

Firma Sony dále představila nové modely z řady S, tedy řadu business notebooků, konkrétně nové 13,3" (33,7cm) modely. Notebooky VAIO řady S mají tělo nové ploché konstrukce "full flat" vyrobené z hořčíkové slitiny a opatřené širokou hliníkovou opěrnou zápěstí. Tloušťka notebooku dosahuje 24 mm, zatímco hmotnost je cca 1,75 kg.

VAIO SSony VAIO S

Další novinkou, která bylo v souvislosti s VAIO S představena, je nová koncepce baterie, která umožňuje pracovat ve dne v noci bez přerušení. Interní lithum-polymerovou baterii, která nabízí výdrž až 7 hodin, doplňuje volitelná plochá lithium-polymerová baterie, kterou lze nabíjet nezávisle na počítači a kterou lze připojit, aniž by bylo nutné vyjmout interní baterii. Druhou baterii je možné připojit za chodu notebooku, a pokud nejste u zdroje elektrické energie, můžete jeho výdrž zdvojnásobit - tedy až na 14 hodin.

VAIO SKoncepce přídavné baterie u notebooku Sony VAIO S

Co se týče grafiky, systém dynamických hybridních grafických karet přepíná mezi integrovanou grafickou kartou Intel a grafickou kartou AMD Radeon HD 6000 (s 512 MB nebo 1 GB VRAM), podle náročnosti aplikace, ve které zrovna pracujete.

Podsvícená klávesnice s  rozestupem kláves umožňuje psaní ve dne i v noci. Počítač je vybaven i senzorem okolního osvětlení, který automaticky snižuje jas displeje VAIO z důvodu úspory elektrické energie při práci v tmavém prostředí. Podle tiskové zprávy má být nová řada supermobilních notebooků VAIO S  k dostání od konce března 2011, a doporučená cena se pohybuje kolem 30 000 Kč.

Model VPCSB1A9E/B
Procesor Intel Core i7-2620M
Operační systém Genuine Windows 7 Professional (64bit)
Paměť 8 GB, DDR3 1333Mhz SDRAM
Disk 128 GB, SSD
Displej 33,7 cm (13,3"), VAIO Plus (1366x768), širokoúhlý (poměr stran 16:9)
Hybridní grafika AMD Radeon HD 6630M + Intel HD
Optická mechanika Blu-ray Disc ROM se SuperMulti DVD
Ostatní WLAN 802.11b/g/n; 3G WWAN; Bluetooth 2.1; Hi-Speed USB 2.0 (x2), SuperSpeed USB 3.0 (x1); HD web kamera "Exmor"; tlačítka VAIO Assist a přepínání režimu grafických karet, rychlý start systému
Rozměry (HxVxŠ) 224,5 x 23,9 x 331 mm (přibližně)
Hmotnost Cca 1,75 kg (se standardní interní baterií)

Sony VAIO Y: subnotebooky pro mladší generaci

Jako poslední pak byly představeny nové modely z řady Sony VAIO Y, které jsou cíleny především na mladší generaci. Nové VAIO YB se vejde do kufříku nebo tašky, takže se hodí například na služební cesty, dovolené nebo pro každodenní dojíždění. Hmotnost zařízení je menší než 1,5 kg.

Sony VAIO YSony VAIO Y

MMF24

Sony tyto přístroje neoznačuje jako netbooky, ale jako subnotebooky - jedná se o kombinaci výkonu, mobility a ceny, která nabízí delší výdrž baterie a vyšší výpočetní výkon při menším objemu a nižší hmotnosti. Díky šestihodinové výdrži baterie je VAIO YB notebook navržený pro použití jak pro zábavu s přáteli, tak pro práci mimo kancelář. Širokoúhlý VAIO Display o úhlopříčce 11,6 palců (29,4 cm) poskytuje dostatek místa pro surfování na internetu, prohlížení fotografií i úpravu dokumentů. Lehké a štíhlé notebooky VAIO YB budou k dostání od konce února roku 2011, a jejich doporučená cena je 12 490 Kč vč. DPH.

Model VPCYB1S1E/S
Procesor AMD Dual-Core E-350 s integrovanou grafikou AMD Radeon HD 6310
Operační systém Genuine Windows 7 Home Premium (32bit)
Paměť 2 GB DDR3 1066Mhz SDRAM (max. 4 GB)
HDD 320 GB, Serial ATA, 5400 ot./min
Displej 29,4 cm (11,6"), 16:9, VAIO (1366x768)
Grafika AMD Radeon HD 6310, integrovaná
Optická mechanika -
Hmotnost a rozměry 1,46 kg (včetně dodané baterie);
202,8 x 25 x 290 mm (H x V x Š)
Ostatní WLAN 802.11b/g/n; Bluetooth 2.1; Hi-Speed USB 2.0 (x3); digitální kamera MOTION EYE

Prosadí se 3D i u notebooků?

Jak už bylo zmíněno, hlavním prezentovaným produktem byl notebook Sony VAIO F s podporou 3D zobrazení. Ten tak doplňuje portfolio společnosti Sony, které zahrnovalo 3D televize, kamery i fotoaparáty s podporou 3D. Zůstává otázkou, zda se 3D technologie prosadí také u notebooků, a zda o ní uživatelé v této oblasti projeví zájem.