Hlavní navigace

Názor k článku Válka o neon. V případě napadení Ukrajiny bude čipový průmysl bez některých vzácných plynů a kovů od gi - USA se nechce dostat k ruským surovinám, může...

  • 14. 2. 2022 16:32

    gi

    USA se nechce dostat k ruským surovinám, může si je přeci koupit za tržní cenu a ruské firmy tento obchod rádi uskuteční, protože získají dolary, nejlépe směnitelnou měnu na světě. Win-win situace. O sankcích na vývoz ruských surovin nikdo neuvažuje. Rusko v 2014 napadlo Ukrajinu, EU+USA (tedy my, naše země) jsme zavedli sankce na některé ruské exponenty a jejich majetky v zahraničí, recipročně Rusko zavedlo sankce na některé západní produkty a s ostudou museli v obratem některé zrušit, protože zjistili, že např. nemají dost osiva pro jejich pole. Dřevo se do EU ve velkém dováží i ze severských států, takže bych nestrašil katastrofickými scénáři.

    A můžeš osvětlit jaké konkrétní manévry USA na Ukrajině provádějí? Na inflaci u nás působí mnoho vlivů (mimo jiné nezodpovědná fiskální politika minulé vlády), ale neexistující manévry USA na Ukrajině bych sem fakt netahal.