Hlavní navigace

Na poslední chvíli: 7+2 tipy na online dárky

24. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nejzajímavější věci jsou ty online.

Letošní přehled tipů na dárky opět nabízí řadu online služeb, které můžete většinou v základní verzi používat zdarma. Přehlížet placené tarify by ale mnohdy bylo chybou, protože teprve výměnou za peníze získáte navíc ty zajímavější funkce. Pokusili jsme se příliš neopakovat, byť i na známější jména dojde. Doufáme, že se vám čerstvé tipy budou hodit.

500px

Pokud rádi fotografujete, můžete svůj koníček povýšit na další úroveň. Facebook je dobrá sociální síť pro každou příležitost, ale fotografie silně komprimuje a není zvláště cílený na komunitu fotografek a fotografů. Náročnější komunita vždycky uvítá specializovaný produkt a v případě fotografování jím je 500px. Služba nabízí tři tarify předplatného, první dva jsou aktuálně výrazně levnější než jindy.

500px

Stojí tři, pět a dvacet dolarů (tj. asi 70, 110 a 440 Kč) měsíčně při zakoupení ročního předplatného. Služba nabízí kurzy fotografování, především ale propojení s aktivní komunitou a možnost vystavovat díla ve vysoké kvalitě. Nechybí ani statistiky, neomezené nahrávání nebo kompletní přizpůsobení podoby osobního profilu, což platí ale jen pro nejdražší tarif. 500px slouží také jako zprostředkovatel mezi tvůrci a tvůrkyněmi a těmi, kdo by si díla rádi koupili.

Oficiální web: 500px.com

Spotify Premium

Nejspíš jste to čekali, ale Spotify na řadu přijít muselo. Spustilo hudební revoluci a je stále zajímavou volbou, s níž se mnoho lidí neseznámilo. Koncept streamovací služby přitom efektivně eliminuje pirátství – najít písničku a rovnou ji přehrát, totiž představuje nejjednodušší možnost, jak se k hudbě dostat. Navíc je Spotify levné, byť si nekupujete práva na doživotní poslech hudby.

Spotify

Aktuálně můžete získat tarif Premium jen za euro (cca 25,5 Kč) na první tři měsíce. Dále platíte 5,99 eura na měsíc (tj. asi 160 Kč). Pro domácnosti je pak z hlediska ceny velice zajímavé rodinné předplatné, kde Spotify Premium za 8,99 eura (tj. asi 230 Kč) získá v součtu až šest členů a členek domácnosti. Předplatné vám zajistí nejvyšší dostupnou kvalitu písní a poslouchání bez připojení.

Oficiální web: www.spotify.com

Photopea

Na Cnews.cz zejména kolega Lukáš Václavík vícekrát upozorňoval na zajímavý nástroj na úpravu fotek, který připomíná Photoshop, dá se ale v základu používat zdarma a neinstaluje se, protože běží rovnou v prohlížeči. Photopeu si můžete pořídit také v placené variantě, kterou za prvé podpoříte vývoj tohoto pozoruhodného nástroje (autorský tým přitom nechce vyloženě závratnou částku) a za druhé se můžete podílet na návrzích směru vývoje.

Photopea

V neposlední řadě se tím zbavíte otravné reklamy ukrajující prostor pracovní plochy. Jednotlivce vyjde předplatné na pět dolarů na měsíc, případně na 12 dolarů (asi 250 Kč) na tři měsíce. Kratší předplatné se může hodit těm, kdo nástroj skutečně potřebují jen v určitém období.

Oficiální web: www.photopea.com

Coggle

Již v přehledu zajímavých placených tradičních softwarů jsem vyzdvihoval myšlenkové mapy jako velmi užitečný nástroj pro práci, studium, ale také život. Mnohým bude webové řešení připadat jako zajímavější než tradiční desktopový nástroj pro konkrétní operační systém, jenž se instaluje. Především se s takovým nástrojem dá pracovat na libovolném zařízení, vzhledem k povaze máte ke svým výtvorům přístup odkudkoli, kde je internetové připojení.

Příklad rozsáhlé myšlenkové mapy vytvořené v Cogglu Příklad rozsáhlé myšlenkové mapy vytvořené v Cogglu

Mapy se i snadno sdílí, stačí vytvořit odkaz a kdokoli, komu jej pošlete, si váš výtvor prohlédne rovnou v prohlížeči a opět bez nutnosti cokoli instalovat. Nechybí ovšem ani export do různých formátů, navíc můžete spolupracovat v reálném čase na mapě s dalšími lidmi. Tarif Awesome stojí pět dolarů na měsíc.

Oficiální web: coggle.it

Animoto

I video se dá zpracovat v prohlížeči, jak ukazuje Animoto. Ačkoli jsou výstupem profesionální videa, která působí lépe než nesestříhaný a ničím neobohacený záznam, neočekávejte od tohoto nástroje široké a hloubkové možnosti jako v případě tradičních střižen. Je cílen na ty, kdo si na plnohodnotné střižny netroufají, nebo nemají důvod se jejich širokou funkcionalitou zabývat.

Animoto

Takhle do aplikace jen přetáhnete pár fotek, videí, jež uspořádáte, zkrátíte, přidáte různé popisky nebo titulky a určíte celkové téma. Na základě toho Animoto váš materiál sám vhodně zpracuje. Varianta Personal stojí osm dolarů měsíčně, ale video exportuje jen do rozlišení 720p. Předplatné za 22 dolarů pak povoluje export ve full HD. Rozšiřuje i nabídku hudebních podkresů a na závěr videa nepřidá krátké logo. Na ukázky vytvořených videí se můžete podívat na oficiální stránce.

Oficiální web: animoto.com

Canva

Další tvůrčí nástroj je určen pro produkci plakátů. Pokud podobné materiály občas vypracováváte, můžete tak činit rovnou v prohlížeči. Můžete používat vlastní grafické materiály a ty kombinovat na tisíce různých způsobů s integrovanými objekty a šablonami pro nápisy. Tyto objekty si můžete upravovat – různě je otáčet, měnit velikosti, barvy apod. Výsledkem může být zcela profesionálně vypadající plakát. Neberte to ale tak, že za pět minut budete mít hotovo.

Canva

Ačkoli je práce s nástrojem snadná, i u relativně triviálního projektu lehce strávíte hodiny, než ho doladíte tak, abyste s výsledkem byli spokojeni. (To ovšem není věc nástroje samozřejmě.) Tarif Canva for Work vás vyjde na 13 dolarů měsíčně. Navíc své výtvory prostřednictvím Canvy můžete přímo objednávat, ale poštovné činí kolem 10 dolarů, patrně vás tak v Česku vyjde levněji si kopii stáhnout a zajistit tisk jinde.

Oficiální web: www.canva.com

Tutanota

Proč platit za e-mail? Pro někoho je to směšná otázka, protože máme k dispozici skvělé e-mailové služby zdarma. Odpověď není jednoduchá, protože jakákoli placená služba pravděpodobně nenabídne tak skvělý komfort a paletu funkcí jako např. Gmail. Jenže placená služba se může pochlubit tím, že nežije z reklamy. Tudíž nečte vaši poštu a nezobrazuje reklamní pruhy.

Tutanota

Např. Tutanota pak nabízí šifrování, díky čemuž můžete své zprávy posílat i přijímat s vědomím toho, že si je nikdo nemohl přečíst. Aby toto bylo naplněno, musí ale šifrovat také druhá strana, na to pamatujte. Pošta je na serveru šifrovaná, takže k ní nemá přístup ani poskytovatel služby – raději tedy neztraťte své heslo. Cena Tutanoty se odvíjí od požadované velikosti úložiště. Za euro na měsíc můžete mít 1 GB, za dvě už ale 10 GB. Placené tarify dále podporují aliasy a vlastní domény.

Oficiální web: tutanota.com

KL24

Bonus: podpořte svůj oblíbený projekt

Vánoce můžete pojmout také tak, že obdarujete někoho, kdo vyvíjí váš oblíbený web či webovou aplikaci bezplatně. Může jít o projekty jako Wikipedia, což je nezávislá a globální komunitou spravovaná encyklopedie. Z ní pravděpodobně čerpáte řadu informací skoro každý den. Dále vám nebudeme napovídat, jistě si sami vybavíte, které užitečné projekty jsou živeny či podpořeny dobrovolnými příspěvky.

Bonus č. 2: obdarujte děti z dětských domovů

Chcete někomu udělat radost a tušíte, že vy a lidé ve vašem okolí máte všeho dost? Můžete si zahrát na Ježíška a darovat něco konkrétnímu dítěti z dětského domova. Projekt Daruj hračku zprostředkovává webovou aplikaci, pomocí které můžete splnit konkrétní přání vystavené v celostátní databázi. Stačí si dárek zarezervovat a postupovat podle uvedených pokynů. Pomáhat můžete ovšem obecně také přímými příspěvky, stačí si vybrat zprostředkovatele, viz např. projekt Dejme dětem šanci.

Byl pro vás článek přínosný?