Hlavní navigace

Vánoční test šesti herních PC okolo 30 000 Kč

6. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod do testu

Sestavy do testu jsme vybírali z jejich aktuální nabídky a podle aktuální ceny tak, aby se co nejvíce přiblížily ceně 30 000 Kč. Kdybychom si naopak nechali poslat sestavu podle výběru výrobce, mohlo by dojít k tomu, že postaví jednu herní konfiguraci, na které raději nevydělají, ale vyhraje jim test a zajistí nehynoucí slávu.

Pokud pomineme některé čínské výrobce hardwaru, kteří jdou s cenou svých produktů až na hranici dotování, tak toto chování se objevuje kvůli konkurenci středních českých firem a menších skládačů právě u herních sestav.

Naše metodika se i u výrobců setkala s pozitivním ohlasem, neboť nikdo nechce být ten méně poctivý. Ale když jeden zariskuje a jde pod cenu, druhý se to snaží aspoň dorovnat a třetí se pak právem zlobí. Je to začarovaný kruh, který kazí trh a nikomu neprospívá.

Do testu se dostaly tyto sestavy:

  • Alza EPIC by eSuba: herní počítač navržený ve spolupráci s herním týmem eSuba
  • Barbone Eagle Gold: herní počítač od společnosti T.S. Bohemia
  • HAL3000 MČR Pro 2016, oficiální počítač Mistrovství ČR v počítačových hrách
  • Lynx Grunex UltraGamer 2015, oficiální počítače soutěže BenQ Grunex Challenge
  • Mironet Hyperion 4: herní počítač od společnosti Mironet
  • Softcom Game: herní počítač od společnosti Softcom

Do testu se nám dostalo šest herních sestav v cenách od 28 000 do 33 000 Kč, které byly v prodeji už před zahájením testu a budou i po něm. A seřazení podle ceny rozhodně neodpovídá hernímu výkonu nebo celkovému hodnocení, přesto jsme k němu přihlédli. Kdo 30 000 Kč přesáhl, má malé minus, kdo vám peníze ušetří, má malé plus.

Skylake vs. Haswell

Navenek se sestavy liší samozřejmě skříní. Někdo na ní šetří, jiný hledá ideální poměr kvality. Trochu mě mrzí, že ani jedna skříň v testu nenabízí mezi předními porty nový USB-C, přestože již takové existují. Oboustranný USB-C tak najdete jen u poloviny sestav, a to špatně přístupný mezi zadními porty, kde naopak stále zavazí PS/2.

GTX 960 vs. GTX 970 vs. Radeon

Proti loňskému testu, který byl také kolem 30 000 Kč, se toho u herních sestav zdánlivě změnilo jen málo. Stále převažují grafické karty Nvidia, třikrát se objevuje GTX 960 a dva výrobci osadili podstatně rychlejší, ale i dražší GTX 970. Pouze Mironet věří více Radeonu, který je výkonem blíže GTX 970, je však mnohem náročnější na příkon. GTX 960 a 970 ale byly i loni a výkon se prakticky nezměnil. Kdo z vás má herní sestavu z loňska, ničím by si letos nepomohl.

 

Letošní generace herních počítačů je postavená na nové architektuře Intel Skylake s výjimkou dvou výrobců (Barbone a Lynx), kteří se ještě drží Haswellu. Na výkon to moc vliv nemá, ale sestavy se Skylake nabídnou nižší spotřebu v klidu (naměřeno až o 10 W méně), mají nový standard operačních pamětí DDR4 a často i slot na rychlé SSD ve formátu M.2 nebo podporu USB-C.

Bez SSD si neškrtnete

Jelikož jsme sestavy vybrali sami, nemuseli jsme výrobcům říkat, že bez SSD si v testu neškrtnou. Situace je ale lepší než v minulých letech a nepoužitelnou sestavu bez rychlého disku prakticky nikdo v nabídce ani nemá. Naopak je možnost výkon ještě navýšit a osadit SSD formátem M.2 přes rozhraní PCI Express, které může být mnohem výkonnější než běžný 2,5" formát přes rozhraní SATA.

SSD prostě musí být v každé sestavě a všichni výrobci v testu jej o standardní kapacitě 120 GB také mají. Pouze Mironet se rozhodl být jiný, vynechal klasický disk na data a osadil jedno extrémně rychlé M.2 SSD o obří kapacitě 512 GB.

Většině lidí sice stačí základní svižné SSD, navíc pro data je bezpečnější ukládat je na druhý disk, ale Mironet se zde opravdu předvedl. Datový disk není problém dokoupit nebo si nechat přidat od výrobce za poměrně nízkou cenu. Standardní terabajt stojí okolo 1 500 Kč a ostatní sestavy mají právě tuto kapacitu. Jen Lynx osadil 2TB disk, což určitě hodnotíme kladně.

 

1. HAL3000 MČR Pro 2016

HAL3000 je dodavatelem počítačů pro největší herní akci v Česku. Řada MČR v šesté generaci je v prodeji u Czc.cz ve třech konfiguracích (MČR, MČR Pro, MČR Extreme), které se liší hlavně grafickou kartou (GTX 950, 960, 970) a procesorem Core i3, i5 a i7. S nejvyšší zaplatíte o 9 000 Kč více, se základní stejnou částku ušetříte, ale to nedělejte, neboť má jen 8 GB paměti, což nevadí, ale hlavně postrádá SSD.


 

MČR Pro je postavené ve skříni SilentiumPC MidT Aquarius, ke které jsem zpočátku jakožto k polské značce příliš důvěry neměl. Zcela zbytečně, Aquarius je výborná skříň s přehledným místem pro kabeláž. Vpředu má dvě 5,25" pozice a jednu zabírá DVD vypalovačka. Mezi porty jsou dvě USB 3.0, dvě pomalejší USB a přepínač ventilátorů. V základu se tiše točí jen větrák na procesoru, ale dvourychlostním přepínačem zapnete tři vnitřní ventilátory a až na vyšší rychlost je počítač teprve trochu slyšet.

Nasávací 140mm ventilátory s prachovým filtrem jsou dva, vzadu horký vzduch vyfukuje jeden. Grafika GTX 960 od MSI se 4 GB má ventilátory, jež se roztáčí až při zátěži. Téměř absolutní tichost u herních počítačů zase tak často nevídáme, přitom teploty se při zatížení drží okolo 64 °C.

 

Na skříň se taky dobře kouká. Nejen že modře a červeně podsvícená zapínací tlačítka jsou velmi efektní a to červené pro restart bliká podle činnosti disku, ale HAL3000 navíc nechal obě bočnice potisknout herními motivy.

 


 Uvnitř skříně panuje naprostý pořádek, vyvázání kabelů je perfektní. Přes prosklenou bočnici svítí logo MSI, ventilátor na procesoru si jen ševelí. Spodní část skříně je zakrytovaná a přístupná jen z pravé bočnice. Ukrývá se tam zdroj a oba disky.

Systémový Kingston HyperX Fury podává průměrný výkon, terabajt na data je pak standard. Na boku jsou ještě dvě pozice pro 2,5" disky, takže kdybyste chtěli osadit další datový disk, SSD prostě posunete jinam.

Za vypíchnutí stojí ještě kvalitní zdroj Seasonic, jehož 520 W není využíváno ani z poloviny. Také 16 GB paměti se může zdát jako nadbytečný luxus, který ale v budoucnu využijete. Osobně bych ale raději volil 8 GB a silnější grafiku GTX 970.

 

Celkový výkon sestavy je ale velmi dobrý a vyvážený, MČR proti některým ztrácí pouze v grafice, jelikož někteří soupeři mají právě GTX 970. Použitá GTX 960 má ale 4 GB paměti, u soupeřů se stejnou volbou GPU jsou to většinou jen 2 GB. Taktéž výkon SSD je spíše průměrný, ale to v praxi tolik nepocítíte. Všechny testované hry jedou na plné detaily přes 40 fps včetně GTA V.

Po zapnutí vás uvítá nabídka užitečných aplikací, které se na rozdíl od bloatwaru nevnucují, nicméně polovinu z nich bych uživateli nainstaloval. V balení najdete CD s Windows 10. MČR Pro je koncipovaný tak, abyste v budoucnu nemuseli měnit nic jiného než grafickou kartu. Kdyby měl grafiku GTX 970, neměl by konkurenci.

Parametry
skříň SilentiumPC MidT Aquarius M60W
základní deska / čipová sada MSI B150 PC MATE (Intel B150, LGA 1151, ATX)
procesor, chladič Intel Core i5-6500 (Skylake) na 3,2 GHz (Turbo 3,6 GHz), 4/4 jader, TDP 65 W, chladič SilentiumPC Fera2 HE1224
operační paměť 2× 8 GB DDR4 (Kingston)
grafická karta GeForce GTX 960 Gaming 4G (GM206-300, 4 GB)
SSD 120 GB (2,5" Kingston HyperX Fury)
pevný disk 1 TB (3,5" WD Blue)
zdroj Seasonic M12II-520W Evo (SS-520GM F3) 80 Plus Bronze
Rozhraní
přední porty 2× USB 3.0, 2× USB 2.0, 2× audio
zadní porty 4× USB 3.0, 2× USB 2.0, 3× audio, 2× PS/2
grafické výstupy 3× DisplayPort, HDMI, DVI-I (interní HDMI, DVI-D, VGA)
sítě gigabit LAN (Realtek RTL8168)
výstupy na monitory 4 / DP + DP + DP + HDMI (volné 2× DVI)
optická mechanika DVD vypalovačka
operační systém Windows 10 Home
Cena a záruka
zahájení prodeje listopad 2015
záruka 3 roky
 
Graf ceny produktu HAL3000 MČR Pro, PCHS2073 poskytuje server Heureka.cz
zapůjčil
cena 30 990 Kč

 

 

2. Mironet Hyperion 4

Mironet má ve své nabídce dvě klasické herní sestavy: Level 5 s GTX 970 a 128GB SSD a z vyšší řady ještě model Ultina 1, sice se slabší grafikou GTX 950, ale zato s 512GB SSD a terabajtovým diskem, obě za 31 990 Kč. Do testu si ovšem věří se třetí a levnější vhodnou sestavou pod názvem Hyperion 4.


 Ten jako jediný nemá grafiku od Nvidie, ale Radeon R3 390 s 8 GB paměti. Hyperion se liší také operačním systémem a obřím SSD (i když bez datového disku). Základní deska je navíc formátu microATX (ne že by to něčemu vadilo). Více než Mironet zkrátka nikdo ze standardu nevyčnívá.


 Hyperion je ve skříni Fractal Design Core 2300, která vpředu nabídne po jednom rychlém a jednom pomalém USB. Mezi porty vzadu najdete moderní USB-C, ale i Wi-Fi. PCIe karta s bezdrátovou sítí zde působí spíše do počtu, neboť jde o levný model s teoretickou rychlostí pouze 150 Mb/s, a tak jde jen o nouzové řešení pro případ, že ethernetový kabel přehryže kočka. Pořád lepší než žádná Wi-Fi.


 
 

Mironet je věrný Windows 7 a počítač koupíte s tímto systémem. Pro řadu uživatelů je to dobrá zpráva a na Windows 10 můžete stále zdarma přejít; zpět to nejde. Případně není problém si při koupi o novější Windows prostě říct a v nabídce je i levnější verze bez OS.

 

Uvnitř zdánlivě není místo pro disky, ty se ale dají uchytit na oddělitelnou vzpěru – tři velké zezadu a tři 2,5" zepředu. Kvůli dlouhé grafice (30 cm) by se velký disk vešel jen jeden, případně druhý přes redukci. Ještě jeden 2,5" disk se pak dá přišroubovat pod druhou bočnici, nicméně to je pouze teorie – Mironet osadil obří SSD ve formátu M.2 s kapacitou 512 GB přímo na základní desku.


Byl to dobrý krok, neboť SSD Samsung XP941 (skutečná kapacita 476 GB a označení jako Mironet Blaster SSD) je takto připojen přímo přes sběrnici PCIe a má proti běžným 2,5" SSD přes rozhraní SATA mnohem vyšší výkon.

Nejvyšší spotřeby dosahuje sestava přes 500 W, takže 600 W zdroj Enermax zde na rozdíl od ostatních určitě není předimenzovaný. V klidu mezi hraním her jde ale o stejně úspornou sestavu, jako je většina ostatních. V BIOSu je možnost regulace všech tří ventilátorů. V balení najdete CD s Windows 7 a HDMI kabel, což není moc časté. Navíc i klávesnici a myš od Asusu. V rámci záruky můžete první dva roky nechat každých 6 měsíců počítač zdarma vyčistit.

Zkuste Mironet Level 4 (2.1)

Grafický výkon Radeonu je podobný jako GTX 970, ovšem hlučnější a s vyšší spotřebou a vyšší teplotou, takže Nvidia může být lepší volbou. Level 4 nebyl v době testu dostupný, ale kromě grafiky nabídne vhodnější kombinaci 128GB SSD a 1TB disk. Pořád bude dostatečně lepší, jelikož SSD už Mironet standardně dodává ve formátu M.2 a Samsung SSD SM951 je ještě rychlejší než větší model v Hyperionu. Tento model by za 31 990 Kč mohl aspirovat na vítězství.

Parametry
skříň Fractal Design Core 2300
základní deska / čipová sada Asus H170M-PLUS
(Intel H170, LGA 1151,
microATX)
procesor, chladič Intel Core i5-6600 (Skylake)
na 3,3 GHz (Turbo 3,9 GHz),
4/4 jader, TDP 65 W, chladič
Arctic Cooling Freezer 7 Pro
operační paměť 1× 8 GB DDR4 (Kingston)
grafická karta Asus Strix Radeon R9 390
GAMING (Hawaii, 8 GB)
SSD 512 GB (M.2 Samsung
XP941 MZHPU512HCGL)
pevný disk nemá
zdroj Enermax
MaxPro (600 W)
Rozhraní
přední porty 2× USB 3.0,
2× USB 2.0, 2× audio
zadní porty USB-C, 2× USB
3.0, 2× USB 2.0, 3× audio,
2× PS/2
grafické výstupy
DisplayPort, HDMI, DVI-I
(interní HDMI, DVI-D, VGA)
sítě gigabit LAN (Intel I219-
-V), Wi-Fi 802.11n 1 × 1 150
Mb/s (Realtek RTL8188CE na
PCIe kartě ASUS PCE-N10)
výstupy na monitory 4 / DP + DP + DP + HDMI (volné 2× DVI)
optická mechanika DVD vypalovačka
operační systém Windows 7 Home,
možnost Windows 10
Cena a záruka
zahájení prodeje listopad 2015
 
Graf ceny produktu Mironet HYPERION 4 poskytuje server Heureka.cz
záruka 3 roky
zapůjčil
cena 29 990 Kč

 

 

3. Softcom Game

Nejlevnější sestava v testu vděčí za nízkou cenu nedostupnosti procesoru Core i5-6600K, se kterým stojí (včetně Windows) 29 354 Kč. V testu je model s lehce slabším Core i5-6500, ale zrovna při hraní tento rozdíl prakticky nepoznáte. V nabídce je pak ještě konfigurace se silnou GTX 970, 2TB datovým diskem a 16 GB paměti, ale už za 35 000 Kč.


 

Obyčejnější skříň Cooler Master ještě postaru se zdrojem nahoře vylepšuje Softcom čtečkou karet, kterou nedává nikdo jiný, a ač je i mezi zákazníky při nákupu opomíjena, podle nás by neměla chybět v žádném počítači. Na rozdíl od optické mechaniky ji využijete častěji a tento typ nabízí mj. sloty na SD i microSD. Přes celkově slabší možnosti skříně má i Cooler Master vedení kabelů pod druhou bočnicí a kvalitní vyvázání kabelů. V levnějším kabátě jsou naopak poměrně kvalitní komponenty.


 
 

Disky jsou u Softcomu v sestavě SSD Kingston SSDNow V300 a terabajtový WD Green. Green je dobrou volbou, jelikož pro data oceníme spíše tišší a úspornější provoz. Základní model Kingstonu mezi rychlé SSD nepatří, ale nakonec překvapil a je zcela dostatečný. Základní deska od Asusu nabízí i slot na disk M.2 a mezi zadními porty najdete i nejnovější USB-C.


 

Míst na pevné disky je ve skříni spousta, ale to by již bylo ostatním komponentám těsno. Skříň má jeden středně hlučný zadní ventilátor a na pravé bočnici by se daly přidělat další nasávací. Operační paměť 8 GB je řešena dvěma 4GB moduly, ale pro případný upgrade jsou pořád dvě další pozice volné.

Grafická karta Asus GTX 960 Strix má na délku jen 21 cm a celkem slušný výkon, ač má jen 2 GB paměti. Vyšší hlučnost je způsobena hlavně jediným ventilátorem v levné skříni, jelikož karta samotná je poměrně tichá.

 

Zdroj od Corsairu nemá těžkou práci, Softcom má nejúspornější sestavu celého testu a vyrovná se mu jen HAL3000. Herní výkon odpovídá výkonu GTX 960 a na hry s přehledem stačí. Zato celkový výkon v PCMarku 7 patří ke špičce.


 Softcom nabízí v základu sestavu bez operačního systému, takže vyjde vstříc uživatelům, kteří už Windows mají nebo používají Linux. Počítá se ale s tím, že si při nákupu sami zvolíte, jaká Windows chcete. Windows 10 i Windows 7 jsou za příplatek 2 755 Kč, verze Pro samozřejmě o něco dražší. Záruka dva roky příliš neodpovídá standardu ostatních, kteří dávají většinou tři roky. Softcom Game je ale solidní sestava a hlavně za nejnižší cenu. Být v lepší skříni, ani by nebylo co kritizovat.

Softcom dokonce překonává sestavu od Alzy, která je sice v lepší skříni, ale s hlučnými ventilátory. Škoda, že se Softcom s výkonnými komponenty trochu víc neodváže směrem do gamingu, protože skládá poměrně výhodné počítače.

Parametry
skříň Cooler Master CM
Force 500
základní deska / čipová sada Asus Z170-P (Intel
Z170, LGA 1151, ATX)
procesor, chladič Intel Core i5-6500 (Skylake)
na 3,2 GHz (Turbo 3,6 GHz),
4/4 jader, TDP 65 W, chladič
Cooler Master
operační paměť 2× 4 GB DDR4 (Kingston)
grafická karta Asus GeForce GTX 960 Strix
(GM206-300, 2 GB)
SSD 120 GB (2,5"
Kingston SSDNow V300
SV300S37A120G)
pevný disk 1 TB (3,5" WD Green)
zdroj Corsair CS550M
80Plus Gold (550 W)
Rozhraní
přední porty 2× USB 3.0,
2× USB 2.0, 2× audio,
čtečka karet (SD, microSD,
CF, MS, XD)
zadní porty USB-C,
2× USB 3.0, 2× USB 2.0,
3× audio, 2× PS/2
grafické výstupy 3× DisplayPort, HDMI, DVI-I
(interní HDMI, DVI-D)
sítě gigabit LAN
(Realtek RTL8168)
výstupy na monitory 4 / DP + DP + DP + HDMI (volné 2× DVI)
optická mechanika DVD vypalovačka
operační systém Windows 10 Home (v základu
bez OS za 25 190 Kč)
Cena a záruka
zahájení prodeje
záruka 3 roky (2 roky na HDD a jiné
pohyblivé součástky)
zapůjčil
cena 27 945 Kč

 

 

 

4. Barbone Eagle Gold

Barbone je v testu nejdražší, zato nabízí nejvyšší výkon. Levnější zástupce Eagle Silver by totiž s cenou 25 390 Kč nemusel ostatním konkurovat tak dobře. Sestava je v nabídce s Windows 10 (doporučujeme) i Windows 8.1, nebo s o 700 Kč dražšími Windows 10 Pro.


 

Při vyšší ceně čekáme od Barbone to nejlepší a částečně se to splnilo. Grafika GTX 970 od MSI je v celém testu nejvýkonnější a naměřené herní výsledky to jen potvrzují. Menší vadou na kráse je ale ještě minulá architektura Haswell. Jako jediný má Barbone v záplavě Core i5 osmivláknový (čtyři jádra s Hyperthreadingem) procesor Intel Core i7 s TDP 84 W.


 
 

Jenže dnes se u špičkových počítačů už očekává Skylake. Byť neznamená nárůst výkonu, je úspornější a dostanete s ním paměti DDR4, které mají větší budoucnost. Paměti bych také čekal už 16 GB, protože když to může mít levnější HAL… nicméně při hraní rozdíl mezi 8 a 16 GB nepoznáte. Pochválit ale nemůžu SSD Samsung 650, kterému jsem naměřil nízký výkon při práci s malými soubory. K rychlému Samsung EVO má daleko, i přes to je ale pořád stokrát lepší než jakýkoliv plotnový disk.


 

Na čele skříně Zalman R1 jsou dvířka vyplněná tlumicím materiálem. Za nimi jsou dva ventilátory, jeden z nich svítí modře a je hlučnější. Pod dvířky je ale i přepínač jejich otáček, takže se dá hlučnost umravnit. U zapínacího tlačítka je jedno USB 3.0 a dvojice USB 2.0. Mezi zadními porty ale marně vyhlížíme nový USB-C a na základní desce není možnost zapojit SSD ve formátu M.2.

 

Zvláštností skříně je možnost oddělat kryt z horní strany. Pod ním nečeká žádný ventilátor, ale jen díra, která se může hodit při přehřívání v parném létě. Uměl bych si ovšem představit sofistikovanější řešení chlazení. Skříň Zalman R1 není nijak skvělá, ale tlumení i regulaci ventilátorů nabídne a důležitější je hardware uvnitř. Přes částečně prosklenou skříň prosvítá jen logo MSI na grafické kartě a modré diody z ventilátoru.


 

Některé zadní porty mají záslepky, abyste je nepoužili nevhodně, třeba grafické výstupy ze základní desky. No a u grafických výstupů ještě zůstaneme, jelikož proti ostatním s nabídkou tří DisplayPortů má tahle GTX 970 jen jeden DisplayPort, jeden HDMI a dva DVI. Stejně je na tom ale i Lynx, přitom GTX 970 s trojicí DisplayPortů existují. Barbone nicméně pokořil rekord, kdy ve hře S.T.A.L.K.E.R. dosáhl na plné detaily téměř 200 fps.

V balení je i celkem šikovná klávesnice, ovšem se zhuštěnými tlačítky nad šipkami. Barbone Eagle Gold je přes starší architekturu a absenci některých moderních prvků v testu nejvýkonnější. Dostanete k němu v ceně i myš s klávesnicí a kromě tříleté záruky další tři roky servisních prací zdarma, kdy platíte jen náhradní díly, ale ne práci.

Parametry
skříň Zalman R1
základní deska / čipová sada MSI Z97 PC Mate
(Intel Z97, LGA1150, ATX)
procesor, chladič Intel Core i7-4790 (Haswell)
na 3,6 GHz (Turbo 4 GHz),
4/8 jader, TDP 84 W, chladič
SilentiumPC Fera 2 HE1224
operační paměť 1× 8 GB DDR3 (Kingston)
grafická karta MSI
GeForce GTX 970 Gaming 4G
(GM204-200, 4 GB)
SSD 120 GB (2,5" Samsung
SSD 650)
pevný disk 1 TB (3,5" WD Blue)
zdroj Fortron FSP600-50ARN
88+ (600 W)
Rozhraní
přední porty USB 3.0,
2× USB 2.0, 2× audio
zadní porty 2× USB 3.0,
4× USB 2.0, 3× audio,
2× PS/2
grafické výstupy DisplayPort, HDMI, DVI-D,
DVI-I (interní HDMI, DVI-D,
VGA)
sítě gigabit LAN (Realtek
RTL8168)
výstupy na monitory 4 / DP + DP + DP + HDMI (volné 2× DVI)
optická mechanika DVD vypalovačka
operační systém Windows 10 Home
Cena a záruka
zahájení prodeje
záruka 3 roky (+3 roky servis)
zapůjčil
cena 32 999 Kč

 

 

5. Alza EPIC by eSuba

Na Alze je v prodeji zajímavá sestava navržená podle herního týmu eSuba. V prodeji je ve třech konfiguracích pod názvy RARE, EPIC a nejvýkonnější LEGEND, který už má výkonnou grafiku GTX 970 a větší 240 GB SSD – samozřejmě za více peněz. Do 30 000 Kč je tu EPIC v nevšední bílé skříni NZXT s prosklenou bočnicí, pod kterou jsou vidět další komponenty v bílé barvě. Shora je skříň matně černá, ale třeba grafická karta Asus má bílé kovové šasi. Ve stejné skříni jsou i luxusní sestavy Heart of Gamers od Halu.


 

Zepředu není místo na žádnou optickou mechaniku a je to tak dobře. Na druhou stranu zde není ani jak osadit čtečku karet, pouze jako externí do USB. Celá přední část slouží jako nasávání vzduchu, o jeho výdej se pak starají ventilátory vzadu a nahoře. Ty jsou poměrně hlučné i mimo hraní a regulaci umožňuje skříň pouze softwarovou. Ventilátor na procesoru je modře podsvícen.


 
 

Skříň má uvnitř zakrytovanou spodní část, do které je přístup z druhé bočnice. Skrývá se tam zdroj Fractal Design Essence a terabajtový datový disk WD Black (vešly by se i dva). Použití WD Black je vedle SSD možná trochu zbytečné, ale u herních sestav se dá pochopit.

 

SSD od Kingstonu je umístěn na dně skříně pořád ještě pod krytem, další dva 2,5" disky by se vešly na vršek zakrytování. Kabeláž je kvalitně provedena, ono to v dobré skříni snad ani špatně nejde.


 

Zepředu nabídne skříň už jen dvojici rychlých USB 3.0, pomalé porty zde nehledejte. NZXT dává přednost moderním rozhraním a mezi zadními porty najdete oboustranné USB-C. EPIC je poměrně hlučný, i když zvuk při zapnutí počítače je poměrně efektní (jako když nastartuje auto). Hráči hlučnost sice tolik neřeší, ale pokud má počítač občas sloužit i pro jinou činnost, nebo nehrajete se sluchátky, tiché ventilátory se hodí.


 

Sestavu pomáhal navrhovat herní tým, přesto jsou na tom konkurenti o kousek lépe. Zde se trochu skládalo také tak, aby k sobě komponenty ladily barevně. Nemusí to být nutně na škodu a EPIC v extravagantní skříni NZXT působí zajímavě a netradičně. V herním i celkovém výkonu ovšem lehce zaostává. Je k tomu ale nutné připočíst asi o dva tisíce nižší cenu.


 

Přestože je EPIC postaven na Skylaku, spotřebu má jak Haswell. Použité komponenty v kombinaci se zdrojem bohužel znamenají vysokou klidovou spotřebu 43 W a i ve spánku je na tom Alza o watt hůře. V zátěži je již srovnatelná a ani teplota není nijak vysoká.

Můžete to sice udělat zdarma sami, ale je to práce navíc. Alza to za vás udělá za příplatek 301 Kč. Starší Windows by se dala pochopit u Windows 7. Naopak potěší, že na EPICu najdete několik předinstalovaných her včetně World of Tanks, League of Legends, Heartstone nebo Counterstrike a herních aplikací Steam, Origin a Battle.net.

Parametry
skříň NZXT S340
základní deska / čipová sada Asus Z170-P (Intel
Z170, LGA 1151, ATX)
procesor, chladič Intel Core i5-6500 (Skylake)
na 3,2 GHz (Turbo 3,6 GHz),
4/4 jader, TDP 65 W, chladič
Cooler Master
operační paměť 1× 8 GB DDR4 (Kingston)
grafická karta Asus GeForce GTX 960 Turbo
(GM206-300, 2 GB)
SSD 120 GB (2,5"
Kingston HyperX Savage
SHSS37A120G)
pevný disk 1 TB (3,5" WD Black)
zdroj Fractal Design
Essence (600 W)
Rozhraní
přední porty 2× USB 3.0, 2× audio
zadní porty USB-C,
2× USB 3.0, 2× USB 2.0,
3× audio, 2× PS/2
grafické výstupy 3× DisplayPort, HDMI, DVI-I
(interní HDMI, DVI-D)
sítě gigabit LAN
(Realtek RTL8168)
výstupy na monitory 4 / DP + DP + DP + HDMI (volné 2× DVI)
optická mechanika ne
operační systém Windows 8.1 Home
Cena a záruka
zahájení prodeje listopad 2015
záruka 3 roky
zapůjčil
cena 27 990 Kč

 

 

6. Lynx Grunex UltraGamer 2015

Lynx dodává herní počítače pro další prestižní herní akci, BenQ Grunex Challenge. V nabídce jsou opět tři konfigurace odstupňované zhruba po 5 000 Kč a v testu máme tu nejvyšší. Mezi sebou se liší grafickou kartou, přičemž základní Grunex Gamer má jen GTX 950, střední Grunex ProGamer již slušnou GTX 960 a náš UltraGamer pak velmi rychlou GTX 970, což z něj dělá vůbec nejlevnější počítač v testu, který tuto velmi rychlou GeForce nabízí (v prodeji na Czc.cz).

Rozdíly jsou i jinde, základní verze má procesor Core i3 a terabajtový datový disk, obě vyšší pak 2TB pevný disk a Core i5, ovšem taky ještě starší architekturu Haswell. Zato SSD nechybí ani v nejlevnější konfiguraci za 19 000 Kč, z čehož by si takový HAL3000 mohl vzít příklad.

Haswell ovšem znamená také vyšší spotřebu, chybějící slot M.2 a paměti DDR3 místo nových DDR4. Nic z toho samozřejmě nemá vliv přímo na hraní. Protože Haswell nám alespoň v tomto testu způsobuje vyšší spotřebu, má i Lynx zhruba o 10 W vyšší nároky v klidovém stavu, ve kterém současně není moc tichý.

Skříň Chieftec je poměrně malá a úzká. Postrádá prosklenou bočnici, je zde jen mřížka. Má ovšem na bočnicích i vepředu barevné herní nálepky s odlišnou barvou podle konfigurace. Vypadá to možná lépe než holá skříň, ale skříň MČR s přímým potiskem je přeci jen provedena lépe.

 

Mezi zadními porty pak vedle klasiky hůře hodnotíme výstupy grafické karty, která nabídne jeden DisplayPort, jeden HDMI a dva DVI. Většina ostatních už má trojici moderních DisplayPortů (ale zase nižší grafický výkon, to si nevyberete). Chybí i slot M.2 či oboustranný USB-C.

Provedení kabeláže uvnitř je dáno limity skříně. Svazky kabelů jsou tak uvnitř viditelné a lépe to zkrátka nešlo. Úzká skříň může i za další nešvar – klasický chladič s ventilátorem na procesoru. Sice nejde o boxovaný chladič, ale ani Cooler Master v tomto provedení nemůže být dostatečně tichý. Bohužel ani zdroj nemůžeme hodnotit příliš kladně. Pod nápisem GreenPower se skrývá levný Fortron, který má k tichému provozu také daleko.

Všechny výše vyjmenované nedostatky mají podle nás za cíl snížit cenu a získat prostor pro osazení rychlé grafické karty GeForce GTX 970 při udržení nízké ceny, což se také povedlo. Herní počítač s GTX 970 za 29 000 Kč je skutečně zajímavý a je jen na vás, zda kvůli tomu oželíte jiné vymoženosti. GeForce GTX 970 je velmi rychlá, ale náš testovaný model trpěl výraznějším pískáním cívek, což byl u tohoto modelu velký problém už před rokem. Předpokládáme, že vy na takový kus nenarazíte, ale chce si na to dát pozor.

Lynx postavil herní sestavu tak, že dal důraz na důležitější prvky jako výkon grafiky, kapacita disku a naopak zbytné prvky (tichý provoz, moderní rozhraní) oželel. My je za důležité považujeme také, někteří hráči nemusí, protože poměr cena / herní výkon je pro řadu hráčů přeci jen to hlavní. Záruka 2 roky se dá za příplatek 500 Kč rozšířit.

Parametry
skříň Chieftec Mesh Series
Miditower (CQ-01B-U3-OP)
základní deska / čipová sada MSI B85-G41 PC Mate
(Intel B85, LGA1150, ATX)
procesor, chladič Intel Core i5-4460 (Haswell)
na 3,2 GHz (Turbo 3,4 GHz),
4/4 jader, TDP 84 W, chladič
Cooler Master X Dream i117
operační paměť 1× 8 GB DDR3 (Kingston)
grafická karta MSI GeForce GTX 970 4GD5T
OC (GM204-200, 4 GB)
SSD 120 GB (2,5" Kingston
HyperX Fury SHFS37A120G)
pevný disk 2 TB
(3,5" Seagate Barracuda
ST2000DM001)
zdroj GreenPower (Fortron)
AX550-60APN (550 W)
Rozhraní
přední porty 2× USB 3.0, 2× audio
zadní porty 2× USB 3.0,
4× USB 2.0, 3× audio,
2× PS/2
grafické výstupy DisplayPort, HDMI, DVI-D,
DVI-I (interní HDMI, DVI-D,
VGA)
sítě gigabit LAN
(Realtek RTL8168)
výstupy na monitory 4 / DP + DP + DP + HDMI (volné 2× DVI)
optická mechanika DVD vypalovačka
operační systém Windows 10 Home
Cena a záruka
zahájení prodeje srpen 2015
záruka 2 roky (třetí rok za 500 Kč)
 
Graf ceny produktu LYNX Grunex UltraGamer 2015, 10462228 poskytuje server Heureka.cz
zapůjčil
cena 28 999 Kč

 

 

Herní výkon a jak jsme testovali

Hry testujeme v rozlišení Full HD a s vysokými detaily. Konkrétní nastavení uvádíme na screenshotech pod grafem.

Průměrné fps v jednotlivých hrách:

 

Nastavení - Full HD a téměř plné detaily:

GTA V

V GTA V používáme integrovaný benchmark – konkrétně jeho čtvrtou (nejdelší) část. Detaily jsou nastaveny takřka na maximu.


Aliens vs. Predator

Pro testy používáme benchmark, který je na internetu k dispozici ke stažení zdarma. Běží v režimu DirectX 11 a jde o test, který není ani zdaleka limitovaný procesorem a dobře v něm škálují i řešení postavená na multi-GPU. Pro snadnější testování existuje utilita AvP benchmark tool, tu stačí nastavit takto a spustit test:

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Ke třetímu dílu Stalkera naštěstí existuje volně šiřitelný benchmark, v něm používáme k testům pouze čtvrtou, nejnáročnější část (nastavení se slunečními paprsky – SunShafts). Vše je nastaveno na naprosté maximum (DX11 funkce jako teselace nebo CHS), MSAA pak na stupeň 4×.

 

Bioshock: Infinite

Stejně jako další nové hry z AMD Game Evolved (či přímo Never Settle) i BioShock Infinite obsahuje docela hezký zabudovaný benchmark, který odzkouší několik lokací. Nastavení Ultra (DX11) zajistí využití všech moderních ve hře využitých technologií kromě DDOF (Diffusion Depth Of Field). Výsledkem v grafu jsou průměrná fps napříč všemi lokacemi (průměr průměrných fps). Testujeme s detaily nastavenými na maximum.

Batman: Arkham Origins

Trochu kontroverzní titul používající knihovny Nvidia GameWorks je jediným zástupcem už notně obaleného a v neuvěřitelném množství her použitého Unreal 3 engine. Grafické karty srovnáváme bez HW PhysX.

 

Metro: Last Light

Metro testujeme pomocí vestavěného benchmarku, který je velmi náročný (přinejmenším je náročnější než několik úvodních hodin hry pro jednoho hráče). Průběh testu (i s proužky pro FCAT) si můžete prohlédnout na videu v našem kanálu na YT.

 

Tomb Raider

S loňským Tomb Raiderem jste se mohli setkat už ve dvou testech podrobných měření s nástrojem FCAT (viz např. FCAT a testy (ne)plynulosti: když se nehraje jen na průměry), takže jste s teselovanou Larou jistě obeznámeni.

 

Sleeping Dogs DLC

Také Sleeping Dogs nemohli být oproštěni od zabudovaného benchmarku. Textury ve vysokém rozlišení si můžete na Steamu do hry stáhnout jako DLC a s ním dává hra už zabrat nejedné dnešní grafice.

 

 

Závěr - není to jen o grafice

Grafické karty umí být i velmi tiché, v klidu pak zcela pasivní, což je už zbytečný luxus. V porovnání s jinými sestavami, které prostě hučí furt a ne jen uprostřed náročné hry, kdy máte stejně sluchátka, je ale znatelný. Celkový výkon počítače měřím v aplikaci PCMark 7, která na rozdíl od PCMark 8 bere v potaz opravdu všechny komponenty dohromady. Grafický výkon měřím ve čtyřech scénářích 3DMarku a osmi hrách včetně nové GTA V téměř na plné detaily a v rozlišení Full HD. Žádný počítač neměl problém překonat 40 snímků za sekundu, ale na rozlišení 4K je stále ještě čas.

U grafiky mě jakožto zastánce vícemonitorových řešení zajímají její výstupy. Trojice moderních DisplayPortů doplněná jedním HDMI a pro zpětnou kompatibilitu jedním DVI je naprosto ideálním a již standardním řešením. Připojit čtveřici Full HD monitorů zde není žádný problém. Pouze obě GTX 970 jsou na tom hůře a nabídnou jen konfigurace s jedním DisplayPortem, jedním HDMI a dvěma DVI. Kdo má jen jeden monitor, nemusí toto vůbec řešit, ale jakmile jednou zkusíte druhý a pak třetí, není cesty zpět.

Procesorem je v testu téměř vždy nějaký model z řady Core i5. Jedinou výjimkou je Barbone, který nabízí (i když na starším Haswellu) mnohem výkonnější Core i7. Výkon procesoru jsme testovali v Cinebenchi R15. Procesoru do páru slouží operační paměť, jejíž rozdílný výkon je na úrovni statistické chyby, ovšem DDR4 u Skylake je do budoucna určitě lepší volbou. Důležitá je hlavně kapacita a zde exceluje HAL3000, který jako jediný nabídne 16 GB DDR4. Standard 8 GB ale splňují všichni.

Gigabitový síťový čip je jedinou vhodnou možností připojení do sítě, a kdyby jej chtěl někdo nahradit méně spolehlivou bezdrátovou sítí, musel by k tomu mít velmi dobrý důvod. Pouze Mironet přidat navíc Wi-Fi, jenže vybral asi ten nejpomalejší model, který jde sehnat. Možnost zůstat online při výpadku drátové sítě se sice hodí, ale na běžné používání to není. Něco jako dojezdové kolo u auta.

Optickou mechaniku vynechala pouze Alza. Možná také proto, že použila skříň, do které ani dát nejde. U ostatních si můžete při koupi říct, ať vám ji vyndají a většinou ušetříte kolem pětistovky. Během testování jsem ji nepoužil ani jednou.

Napájecí zdroje jsou většinou poměrně naddimenzované na 500 až 600 W, ale jinak to nejde, kvalitní se s nižším výkonem bohužel moc nedělají. Jediný, kdo výkon zdroje vytěží naplno, je Mironet kvůli žravému Radeonu. S kvalitně vyvázanou kabeláží není problém ani s modely, které mají všechny kabely napevno.

Operačním systémem dneška je Windows 10, který najdete na většině sestav. Příliš nechápu Windows 8.1 u Alzy, která zřejmě ještě nestihla upgrade, naopak chápu postoj Mironetu, který vám v základu dodá Windows 7. Přejít na Desítky je možné zdarma, ale Windows 7 se stále mohou hodit. Softcom pak v základu prodá počítač bez Windows, respektive si při koupi sami vyberete, jaký systém chcete. Záruka herních počítačů většinou překonává zákonné dva roky, případně jde třetí rok dokoupit.

Nabízí se přímé srovnání HAL3000 a Lynx. Oba dodávají herní sestavu pro jinou soutěž v počítačových hrách (MČR vs. Grunex Challenge) a oba mají k herní sestavě trochu jiný přístup. Lynx je levnější s výkonnější grafikou, jako bonus má větší disk a i u nejlevnější konfigurace nabídne SSD.

Na plné detaily ve Full HD si zahrajete prakticky všechno, vyšší rozlišení zatím nemá smysl

HAL3000 je zase mnohem vyváženější, tichý, lépe a moderněji zpracovaný. Slabší grafika znamená, že ve hrách nabídne místo 70 snímků za sekundu třeba 50 fps. Jeho levnější konfiguraci MČR (za 21 790 Kč) kvůli chybějícímu SSD raději vynechte, ale testovaný MČR Pro je velmi dobrý počítač.

KL24

Softcom Game je nenápadným počítačem s nejlepším poměrem cena/výkon. Pokud jde čistě o hry, nejlepší poměr herního výkonu vůči ceně má hlučnější EPIC by eSuba od Alzy. Nejvyššího herního i celkového výkonu dosahuje veterán Barbone Eagle Gold, který je ale nejdražší a v jiných než výkonnostních ohledech slabší. Zcela jiným počítačem je pak Mironet Hyperion 4 s výkonnou, ale hlučnou a žravou grafikou Radeon a s obřím a velmi rychlým SSD. Takový se kupuje více srdcem než rozumem.

Všech šest počítačů v testu je kvalitních a v samostatných recenzích by si zasloužily dobré hodnocení. Ale v přímém srovnání vyjdou na povrch rozdíly, kterých byste si jinak ani nevšimli. Když se celý test pokusím shrnout, tak letošní herní počítače zvládnou náročné hry na plné detaily ve Full HD, některé při tom dokáží být i tiché s rozumnou spotřebou. I když budete další upgrade dělat až za několik let, kdy už budou zase jiné patice, upřednostnil bych sestavy na architektuře Skylake. Nižší spotřeba je patrná a DDR4 s námi vydrží déle. Proti loňským sestavám jsou ale rozdíly docela malé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.