Hlavní navigace

Vaše data nejsou v bezpečí. Zálohujte, zálohujte, zálohujte!

28. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Důvod, proč mnoho lidí zálohu odkládá je prostý - nechce se nám. Zálohování zabírá čas, může být složité, vyžaduje instalaci programů, koupi externích úložišť a okamžitý výsledek? Žádný. Své úsilí oceníme, až když přijdeme o data. Což se sice velmi pravděpodobně jednou stane, ale také se to nikdy stát nemusí. A na to většina lidí spoléhá - mě se to přeci nestane, já jsem dítě štěstěny, přece vím jak se mám správně starat o počítač, mám nový notebook, tak čeho bych se měl bát. Jenže statistika to vidí jinak - disky umírají a data se ztrácejí. Proto jsou další řádky hlavně motivační, měly by vás přesvědčit, že zálohu potřebujete. Někdy navrhují možná trochu hororové scénáře, nicméně všechny už se někomu staly, takže se mohou stát zase a to třeba právě vám (ačkoli vám to samozřejmě nepřejeme).

Šifrovaný diskZálohujte, zálohujte, zálohujte

  • Pevný disk může sám od sebe selhat, a to i v případě, že je úplně nový. Technologie S.M.A.R.T. sice na většinu chyb, které předznamenávají budoucí selhání včas upozorní, ale část disků dle statistiky umírá úplně bez varování a to i v prvním roce životního cyklu.
  • Krádeže stolních počítačů nejsou až tak běžnou záležitostí. Pro mnoho lidí je však dnes hlavním pracovním strojem notebook. A ten může zmizet jako nic - z bytu, z práce, z auta nebo i z tašky na rameni. Je to hrozné, ale stává se to. Můžete mít krásně zaheslovaná Windows nebo i zašifrovaný disk s důležitými soubory. K vašim drahoceným datům se tak žádný zločinec nikdy nedostane. Pokud ale nezálohujete, už se k nim nedostanete ani vy.
  • Nehody se stávají každý den. A nemusí jít hned o požár nebo automobilovou bouračku. Hrající si děti, vylité kafe, pád do vody, pád ze stolu, rána bleskem do elektrického vedení, prosté zakopnutí s notebookem na rameni -  to jsou jen některé z případů, jenž se dějí každý den. Je skvělé, pokud máte počítač pojištěný, protože si za tyto peníze necháte přístroj opravit, nebo si koupíte nový. Data ale musíte mít pojištěna zvlášť - zálohou.
  • V bezpečí nejsou ani SSD disky (ani flashdisky) - jedná se o elektronickou součástku a ta může vždy selhat. Eliminací pohyblivých součástí tato pravděpodobnost silně klesá, ale rozhodně není nulová. Až budete stát nad mrtvým diskem, který si vzal sebou na věčnost vaše drahocenná data, bude vám jakákoli pravděpodobnost volná. Nedávno dokonce Intel přiznal, že i z jejich nejlepších SSD disků se mohou ztrácet data. O důvod víc zálohovat.
  • Nezálohované PCNejvětší nebezpečí pro data i pro celý počítač může někdy představovat uživatel. Mohou to být neopatrné děti s přístupem do administrátorského účtu, může to být nezkušený začátečník, který omylem zmáčkne špatné klávesy. Na vině ale může být i normální uživatel, který se jen splete nebo se domnívá, že tato data má ještě jinde. Občas při dělání pořádku smažeme i soubory, které potřebujeme - stalo se to asi každému. A ačkoli je pak většinou možné mnohé soubory zachránit (např. pomocí skvělého programu Restoration), není to vždy zaručeno.
  • Opomínat bychom neměli ani škodlivý software. Ačkoli se dnes malware soustřeďuje spíše na krádeže citlivých údajů, či používání výkonu počítače pro účely zločinného botnetu, stále se můžete setkat i s virem, který vás připraví o data. Nebo vám prostě nedovolí soubory z infikovaného počítače přenést a vám zbude jen možnost naformátování disku (a oči pro pláč). Tedy pokud nemáte důležitá data uložena jinde - to pak můžete formátovat bez výčitek.

Proč byste měli zálohovat?

Zálohovací desatero (1. část)

1. Zálohujte pravidelně

Je vám málo platné, že máte padesát různých záloh, které zabírají polovinu kapacity vašeho velkého serveru, je-li poslední záloha dva měsíce stará. Pokud se datová kalamita, přijdete o všechna data se kterými jste aktuálně pracovali a to budou velmi pravděpodobně ta, která zrovna potřebujte. Můžete zálohovat na konci každého pracovního dne nebo třeba jedou za týden. Na pravidelnou zálohu se ideálně hodí některý z programů, které najdete na poslední stránce tohoto tématu. Stačí nastavit např. pátek, 20.00 a nechat počítač běžet. Je také možné nastavit zálohu permanentní - program automaticky kontroluje změny v počítači a přírůstkově je ukládá.

2. Dbejte na varování

Hlásí-li disk, že objevil nějaký problém, rozhodně jej neignorujte. Je na to vybaven technologií S.M.A.R.T., která umí s Windows komunikovat. Pokud to není poprvé, disk řádně zkontrolujte - k tomu se hodí např. šikovná freewarová utilitka DiskCheckup, která vám umožní provést podrobný test a vytáhne ze S.M.A.R.T.u všechny statistická data. Není-li váš disk v dobré kondici, případně se situace mezi dvěma testy výrazně zhorší, je nejvyšší čas zazálohovat a přejít na nový disk. Blížící se problém mohou indikovat také podivné zvuky, které se začnou ozývat z dříve tichého disku, zejména jemné klikání je vlastně takový umíráček ve světe disků. Buďte obezřetní, disky umírají každý den. Podle statistik Google (na jejich vlastních serverových polích) vykáže až 30% disků během prvních pěti let života závažnější selhání.

3. Posichrujte se

Nepatříte-li mezi nejsvědomitější lidi na planetě zemi a pravidelná záloha není nic pro vás, zálohujte alespoň co nejstrategičtěji. Zálohu provádějte předtím, než s notebookem vyrazíte na dlouhou cestu. Také výlety do terénu jsou dobrou příležitostí. Zálohu na bezpečné místo je dobré dělat také pokud se chystáte počítač někde nechat delší dobu. Zálohujte při sebemenší známce potíží - ať už jste zaznamenali symptomy podezřelého chování nebo máte pocit, že disku dochází dech.

4. Jen to důležité

Ať už zálohujete kamkoli, zřejmě toto úložiště nepřekypuje přehnaným množstvím volného prostoru. Rozmyslete si tedy, co je potřeba nutně zazálohovat. Většinou jsou to důležité dokumenty a osobní fotografie. Dobré je uložit nastavení nejpoužívanějších programů (např. prohlížeče a poštovního klienta). Vše ostatní se dá znovu sehnat. Pokud máte  vzácný dokumentární film nebo album, které jste sháněli celé roky, zcela jistě do zálohy patří. Kompletní filmotéka a seriálotéka (kterou jste jistě nabyli zcela legálně), si však duplikované stovky gigabajtů nezaslouží. A v neposlední řadě - pokud budete zálohovat jen dokumenty, záloha bude výrazně rychlejší.

5. Zálohujte systém

Dostanete-li se do situace, kdy přeinstalováváte celý systém, nastal ideální čas na kompletní zálohu. Nainstalujte Windows, nainstalujte všechny důležité programy a proveďte podrobná nastavení, tak jak jste zvyklí. Před tím, než s počítačem začnete pracovat a nataháte do něj spousty zbytečných dat, udělejte kompletní bitovou kopii vašeho disku. Pokud se s vaším počítačem cokoli stane, stačí zazálohovat důležité dokumenty, naformátovat disk a nakopírovat uloženou bitovou kopii. Windows  Za dvacet nebo třicet minut není co řešit a vy máte dokonale čistý, běžící systém, se všemi nastaveními i daty. Windows 7 má tuto funkci integrovánu také - zde je možné obnovit bitovou kopii přímo ze systému. (V ovládacích panelech hledejte položku Zálohování a obnovení.)

Zálohovací desatero (2. část)

6. Rozdělte systémový a datový disk

Další rada, která vám může usnadnit jako zálohování, tak i přeinstalaci je rozdělení pevného disku na dva oddíly. Na prvním z nich je ideální mít systém, na druhý pak ukládat data. Pokud se něco stane se systémem, stačí přeinstalovat systémový oddíl - data zůstanou netknuta. Pravidelné zálohování pak můžete omezit zase jen na datový oddíl. Toto rozdělení sice snižuje hrozbu, kterou pro data představují viry, neznamená to ale, že se jedná o spolehlivou zálohovací metodu. Data musíte mít vždy ještě na jednom místě.

7. Kam se zálohou

Někteří uživatelé využívají pro zálohu jiný oddíl na stejném fyzickém disku. Takové řešení je naprosto nevhodné, ve většině případů vůbec nic neřeší. Zálohovat je potřeba na fyzicky odlišné místo. Tím může být disk jiného počítače či NAS server, nejdostupnější variantu často představuje externí disk. Ideální je, pokud zálohovací program rozpozná jeho připojení a automaticky na něj nahraje obsah nastavených složek. V poslední době začíná být v módě také zálohování na internet, tzv. do cloudu. Profesionální zálohovací řešení to nabízejí jako jednu z variant, objevují se také specializované programy, které ukládají jenom tam. Za úložný prostor na webu se samozřejmě platí - zaplatit ale musíte i externí disk a  zálohovací program. Pokud chcete ukládat větší množství dat na internet, můžete využít služeb některé z mnoha hostovacích firem jako je RapidShare nebo FileSonic - pokud budete pravidelně platit účet, o vaše data bude dobře postaráno.

8. Využijte cloudu zdarma

Ukládat na internet se dá i zadarmo, jen na to musíte jít chytře. Fotografie se dají nahrávat na webové fotogalerie v relativně vysokém rozlišení (Flickr, Picassa), velké fotky dnes bez omezení ukládá i Facebook či Google+. Neznamená to, že fotky z disku máte smazat - důležité však je, že o ně již nikdy nepřijdete. Skvělou možnost představují také Dokumenty Google - jejich formáty jsou kompatibilní se všemi běžnými kancelářskými balíky a o své dokumenty se u internetového giganta opravdu nemusíte bát - stejně jako jiné profesionální hostingové služby mají u Googlu vaše data zašifrovaná a minimálně zdvojená. Výhodu představují také programy, které se ovládají přes webové rozhraní nebo se jejich nastavení ukládá na servery provozovatele. Stačí si pamatovat uživatelské jméno a heslo - vaše data budou vždy v bezpečí, bez ohledu na to, co se stane vašemu počítači.

9. Třetí místo

U nejdůležitějších dokumentů je dobré mít vždy ještě třetí místo, jen tak, pro strýčka příhodu. Nemusí se přitom jednat o další externí disk, který by vám zase vybílil peněženku. Tato data si můžete např. poslat sami s sobě, jako přílohu v mailu. Ideální je Gmail, který zvětšuje kapacitu dle vašich potřeb - běžně je to několik desítek GB. Nejdůležitější data je dobré mít také na flashdisku, který nosíte na klíčích. Kromě toho, že se jedná o extra zálohu, můžete mít tato data vždy po ruce. Variantou je také vypálení dat na CD nebo DVD (nebo i Blu-ray). Pokud nezvolíte kvalitnější přepisovací médium (RW, RE), data a discích vydrží zřejmě jen pár let. Jako třetí záloha ale poslouží dobře. Jedná se také o dobrou variantu, pokud chcete zálohovat svoji filmotéku nebo rozsáhlou sbírku hudby. Zde nabízí DVD téměř nejlepší poměr cena/výkon. Blu-ray už tak vhodný není, disky jsou relativně drahé, s největší pravděpodobností vás čeká investice do vypalovačky a samotný zápis je pomalý. Optickým médiím už prostě zvoní hrana. Používejte je jen jako poslední možnost.

KL24

10. Zálohujte telefony

Máte-li běžný telefon a spoustu kontaktů (takže se vám již všechny nevejdou na SIM kartu), je jeho ztráta velmi bolestivá. Máte-li navíc smartphone se spoustou fotek a dalších dat, je to ještě horší. Nezapomeňte tedy zálohovat také obsahy svých telefonů. U nejjednodušších telefonů je to složité - v některých případech to mohou pomoci operátoři, případně si za zálohu zaplatíte v servise nebo  můžete zkusit sehnat datový kabel. Váš telefon ho ale musí podporovat a musí také existovat vhodný synchronizační program. U chytrých telefonů už můžete snadno využít dodávaného kabelu a synchronizačního software. Fotografie raději zálohujte čas od času ručně - některé zálohovací programy je neukládají. Smartphony také mají možnost zálohovat kontakty přímo online, ať už pomocí speciálního programu nebo automaticky na Gmail (v případě telefonů s Androidem).

         

Byl pro vás článek přínosný?