Hlavní navigace

Ve Velké Británii se schyluje ke sloučení operátorů. Zbyli by jen tři

6. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Máme dostatek důvodů zlobit na na tuzemské mobilní operátory a nejradši bychom byli, kdyby vznikl čtvrtý, jenž by snad nekonkurenční prostředí rozhýbal. Aspoň přišli virtuálové. Není, myslím, od věci přiblížit si v této souvislosti poslední dění ve Velké Británii, která právě patřila mezi vzory. Minimálně to platilo a zatím stále platí pro počet síťových operátorů.

Z pěti na čtyři

Na britském trhu působily jednak značky, které známe v Česku, a sice T-Mobile, O2 a Vodafone. K tomu na trhu operoval Orange, jenž bude bližší našim slovenským čtenářům, a také Three. Jenže v roce 2009 se Orange (provozovatelem byl France Télécom) spojilo s T-Mobilem (provozovatelem byl Deutsche Telekom).

Vznikl společný podnik a portfolio služeb prodávaných pod značkou EE. Z pěti operátorů se stali čtyři: EE, Vodafone, O2 a Three. Ve druhé polovině letošního ledna bylo oznámeno, že O2 (provozovatelem je španělská Telefónica) nejspíš přestane existovat protože by ho chtěl koupit současný vlastník operátora Three (provozovatelem je hongkongská firma Hutchison Whampoa).

 

Ze čtyř na tři

Telefónica relativně nedávno prodala také českou pobočku O2. Sloučením by vznikl operátor se 31 miliony zákazníků a 41% tržním podílem. Počet operátorů by spadl na tři. Tím třetím vzadu by byl Vodafone, který by ovládal nejmenší část trhu. Šéf firmy se už nechal slyšet, že má strach o udržení konkurenceschopnosti a dopadech na trh, a to i souvislosti s další zprávou.

Největší domácí poskytovatel připojení 4G se nejspíš dožije převzetí. British Telecom sám poskytuje internetové připojení, televizi nebo služby na telefonování, poskytování hlasových a datových mobilních služeb v jeho případě dává smysl. To by sám o sobě problém být nemusel. Každopádně se v Británii věci pořádně hýbou a místo aby operátoři přibývali, se spíše slučují.

KL24

Podobné věci se děly nebo dějí v USA. Pouze pokus o odkup T-Mobilu gigantem AT&T v roce 2011 regulátor neschválil. T-Mobile místo toho později akorát koupil operátora MetroPCS.

Zdroj: The Verge | Neowin

Byl pro vás článek přínosný?