Hlavní navigace

Ve Windows 10 najdete dva prohlížeče. Na Webkit se ale přecházet nebude

30. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft nám předvedl pár věcí z Windows 10, nový prohlížeč k nim však nepatří. Poslední drby nicméně naznačily, že se chystá nové uživatelské prostředí. Díky poslednímu hlášení máme lepší představu, jak to bude. Kupodivu se chystají dvě varianty Internet Exploreru. Microsoft nezahodí vlastní vykreslovací jádro Trident. Webkit zůstane výsadou Safari a jeho odnoží.

A proč tu budeme mít dvě různé verze Tridentu? Jedna bude určena stávajícím aplikacím, jimž neprospívají změny v jádře, které naopak zajišťují kompatibilitu s novými webovými vychytávkami. Správné jádro bude vybráno při požadavku o vykreslení stránky. Zřejmě v souvislosti s tímto rozhodnutím se podle Neowinu rozjely spekulace o novém prohlížeči.

 

Jak totiž píše Mary Jo Foley, Redmondští chystají úplně nový prohlížeč s kódovým jménem Spartan. JavaScript by stále měla zpracovávat Chakra, stránky by pak vykresloval Trident. Zdroje americké novinářky jsou si jisté, že Spartan není Internet Explorer 12. Ponese tak nový prohlížeč jiné jméno, přestože ve skutečnosti půjde prakticky stále o IE?

Foley tvrdí, že Windows 10 dorazí s Internet Explorerem 11 a Spartanem. Aspoň to platí pro desktopovou edici. Nový prohlížeč pak vedle osobních počítačů bude dostupný na tabletech nebo mobilech. Prozatím není jisté, že ho uvidíme v lednové ukázce Windows 10. Možná na něj přijde řada později, pokud vývojáři nebudou dost rychlí. Jak to bude?

CS24

V Microsoftu prý několikrát hlasovali o tom, zda nepřejít na Webkit. Migrace na jiné jádro nicméně nikdy neprošla. Osobně bych to viděl nerad, web potřebuje diverzitu, jinak budou standardy přehlíženy. Už v tuto chvíli je vliv Chromu tak velký, že jej Google používá jako prostředek k prosazení vlastních zájmů na webu.

Zdroj: Neowin 1 | 2
ZDNet