Hlavní navigace

Ve Windows RT běží také Mac OS X Server. Nástroje na hackování byly vypuštěny

11. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jsou to sotva dva dny, kdy jsme vás upozorňovali na úspěšný komunitní pokus o prolomení ochrany desktopu ve Windows RT. Uměle nastavená bariéra nám nedovoluje spouštět nepodepsané desktopové aplikace ve Windows, která jsou určena pro procesorovou architekturu ARM. Microsoft v reakci přímo naznačil, že nalezenou škvíru v budoucnu opraví, takže hackeři budou muset hledat nové způsoby, jak se dostat pod tlustou slupku Windows RT.

Tip: Windows 95 ve Windows RT? Šikovný hacker zprovoznil emulaci

Naposledy jsme viděli Windows 95, kterak si vesele běží na počítači s Windows RT. Tentokrát vám můžeme nabídnout obrázek jiného operačního systému. Na hybridním tabletu Surface RT byl zprovozněn Mac OS X Server, resp. jeho starší vývojová verze. Sice nepoznáme, o jakou verzi se jedná, ale určitě to nebude jedna z nejnovějších. Podobných pokusů bude zřejmě jen přibývat, neboť došlo k uvolnění nástroje na obejití ochrany ve Windows RT. Objevil se včera na fóru XDA Developers. Nadále platí, že hack musíte aplikovat při každém spuštění počítače.

 

Ačkoli samotná metoda nabourání systému nepatří k nejsnazším úkolům, které by zvládl začátečník, nástroj již otevírá dveře širšímu publiku. Snaha vývojářů jde proti Microsoftu, který Ertéčka koncipoval jako dotekový operační systémem, jenž se již bude spoléhat prakticky výhradně na nově budovaný ekosystém. Ačkoli se nyní parta nadšenců snaží zprovoznit nejrůznější systémy a aplikace pod Windows RT, samotná Windows RT se rovněž podívala na exotická zařízení. Spatřili jsme je mj. na telefonu HTC HD2.

CS24

Vývojová verze Max OS X Server pod Windows RT
Vývojová verze Max OS X Server podWindows RT | Foto: @stroughtonsmith

Zdroj: @stroughtonsmith via The Verge