Hlavní navigace

Ve Windows Store je 100 000 aplikací, podíl Osmiček předčil Vistu

2. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předesílám, že ačkoli se v jisté české písničce zpívá o nudné statistice, tentokrát to nebude taková nuda, jak byste se mohli obávat. I kdyby vás statistika obvykle nebrala, budete mít šanci dozvědět se několik zajímavých novinek. Jako obvykle začneme internetovými prohlížeči. V červnu se opět ukázalo, v jakém začarovaném kruhu se momentálně nacházíme.

Bitva o web: Internet Explorer 10 vítězí

Neklesá a neklesá. Ať konkurence dělá, co chce, Internet Explorer se postavil na vlastní nohy a našel nový směr, který uživatelům často vyhovuje. Podle Net Applications.com se prohlížeč ze stáje Microsoftu podruhé v řadě polepšil, byť zanedbatelně, a to ze 49,65 % na 49,67 %. Červnový celosvětový podíl se naproti tomu výrazně snížil u Firefoxu. V květnu se po delší době vyškrábal nad 18 %, tentokrát ale tržní dvojku naleznete pod hranicí sedmnácti procent, konkrétně se dostala na 16,85 %.

 

Naproti tomu Chrome jsme nějakou dobu nad patnácti procenty neviděli. Vzestup ze 14,28 % na 15,56 % Google určitě těší. Následují však dva měsíce prázdnin, při nichž se obvykle statistiky vychýlí z normálního stavu. Na čtvrtém místě se, poháněno úspěchem iOS, opět umístilo Safari, jemuž se povedl velmi netradiční kousek. Tržní podíl 11,51 % totiž nemělo jen v červnu, ale také v květnu. Zpovzdálí na něj nahlíží výchozí prohlížeč pro Android, který utržil 2,35 % ve srovnání s květnovými 2,31 %.

Červnová statistika: internetové prohlížeče
Červnová statistika: internetové prohlížeče

Zajímavěji vyznívá souboj verzí v sektoru klasických osobních počítačů. Z globálního pohledu se na špici neohroženě drží Internet Explorer 8, v červnu s 22,67 %, a s 13,76 % pro změnu Chrome 27. Třetí příčku avšak přestal okupovat Internet Explorer 9. Ten nakonec skončil čtvrtý s 11,71 %, zatímco jeho předchozí umístění mu díky skokovému nárůstu sebral Internet Explorer 10. 13,52 % je skutečně dobrý výsledek na prohlížeč, jenž o měsíc dříve používalo jen 9,26 % uživatelů.

Květen: Obliba Visty u hráčů roste, Windows Store obsahuje přes 80 000 aplikací

Mezi uživateli se stále rozšiřují Windows 8, ovšem velkou zásluhu bude mít také automatické rozšiřování prohlížeče skrze Windows Update na počítačích, kde uživatelé povolili samovolné instalování důležitých aktualizací. Kdybyste si přáli přechod na desátou řadu oddálit, aplikujte „Sadu nástrojů pro zakázání automatického doručování aplikace Internet Explorer 10“.

Červnová statistika: internetové prohlížeče podle verzí
Červnová statistika: internetové prohlížeče podle verzí

Válka o osobní počítače: Osmičky vybojovaly třetí místo

Tržní podíl Windows 7 se pomalu destabilizuje. V červnu se již podle Net Applications.com poměrně výrazně propadla, podobně se tenčil podíl starých Windows XP. Vista překvapivě rostla, byť jen mírně. Takže ne, celý svět není na hlavu. Pěkně se dařilo Osmičkám, které si lidé pořizují s novými počítači. A právě v uplynulém měsíci došlo k tomu, že Windows 8 obsadila třetí místo, jež do té doby držela Vista.

  • Windows 7 – z 44,85 % na 44,37 %
  • Windows XP – z 37,74 % na 37,17 %
  • Windows 8 – z 4,27 % na 5,10 %
  • Windows Vista – z 4,51 % na 4,62 %
  • OS X 10.8 – z 2,97 % na 3,14 %

Červnová statistika: desktopové operační systémy
Červnová statistika: desktopové operační systémy

I pohyby podílů operačních systémů mezi uživateli Steamu stojí za zmínění. V červnu se 64bitová edice Windows 7 pohnula směrem vzhůru, zatímco 32bitová uživatele ztratila. Stejně to vypadalo u Windows 8, přesto jsme čekali výraznější zlepšení skóre. V součtu si Sedmičky udržely vysoký tržní podíl ve výši 66,26 %, přičemž údajně ztratily 0,59 %. Osmičky naproti tomu skončily s 13,02 % (na konto si podle Valve připsaly 0,39 %).

Znovu se situace zlepšila u Windows Vista, což už začíná být podezřelé. Celkových 7,97 % a 0,73 % nárůst podílu je u postaršího operačního systému skoro úctyhodný výsledek. V tuto chvíli ale mají jen o kousek více než 32bitová Windows XP, která i s propadem o 0,44 % na 7,21 % stále drží dobré umístění. Čísla mi mimochodem nesedí s měsíc starým reportem, tak nevím, co ve Valve s zveřejňovanými statistikami provádí. Podobnou statistiku si prohlédnete na store.steampowered.com.

CS24

Červnová statistika softwaru uživatelů Steamu
Červnová statistika softwaru uživatelů Steamu

100 000 aplikací ve Windows Store

Na jednom ze svých účtů na Twitteru se Microsoft pochlubil tím, že konečně překonal hranici 100 000 aplikací ve Windows Store. To je pořádné číslo. Navíc přislíbil, že se aplikace jako Facebook nebo Foursquare blíží. Ještě před měsícem přitom digitální obchod překonal milník 80 000 aplikací. Platforma roste velmi rychlým tempem, Microsoft má jistě radost. Z uživatelského pohledu se tvář Windows Store výrazněji pozmění s Windows 8.1. V průměru každý den přibude přes 600 aplikací denně.