Hlavní navigace

Vědci EU se snaží prolomit kapacitní bariéry HDD

15. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Evropská unie cítí potřebu nalézt pro exponenciálně rostoucí množství dat adekvátní úložné kapacity. Jak víme, kapacita pevných disků (HDD) se sice každé dva roky zdvojnásobuje a v roce 2015 tak budeme přemýšlet už o 10TB HDD, tento vývoj však ne všechny uspokojuje.

EU tak založila projekt nazvaný Terabit magnetic storage technologies (TERAMAGSTOR) a vyčlenila na něj z jednoho z programů pro rozvoj informačních technologií 3,45 milionů EUR. Díky zcela novým technologiím by mělo být možné dosáhnout až kapacit 1 Tbit na čtvereční palec.

„Plotny“ případného disku s nanosférami v alkoholovém roztoku nemusí mít nutně výrazně jinou vnější podobu
než ty současné s částicemi z magneticky reaktivních sloučenin

CS24

Novým přístupem je použití v průměru asi 25 nm velkých nanosfér, které budou mít tendenci se samy uspořádávat v pravidelná pole. Nanosféry budou v roztoku na bázi alkoholu, který bude umístěn na speciální substrát. Pro umístění částic na správné místo bude využit magnetický film ze sloučeniny železa a platiny. Zmenšováním by při stejném postupu mohlo být dosaženo ještě hustoty až šestkrát vyšší než zmíněný 1 Tbit/inch². Tříletý projekt by měl být dokončen v dubnu 2011, takže na jeho výsledky už nebudeme čekat dlouho.

Zdroj: StorageNewsletter

Autor článku