Hlavní navigace

Vědci vymysleli další způsob, jak udělat foťák tenký jako papír

23. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tým vědců z Kalifornského technologického institutu vedený Ali Hajimirim navrhl foťák, který nepotřebuje objektiv. Princip skleněného prvku sloužícího k ohybu světla tak, aby dopadl na film nebo digitální snímač, se nezměnil už 200 let (a to se čočky používaly ještě stovky let předtím). A je to právě objektiv, který limituje foťáky v tom, jak budou velké a co všechno uvidí.

Experti z Caltechu vyrobili jednovrstvý čip, které se chová jako obrazový snímač i objektiv. Využívá optické fázové pole (OPA) s 64 světelnými přijímači v mřížce 8 × 8. Díky zpoždění (fázovému posunu) jednotlivých přijímačů řízeného elektronicky v řádu femtosekund toto pole dokáže světlem manipulovat a zaostřovat na různé objekty, aniž by k tomu byla potřebná nějaká mechanická součástka.

Technologie fázových polí byla vymyšlena již před 100 lety. Dnes zdokonalila radary nebo i moderní rádiové sítě (Wi-Fi či LTE), které využívají beamforming. Více antén vysílá totožný signál s odlišnou charakteristikou, čímž jej dokáže lépe směrovat a také zesílit. V Caltechu tento princip obrátili a místo na vysílači jej používají na přijímači.

Prototyp jejich čipu má velikost 1,8 × 1,4 mm, ale nabízí zatím jen rozlišení 16 pixelů (černobílých) a snímaný objekt je třeba nasvítit laserem. Vědci přesto věří, že tohle by mohla být budoucnost fotografie a sami chtějí technologii dále vylepšovat, aby zvýšili rozlišení i citlivost příjimačů.

MMF24

Tip: Mobily a foťáky tenké jako kreditka? Pomocí plochých čoček z metamateriálů to půjde

Hajimiri tvrdí, že se fázové pole umí přizpůsobit tak, aby fungovalo jako teleobjektiv i rybí oko. V budoucnu by tak mohly díky němu vzniknout ultratenké foťáky, mobily nebo třeba vesmírné teleskopy.