Hlavní navigace

Velká změna: Google bude znovu řídit Larry Page! Schmidt odchází

20. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Eric Schmidt po deseti letech odchází z vedení Googlu, novým CEO se znovu stane jeho zakladatel Larry Page. Jak tvrdí Schmidt na blogu, vedení Googlu byl prozatím příkladný triumvirát – Page, Brin i Schmidt organizovali podnik společně, i když on byl tím, který firmu vedl formálně.

Schmidt zůstane nadále ve výkonné pozici ve správní radě a bude dělat to, co mu prý jde nejlépe: sjednávat obchody, udržovat a navazovat partnerství, řídit vztahy se zákazníky, komunikovat s vládami. Larry Page jako staronový CEO bude řídit každodenní činnosti, produkty i strategii. Sergej zůstane v roli poradce a inovátora, ale formálně bude „jen“ spoluzakladatel.

Změny tedy jsou i nejsou příliš velké. Schmidt jako nejsérióznější postava bude spravovat externí aktivity, zatímco Page bude řídit 24 000 zaměstnanců a hlavně více bavit na tiskovkách. Triumvirát tedy zůstává, jen se prohodily/upřesnily role. Změna přijde letos 4. dubna.

Sergej Brin, Larry Page a Eric SchmidtVčerejší fotka před Googleplexem, zleva: Eric Schmidt, Larry Page a Sergej Brin, zdroj: Google

Můžeme jen hádat, jestli byl na Schmidta vyvíjen tlak, nebo místo uvolnil sám. Samozřejmě píšou o vzájemné dohodě. Google byl za jeho vlády úspěšný, stále je lídrem ve vyhledávačích, videu, reklamě, daří se Chrome a hlavně Androidu. Jenže loňské a předloňské akvizice ještě nebyly nijak zhodnoceny, Google zaspal na poli sociálních sítí, dlouho neuvedl vlastní úspěšné produkty a naopak některé byly propadáky (Buzz, Wave, Knol, možná i Google TV).

V průběhu dne vám ještě přineseme finanční výsledky za 4. kvartál fiskálního roku 2010. Opět se dařilo a tekly miliardy.

KL24

Víte, co je strašidelné? Na začátku roku jsem předpověděl, že letos odpadne Steve Ballmer z pozice šéfa Microsoftu. Uplynulo 14 dní a změny ve vedení nastaly u největších konkurentů: Applu (Jobs odešel dočasně kvůli nemoci) a právě Googlu.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?