Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Velká změna v plánech GPU od AMD: Herní karty se spojí s AI akcelerátory do jedné architektury. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Včera 7:36

    tynyt

    Pozor na tu "relativní primitivitu" protože v tomhle jsi velmi vedle, možná proto, že z té doby znáš jen tupé hopsačky a střílečky. To co ty pokládáš za herní primitivismus je spíše volné pole pro imaginaci, zatím co dnešní hry jsou brutálně explicitní, ale s vlastní herní logikou to nemá nic společného. Naopak bych řekl, že velká část těchto starých her (když si odmyslíme onu skupinu triviálních her) je komplexnější než velká část her dnešních - a to navzdory tomu, že dnešní počítače mají několikatisící­násobně vyšší výkon. Kupříkladu takový Elite z roku 1984 stačilo jen předělat do grafického kabátku roku 1992 (Frontier) a jediné co přibylo, je možnost přistávat na planetách - herní logika, komplexnost zůstala, akorát to "rozšíření" o planety přidalo "náročnost", takže už nestačí jeden Speccy (Z80 a 48 kB RAM)... Totéž lze říct o novém remake (Elite Dangerous), grafika je super, ale herní princip a komplexnost jsou stále tytéž, jen Coriolis station už není rotující kostka s namalovaným obdélníkem, ale skutečný 3D model. Z dnešních her se takové míře komplexity a unikátnosti blíží snad jen tvorba od R*, i ta RPGčka jsou proti tomu docela schematizovaná a kanonizovaná (hrdina je jasný hrdina, úkoly dones, najdi, zabij, svět fantasy nebo sci-fi - prostě koncentrovaná a opakující se nuda)

    Tvůj příklad s DM je ale přesně to o čem jsem psal: hra vytvořená pro PC s ovládáním myší. Zkus se kouknout na Castle Master nebo jiná stará RPG z dob osmibitů, ty hry byly dělány jinak, mezihry vypadaly jinak. Srovnávat v tomto ohledu konzole a PC, když dnešní konzole jsou jen přebalená PC (včetně velké části her) je nesmysl. Ostatně PC hry portované na konzole málokdy dosáhnou kvalit PC verze.

    ad edit: ale to je to, o čem celou tu dobu píšu. A přidám ti příklad: lidi, co byli zvyklí na ovládání počítače klávesnicí, měli docela problém přejít na myšoidní ovládání - jednak ergonomicky museli oželet jednu ruku (respektive ji migrovat mezi klávesnicí a myší), jednak s myší neuměli pracovat (orientace, přesnost, rychlost kliku). Co nám dnes připadne normální, je výsledek desítek let vývoje a není garantováno, že za dalších 30 let tu něco jako myš stále bude.