Hlavní navigace

Velké novinky ve OneNotu pro W10. Je hezčí a díky Tell Me porozumí vašim potřebám

20. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft významně vylepšil OneNote pro Windows 10. Nová podoba skvělého nástroje na tvorbu rozsáhlých poznámkových systémů působí velmi dobře. Hierarchická struktura poznámkových bloků, oddílů a stránek se nachází po pravé straně (včetně vyhledávání), takže je navigace přehlednější. Vizuálně každý detail aplikace vypadá skvěle. V panelu se stránkami se volitelně zobrazují náhledy obsahu stránek.

Přibyla také možnost skrývat podstránky. Pomocí klasické klávesové zkratky Ctrl+F konečně vyvoláte vyhledávání na stránce, jež v případě potřeby rozšíříte na konkrétní poznámkový blok či oddíl či na všechny poznámkové bloky. Aplikace označuje konflikty vzniklé při synchronizaci trojúhelníkem. Nabídne náhled konfliktních verzí, takže si můžete vybrat, kterou zachovat. (Lze část obsahu překopírovat do druhé verze.)

Velkou novinku představuje integrace Tell Me, což je chytré vyhledávací pole, kterému psaním řeknete, čeho byste chtěli dosáhnout. To vám pak nabídne odpovídající akci či funkci. Rychle se do něj přepnete zkratkou Alt+Q. Podobně jako desktopové aplikace Office, také OneNote pro Windows 10 nabízí funkci pro rešerše poháněnou Bingem. V novém postranním panelu vám zprostředkuje souhrnné informace o daném tématu.

KL24

OneNote Windows 10 v červnu nabízí řadu novinek OneNote Windows 10 v červnu nabízí řadu novinek

Nový OneNote dále zvýrazňuje změny provedené někým jiným – oddíly či stránky označí tučným písmem. Umožní vám i změnit barvu poznámkového bloku, případně jej opatříte pracovní přezdívkou, aniž byste nutně měnili formální název. Patrně poprvé mám pocit, že tato je tato univerzální aplikace dostatečně dobrá, aby ve většině případů zastoupila desktopového klienta. OneNote si v nové verzi výrazně polepšil.

Je to ostatně potřeba, protože do Storu nedávno vstoupil desktopový balík Office, který ale není vybavený desktopovým OneNotem, na zařízeních s Windows 10 S jste odkázáni na tento „univerzální“. Nástroj najdete ve Windows Storu.

Byl pro vás článek přínosný?