Hlavní navigace

Velký protest pomohl. Maďarsko internetovou daň nezavede. Zatím

31. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na nedělní protest, kterého se zúčastnilo až 40 000 lidí, maďarská vláda nereagovala. Demonstranti však naplnili ultimátum a do ulic vyšli v úterý znovu. A bylo jich minimálně dvakrát více. Na to už premiér Viktor Orbán slyšel.

Dnes potvrdil, že od plánu na zdanění internetu pro rok 2015 vláda odstoupí. Stávající návrh zákona smetla ze stolu a příští rok se ještě nic danit nebude. Ale jen zatím. Jak Orbán potvrdil v rádiu, stále chce vyřešit otázku regulace internetu a možnosti zpeněžení dat, která internetem proudí. O těchto dvou věcech chce jednat v lednu 2015 a vyřešit je do poloviny příštího roku.

 

Pro protestující je to tak možná jen prozatímní vítězství. Orbán přiznal chybu a řekl, že pokud lid označil novou daň za neodůvodněnou, neměla by se zavést. V dřívějším návrhu se psalo o dani 150 forintů (13,50 Kč) za každý přenesený gigabajt. Tento poplatek by byl účtován poskytovatelům připojení, ale ti by jej nejspíš přenesli na zákazníky. Orbánova strana na pondělním jednání parlamentu do návrhu doplnila cenový strop, díky kterému by jedna domácnost nemusela platit více než 700 forintů měsíčně (63 Kč).

MMF24

Není vyloučeno, že příští rok vláda přinese další novelu, která přinese totéž v bleděmodrém. Jak píše agentura Reuters, Orbán bývá ve svých plánech neústupný.

Zdroj: Reuters