Hlavní navigace

Velký srovnávací test: DVB-T tunery do USB

1. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Digitál vs. analog

Obrovská kampaň, která nás při sledování televize upozorňovala na brzké ukončení analogového vysílání, se blíží do zdárného konce. Většině české populace je konečně umožněno sledovat alespoň dvě vysílací sítě v digitální kvalitě. Posledním místem na mapě Česka, kde najdete digitální tmu, je severovýchodní Morava, jejíž pokrytí je naplánováno na podzim tohoto roku.

Dodávané multimediální aplikace se za poslední roky takřka nezměnili, některé z nich připomínají prostředí Windows 98

Pro začátek si připomeňme, jak pozemní digitální vysílání funguje a jaké jsou jeho největší výhody ve srovnání s běžným analogem. Vysílač určený pro analogové vysílání spotřeboval pro každý program jeden konkrétní kanál. Po jeho převedení do digitální podobny je však možné na stejném kanálu vysílat až pět televizních stanic. Vyplývá to především z datové náročnosti digitálního signálu, která se u přenosu obrazu ve standardním rozlišení PAL (576p) pohybuje kolem čtyř megabitů za sekundu. Z toho mimo jiné pramení i to, že maximální datová prostupnost jednoho kanálu je asi 20 Mb/s. Po přechodu na digitální vysílání začaly být tyto sdružené kanály označovány jako multiplexy. Ty jsou v současné době k dispozici celkem čtyři. Reálně se však využívají pouze tři z nich. Prvním, veřejnoprávním multiplexem je již pokryta celá republika. Najdete na něm veřejnoprávní televizní programy České televize a kompletní vysílání Českého rozhlasu - celkem sedm programů. Druhý komerční multiplex využívá TV Nova, Prima a Barrandov a na třetím je vysílána pouze nová televizní stanice pro ženy a romantické duše Prima Love.

Multiplex 1
První mutliplex již pokrývá celou republiku
, Zdroj: ČTÚ

Technické údaje ještě můžeme doplnit použitými kodeky, kterými jsou u vysílání v režimu PAL standardní MPEG-2 a u programů ve vysokém rozlišení H.264. Právě stanice ČT HD a Nova HD jsou vysílány na čtvrtém multiplexu v Brně a v Praze.

Jako vejce vejci

V minulosti byly populární především televizní tunery, které se připojovaly do běžných stolních počítačů pomocí slotu PCI. Dnes jsou však tyto interní varianty spíše raritou. Hlavní podíl na tom samozřejmě má především obliba notebooků, kterých se již prodává víc než stolních sestav. Do těch se zásuvná karta s konektorem PCI připojuje opravdu těžko. Logickým vyústěním tedy byl vznik televizních tunerů, které se připojují pomocí univerzálního konektoru USB.

Ještě před pár roky byl výběr televizních tunerů pro DVB-T vysílání poměrně široký. V současné době se portfolio výrobců ještě rozšířilo, o počtu variant tunerů se to však říct nedá. Většina z nich totiž vsází na masivní výrobu z Číny, kde za několikadolarové položky nakupuje řídící čipy, plastové obaly tunerů, dálkové ovladače a licence na používání dodávané aplikace. Pokud se několik výrobců shodne a zvolí jako svého dodavatele stejnou čínskou továrnu, vznikne několik velmi podobných tunerů, které se liší jen logem. Při prohlédnutí námi testovaných tunerů si toho jistě všimnete.

Tunery do testu zapůjčili:
Aver Czech Computer s.r.o. www.czc.cz
Evolve Czech Computer s.r.o. www.czc.cz
Genius Czech Computer s.r.o. www.czc.cz
Gigabyte Czech Computer s.r.o. www.czc.cz
Leadtek Alza s.r.o. www.alza.cz
LifeView Alza s.r.o. www.alza.cz
MSI Alza s.r.o. www.alza.cz
Pinnacle Czech Computer s.r.o. www.czc.cz
Sencor Sencor www.sencor.cz
SWEEX Sweex www.sweex.com

S anténou, nebo bez?

Bez antény by vám byl televizní tuner k ničemu. Proto se většina výrobců snaží dodávat alespoň malé stolní anténky, které jsou tvořené jen několikacentimetrovým drátem a magnetickou podložkou. S tímto vybavením, jež má zisk pohybující se v řádech jednotek decibelů, přehrajete televizní vysílání pouze při přímé viditelnosti na vysílač. V opačném případě se budete muset vypravit do obchodu pro anténu větších rozměrů. Ve většině případů si vystačíte s běžným pasivním sítem. Pokud však budete tuner používat v oblasti s horším signálem, budete se muset obrátit na služby zesilovače. Ideální jsou zesilovače, jejichž možné zesílení nepřekročí 20 dB a je regulovatelné pomocí potenciometru. V opačném případě může být vysoký zisk nežádoucí. Můžete samozřejmě zkusit využít také vlastní antény na střeše, případně společných anténních rozvodů. Pokud však již nebyly upraveny pro digitální vysílání, mohou mít s příjmem obtíže.

Pokojová anténa
Pokud nemáte dostatečně silný signál, může pomoci pokojová anténa, Zdroj: Hama

K televizi zkrátka patří dálkové ovládání. I když se jedná pouze o tuner, kvalitní "dálkáč" posune přehrávání televize na vyšší úroveň. Kromě tuneru Pinnacle jsme dálkové ovládání naši ve všech krabicích. Velké rozdíly však jsou v kvalitě dodávaných ovladačů. Stále populárnější jsou totiž membránové ovladače, které disponují pouze základními tlačítky, která se ještě navíc velice špatně mačkají. Vzhledem k jejich konstrukci také není ideální ani jejich životnost, jenž je určitě horší než u klasických gumových tlačítek. Některé ovladače jsou Microsoftem certifikované pro použití s multimediálním centrem Windows Media Center. Takové ovladače se pak skvěle hodí k HTPC.

Kvalitní "dálkáč" posune ovládání televize na vyšší úroveň

Jak jsme testovali

V první kategorii Funkce jsme ohodnotili především přívětivost dodávané aplikace. Zaměřili jsme se na podporu standardních televizních funkcí jako je PIP (Picture in Picture), pozastavení televizního vysílání Timeshift či možnost přepnout zvukové stopy. U teletextu jsme vyzkoušeli, jak snadno se ovládá a především to, jak se zadávají čísla stránek. Mezi méně důležité funkce, které však v hodnocení mají své místo, jsou funkce jako časovač vypnutí nebo podpora skrytých titulků.
V samostatné kategorii jsme ohodnotili elektronický televizní program EPG, který je u digitálního vysílání důležitou součástí. Software většinou nabídne možnost prohlédnout si plán vysílání na týden dopředu. Rozdíly byli především v tom, jak si dodávané aplikace poradí s češtinou. U některých byli problémy se zobrazováním diakritiky a místo těchto znaků zobrazovali pouze otazníky.

Ovládání dodaného software a kvalitu dálkového ovládání jsme zhodnotili v kategorii Ovládání. Obodovali jsme i intuitivnost aplikace, její reakce na uživatelské povely, náročnost na systémové prostředky a také to, jak rychle dokáže aplikace přepnout na další kanál. Poslední kategorii Příjem asi není potřeba obšírně objasňovat. Ohodnotili jsme v ní, jak citlivost tuneru s dodávanou stolní anténkou a s běžnou anténou standardních rozměrů.

1. a 2. místo (AverMedia, Pinnacle)

1. AverMedia Volar HD Nano

Extra info
Cena 799 Kč
AverMedia Volar HD Nano
teletext ano
EPG ano
podpora HDTV ano
formát záznamu MPEG-2
podporované OS Windows XP, Vista, 7
doporučené požadavky Intel Core2 Duo, 2,4 GHz, AMD Athlon 64 X2 2,8, GHz, 256 MB RAM
rozměry 83 × 23 × 13 mm
hmotnost 14 g

Zástupce značky AverMedia si vítězství v tetu vybojoval poměrně jednoznačně. Proti svým konkurentům má totiž poměrně účinnou zbraň, na niž určitě přijdete při pohledu na dálkové ovládání. Kromě plné certifikace tuneru pro aplikaci Windows Media Center totiž nabídne i ovladač kompatibilní s touto aplikací. Zařízení se tak skvěle hodí jako výbava HTPC, tedy obývákového počítače. Jako jediný tuner v testu umí počítač zapnout prostřednictvím dálkového ovládání. I to pomohlo přístroji vybojovat v našem testu první příčku.

AvermediaKromě toho, že nabízí speciální tlačítko pro spuštění Windows Media Center je odlišné i svým povedeným designem. Na rozdíl od ostatních "velkých" ovladačů, které se podobají dálkovým ovládáním z dob prvních videorekordérů má moderní design doplněný gumovými tlačítky. Ty sice nejsou největších rozměrů, díky preciznímu a zřetelnému stisku však nebude s ovládáním problém.

 

Extra názor
celkem 95 %
funkce 94 %
EPG 87 %
ovládání 87 %
příjem 96 %

Dodávaný software, který má sloužit pro přehrávání televizního vysílání, patří k lepšímu průměru. Stejně jako u drtivé většiny softwarových přehrávačů rozhodně nezaujme poměrně zastaralým vzhledem, po funkční stránce však určitě nezklame. Nabídne poměrně slušnou kvalitu obrazu, intuitivní ovládání a především plnou podporu češtiny v titulcích, elektronickém TV programu a samotné aplikaci. Ani s diakritikou v EPG nemá sebemenší problémy. Volar HD Nano je však o mnoho lepší provozovat s Windows Media Center, se kterým nabízí více možností než s dodávaným software. Tuner určitě nezklame ani velikostí. Nepatři sice k úplným drobkům, do brašny s notebookem jej však schováte bez problému.

Plusy / mínusy
  kvalitní dálkové ovládání
  plná certifikace WMC
  vyšší cena

 

2. Pinnacle PCTV Nano Stick 73e

Extra info
Cena 950 Kč
Pinnacle PCTV Nano Stick 73e
teletext ano
EPG ano
podpora HDTV ano
formát záznamu MPEG-2, H.264, DivX
podporované OS Windows XP, Vista, 7
doporučené požadavky Intel Pentium 4, 2 GHz, 512 MB RAM
rozměry 20 × 14 × 6 mm
hmotnost 30 g

Jediným přehrávačem, který se alespoň trochu přiblížil vítězi testu a téměř mu mohl konkurovat je drobek od tradičního výrobce tunerů Pinnacle. Vsází především na povedený vzhled korunovaný miniaturními rozměry. Opravdu kvalitně zpracované kovové tělo dává tušit zvýšenou odolnost a tak se skvěle hodí na cesty a časté přenášení s notebookem. Při častém cestování se však můžou malé rozměry obrátit v nevýhodu. Tuner totiž ztratíte opravdu snadno. S velikostí souvisí i typ použitého anténního konektoru.

AvermediaNebylo samozřejmě technicky možné, do těla zabudovat klasický anténní konektor používaný u koaxiálních svodů. Pokud tedy budete chtít připojit větší anténu, než dodávanou, budete nuceni použít přechodku z mini konektoru. Anténa, jež na vás bude čekat v balení, překvapí svojí teleskopickou konstrukcí, která zajistí ve srovnání s většinou dalších antének v testu poměrně solidní citlivost.

Extra názor
celkem 90 %
funkce 98 %
EPG 96 %
ovládání 36 %
příjem 82 %

Zatímco u předchozího tuneru jsme doporučovali používání s Windows Media Center, Nano Stick je jediným testovaným produktem, u něhož jsme byli spokojeni s dodávanou aplikací. Nabízí moderní, svižně reagující prostředí, které disponuje i velice povedeným elektronickým programem EPG. U tunerů Pinnacle je ostatně kvalitní multimediální aplikace standardem již několik let. Není proto divu, že nejnovější verze Pinnacle TVcenter překonala většinu konkurence i ve spotřebě systémových prostředků. Při přehrávání televizního vysílání si ukrojila necelých 60 MB z operační paměti RAM, což je ve srovnání s některými tunery třetina. Jedinou opravdu značnou nevýhodou je absence jakéhokoliv dálkového ovládání.

 

Plusy / mínusy
  miniaturní rozměry
  kvalitní aplikace
  chybějící dálkový ovladač

3. místa (Evolve, Not only TV)

3. Evolve Venus

Extra info
Cena 695 Kč
Evolve Venus
teletext ano
EPG ano
podpora HDTV ano
formát záznamu MPEG-2
podporované OS Windows XP, Vista, 7
doporučené požadavky Intel Pentium 4, 2 GHz, 512 MB RAM
rozměry 88 × 29 × 16 mm
hmotnost neuvedeno

Bronzová příčka patří tuneru, který se svými rozměry blíží vítězi testu. Plastový kryt není nikterak miniaturní, díky tomu je však možné použití klasického anténního konektoru. Za povedené můžeme označit dálkové ovládání, na kterém najdeme nejvíce tlačítek ze všech účastníků. Určitě neokouzlí svým designem, který je zvýrazněn pestrou škálou použitých barev tlačítek, svojí funkčností však předčí zbytek pelotonu. Menší výtku máme pouze ke gumovým tlačítkům, jež jsou měkčí, než by bylo vhodné a jejich stisk proto není tak jistý, jak by mohl být.

AvermediaU Evolve Venus se poprvé v testu setkáváme s použitím multimediální aplikace Arcsoft TotalMedia, která se k našemu zklamání vyskytla ve startovním poli celkem u pěti tunerů. Kromě běžného přehrávání televizního vysílání můžete TotalMedia použít i jako multimediální centrum - tedy pro přehrávání hudby a filmů z lokálního disku. I když na tom není tato dodávaná aplikace úplně nejhůř, její konkurování výchozímu Windows Media Center může zůstat pouze v rovině teorie.

Extra názor
celkem 85 %
funkce 79 %
EPG 94 %
ovládání 50 %
příjem 84%

Grafickou úpravou připomíná multimediální výbavu osobních počítačů asi pět let zpátky. Ani její reakce na uživatelské povely nejsou bez chybičky. Zadrhává se především při zobrazení elektronického programu (EPG), který je však alespoň přehledný. Problémy mu však činí diakritika, kterou neumí zobrazit. Evolve Venus si nás získal především dodávaným dálkovým ovladačem a precizním zpracováním samotného tuneru. Výchozí software je však lepší nahradit běžným Windows Media Center ve Windows.

 

Plusy / mínusy
  kompaktní rozměry
  povedený dálkový ovladač
  nepovedená aplikace

3. Not only TV LV5T Deluxe

Extra info
Cena 560 Kč
Not only TV LV5T Deluxe
teletext ano
EPG ano
podpora HDTV ano
formát záznamu MPEG-2, MPEG-4
podporované OS Windows XP, Vista, 7
doporučené požadavky neuvedeno
rozměry 70 × 15 × 11 mm
hmotnost neuvedeno

DVB-T tuner s krkolomným názvem potěší především ekonomicky založené uživatele. Jeho internetová cena se pohybuje pod hranicí pěti se korun a můžeme jej tak označit za nekorunovaného krále poměru cena/výkon. Při instalaci potřebného software se opět setkáme s dodávanou aplikací TotalMedia 3.5, kterou doporučujeme vyměnit za multimediální centrum ve Windows. Kromě toho, že tato aplikace není dvakrát povedená, není to žádný drobeček a její chod bude znát i ve spotřebovaných systémových prostředcích. Při běžném přehrávání totiž spotřebuje bezmála 200 MB operační paměti, což rozhodně není málo a na méně výkonných noteboocích je to razantní zásah do paměťové kapacity.

Extra názor
celkem 85 %
funkce 79 %
EPG 94 %
ovládání 50 %
příjem 84 %

O umístění na bronzovém stupínku nakonec opět rozhodlo dálkové ovládání. Ačkoliv neobsahuje tolik tlačítek jako to u předchozího modelu Evolve, stále je pohodlně použitelné pro většinu důležitých úkonů. Pochvalu si určitě zaslouží za zpracování tlačítek, která jsou sice gumová, ale mají příjemný stisk. Ke komfortnímu ovládání přispívá i dostatečná vzdálenost mezi jednotlivými tlačítky. Svými rozměrovými dispozicemi se jedná v našem testu o průměr. Více než pro časté přenášení se hodí ke stolnímu počítači nebo HTPC. Výrobce zvolil stříbrnou barvu ze staré školy, která se dnes již moc nenosí. Některé uživatele však tato specialita, která je určitě lepší než lesklé provedení, může zaujmout. Největší slabinou je tedy opět přibalená aplikace s nepovedenou českou lokalizací. V zobrazovaných názvech přehrávaných pořadů a v elektronickém programu na vás tedy čekají místo znaků s diakritikou pouze otazníky.

 

Plusy / mínusy
  povedené dálkové ovládání
  netradiční barva
  nekvalitní aplikace

4. místa (Leadtek, MSI)

4. Leadtek WinFast DTV

Extra info
Cena 799 Kč
Leadtek WinFast DTV
teletext ano
EPG ano
podpora HDTV ano
formát záznamu MPEG-2
podporované OS Windows Vista, 7
doporučené požadavky neuvedeno
rozměry 49 × 18 × 10 mm
hmotnost neuvedeno

Pokud bychom v Extra PC udělovali i ocenění pro zařízení s nejvíce originálním vzhledem, v tomto testu by jednoznačně dominoval zástupce Leadteku. Tuner, který byste mohli na první pohled tipovat na přenosnou USB flash paměť pro školou povinné slečny zaujme opravdu výraznou oranžovou barvou. Pro ještě netradičnější vzhled je zařízení vybaveno kresbou nespecifikovaného opeřence, který má jedno oko nahrazeno LED diodou, která se rozbliká při spuštění tuneru v závislosti na síle televizního signálu. Jako jediný také nabídne zmenšený USB konektor, který postrádá tradiční kovové lemování a je tvořen pouze destičkou se čtyřmi kontakty. Vzhledem k malým rozměrům je tuner vybaven mini konektorem a v balení tedy najdete i nutnou redukci z malého na velký anténní konektor.

Extra názor
celkem 80 %
funkce 81 %
EPG 94 %
ovládání 42 %
příjem 84%

Poprvé se v testu setkáváme s membránovým dálkovým ovládáním, které je pro spoustu výrobců velmi oblíbené, vzhledem k minimálním výrobním nákladům. Uživatelský zážitek z používání těchto podivných placek je však na opačném pólu oblíbenosti. Nejenže na jejich těle najdete jen ta nejzákladnější tlačítka, která jdou stisknout poněkud obtížně, svým vzhledem navíc připomínají pomůcku pro výuku barev s dětmi předškolního věku. A aby byl vizuální zážitek ještě drastičtější, čtyři barevná tlačítka, jež využijete třeba v teletextu, mají tvar a barvy lentilek. Leadtek WinFast DTV bych tedy kvůli vzhledu doporučil zejména dospívajícím uživatelkám, které si vystačí s ovládáním běžnou počítačovou myší a klávesnicí.

 

Plusy / mínusy
  výrazný vzhled
  miniaturní rozměry
  nekvalitní aplikace
  membránový ovladač

4. MSI Digivox slim HD

Extra info
Cena 655 Kč
MSI Digivox slim HD
teletext ano
EPG ano
podpora HDTV ano
formát záznamu MPEG-2
podporované OS Windows XP, Vista, 7
doporučené požadavky neuvedeno
rozměry 53 × 22 × 11 mm
hmotnost neuvedeno

Již na první pohled je jasné, kde tkví hlavní přednost tohoto tuneru. Svými miniaturními rozměry, které jsou nejmenší z celého testu, se skvěle hodí pro použití s notebookem na cestách. Můžete jej snadno nechat připojený v USB konektoru, což je zároveň asi jediná možná ochrana proti jeho ztrátě. Vzhledem ke svým proporcím nás překvapila citlivost vestavěného čipu. V balení najdete vysouvací anténku připojitelnou do anténního konektoru v malé verzi, která svou délkou nedosahuje ani deset centimetrů. I přesto bylo možné při přímé viditelnosti na vysílač přehrát všechny programy bez problému. V místech s horším signálem vás však nemine připojení běžné anténní soustavy prostřednictvím anténní redukce, která je v balení.

Extra názor
celkem 80 %
funkce 81 %
EPG 94 %
ovládání 42 %
příjem 84 %

Aplikací, která na vás vykoukne v instalačním menu, není nic jiného než TotalMedia 3.5. Abychom však tuto multimediální výbavu jen nehanili, je třeba připomenout, že se hodí pro HTPC, která nejsou vybavena dálkovým ovladačem kompatibilním s Windows Media Center. Ačkoliv postrádá pokročilé funkce jako je zapnutí či uspání počítače, umožňuje přehrávat filmy a hudbu. Tím pádem je to jediná možnost jak s pomocí dálkového ovladače z gauče spustit oblíbený film. Mírnou překážkou může být dálkové ovládání, které je opět membránové. Na rozdíl od předchozího případu je však alespoň decentně zbarveno a jeho rozmístění tlačítek je docela logické. Po tuneru MSI by měli sáhnout uživatelé, kteří hledají možnost jak přijímat pozemní TV vysílání na cestách s notebookem. Pro vybavení obývákových počítačů jsou tu jiné modely.

 

Plusy / mínusy
  opravdu malé rozměry
  nekvalitní aplikace
  snadno se ztratí

5. místa (Sencor, Sweex)

5. Sencor SDB 501T

Extra info
Cena 443 Kč
Sencor SDB 501T
teletext ano
EPG ano
podpora HDTV ano
formát záznamu MPEG-2
podporované OS Windows XP, Vista, 7
doporučené požadavky Intel Pentium 4, 2 GHz, 512 MB RAM
rozměry 110 × 23 × 22 mm
hmotnost 19 g

Tradiční výrobce domácí elektroniky se rozhodl, že si vyzkouší i distribuci DVB-T tunerů. Vsadil na model, který mezi byl mezi testovanými produkty ze všech největší. V negativním slova smyslu vynikl také kvalitou zpracování plastového těla. To působí poměrně chatrným dojmem a při delším používání třeba s notebookem, u kterého se počítá s častou manipulací, můžete čekat poškození plastového krytu. K tomu napomáhá i nepříliš kvalitně připevněný konektor antény, který se v těle tunery lehce viklá.

Extra názor
celkem 75 %
funkce 84 %
EPG 61 %
ovládání 42 %
příjem 78 %

Co nás však po nedobrých prvních dojmech mile překvapilo, byla dodaná aplikace pro přehrávání televizního vysílání. Ta vsází na poměrně netradiční použití celkem tří oddělených panelů, které připomínají softwarové DVD přehrávače. V levém panelu najdete kromě seznamu kanálů také následující pořady na právě sledovaném kanálu. Na spodním panelu pak najdete veškeré ovládací prvky v poměrně intuitivním uspořádání. Jedinou kaňkou na jinak bezvadné aplikaci je však horší lokalizace. Bohužel si neporadí s diakritikou a tyto znaky nahrazuje otazníky. Tuner Sencor je v testu sice největší, co se ale týče náročnosti na systémové prostředky, patřil mezi nejlepší. Při přehrávání běžného televizního vysílání využívá kolem 35 MB operační paměti RAM a necelé jedno procento výkonu dvoujádrového procesoru. Tuner Sencor lze určitě doporučit šetřivým uživatelům, kteří hledají externí tuner pro stolní počítač, který neoplývá vysokým výkonem a zároveň se smíří s membránovým dálkovým ovladačem.

 

Plusy / mínusy
  povedená aplikace
  dobrá citlivost
  velké rozměry
  membránový ovladač

5. Sweex QuickStick

Extra info
Cena 742 Kč
Sweex QuickStick
teletext ano
EPG ano
podpora HDTV ano
formát záznamu MPEG-2
podporované OS Windows XP, Vista, 7
doporučené požadavky neuvedeno
rozměry 66 × 22 × 15 mm
hmotnost neuvedeno

Sweex si u svých produktů oblíbil bílou barvu. Nejinak je tomu i u tohoto tuneru. Svým tvarem i rozměry je totožný se zařízením Not Only TV. Neurazí tak přehnanou velikostí avšak ani nepřekvapí ultra přenosnými vlastnostmi. Díky tomu je osazen standardním anténním konektorem běžných rozměrů. Kromě toho, že s tunerem Not Only TV má Sweex totožné rozměry, shodné jsou i použité čipy. Tyto tunery jsou tedy stejně citlivé. A kupodivu rozdíl není ani v použitém software. Ano, již popáté jsme se v testu setkali s Arcsoft TotalMedia. Pro úplnost informací o tomto balíku můžeme dodat poznatky z nastavování, především vyhledávání kanálů. To probíhá poměrně svižně a na rozdíl od konkurenčních aplikací umožňuje použití LNC, tedy lokálního číslování televizních a rozhlasových kanálů. A jako poslední poznámku o TotalMedia uvedeme prakticky nemožné přehrávání televizního vysílání v okně. Aplikaci sice můžete z běžného zobrazení přes celou stránku přepnout do režimu okna, avšak jakmile se klepnutím přepnete do jiné aplikace, přehrávané vysílání se jednoduše přeruší. Na sledování televize na vedlejším monitoru při práci tak rovnou zapomeňte.

Extra názor
celkem 75 %
funkce 78 %
EPG 94 %
ovládání 42 %
příjem 84 %

O tom, že se tuner Sweex, jinak shodný s kolegou Not Only TV umístil, až ne sedmém místě opět rozhodlo nepovedené dálkové ovládání. Není těžké poznat, se kterým ovladačem je shodné. Od ovládání předchozího přístroje MSI se liší opravdu jen jiným logem. Výhody, které jsou popsané u tuneru na šestém místě, tedy platí i zde. Asi jedinými pádnějšími argumenty pro koupi tohoto zařízení je poměrně nízká cena a netradiční bílá barva.

 

Plusy / mínusy
  decentní vzhled
  nepovedené dálkové ovládání

6. a 7. místo (Genius, Gigabyte)

6. Genius TVGO DVB-T03

Extra info
Cena 499 Kč
Genius TVGO DVB-T03
teletext ano
EPG ano
podpora HDTV ano
formát záznamu MPEG-2
podporované OS Windows 2000, XP, Vista
doporučené požadavky neuvedeno
rozměry 77 × 25 × 12 mm
hmotnost neuvedeno

Od tohoto výrobce jsme zvyklí na produkty, které mají zaujmout především cenou. Nejinak tomu je i u tuneru DVB-T03. Kromě podezřele vrzajících plastů na těle tunery nás bohužel nepříjemně překvapila i nízká citlivost přijímače. Pokud se nenacházíte v oblasti s opravdu dobrým signálem, použití velké antény se stoprocentně nevyhnete. Tomu je alespoň přizpůsoben anténní konektor, který je na tuneru osazen ve své větší variantě. Ani dálkové ovládání nás ničím nepotěšilo. Jedná se o stejný typ, který najdete i u tuneru Leadtek. Tyto dva ovladače můžeme vyhodnotit jako nejhorší z testu. Membránová tlačítka jsou velmi špatně ovladatelná, chybí jejich logické rozmístění, čemuž nepomáhá ani barevné rozlišení.

Extra názor
celkem 70 %
funkce 66 %
EPG 63 %
ovládání 41 %
příjem 72 %

Pokud nás ovšem něco zarazilo ještě víc, byla to nainstalovaná aplikace, přes kterou byste měli sledovat televizi. Po jejím spuštění jsme zamáčkli slzu nostalgie, neboť svým vzezřením aplikace připomíná časy Windows 98. Někam do tohoto období bychom zařadili i její výkon a reakce na uživatelské povely. Snad největší muka při testování jsme zažili u vyhledávání kanálů s tunerem Genius. Zatímco u předchozích modelů byla tato akce otázkou několika minut, tomuto zařízení to trvalo téměř čtvrt hodiny. Počítat nemůžete ani se správným zobrazením češtiny. Při zapnutí teletextu budete místo českého textu louskat směsici podivných zástupných znaků, které nahradí všechna písmena s diakritikou. To stejné platí o EPG a nastavení celé aplikace. Snad jedinými faktory, které by mohly zaujmout, jsou střídmé rozměry a nestandardní vzhled s obnaženým konektorem antény.

 

Plusy / mínusy
  kompaktní rozměry
  nepoužitelná aplikace
  membránový ovladač

7. Gigabyte GT‚Äã-U7300

Extra info
Cena 599 Kč
Gigabyte GT‚Äã-U7300
teletext ano
EPG ano
podpora HDTV ano
formát záznamu MPEG-2
podporované OS Windows 2000, XP, Vista
doporučené požadavky neuvedeno
rozměry 78 × 27 × 11 mm
hmotnost neuvedeno

Pokud jsme u předchozího zařízení psali o Windows 98, tady bychom se mohli vrátit ještě o pár let dál k Windows 95. Aplikace, kterou s tunerem Gigabyte obdržíte, je postavena na stejném jádře jako software Genius. Tu však ještě trumfuje exotickým vzhledem. Pokud bychom v testu hledali  nejzmatenější aplikaci s nejméně intuitivním prostředím, byla by to právě aplikace tohoto tuneru. Prakticky zde chybí jakékoliv možnosti podrobnějšího nastavení, které by se hodilo například kvůli zobrazení v okně. V tomto režimu je totiž možné libovolně měnit velikost okna, s čímž se však mění i velikost přehrávaného videa. Na tom by nebylo nic strašného, pokud by se však zachovával poměr stran. Pokud okno s právě přehrávaným videem chytnete za okraj a změníte velikost, obraz vysílání se vám bude deformovat v závislosti na změnách velikosti okna.

Extra názor
celkem 65 %
funkce 65 %
EPG 63 %
ovládání 49 %
příjem 60 %

Stejně jako u Geniusu, i zde byl problém s nekonečně dlouhým vyhledáváním kanálů. Nebyl by to tak extrémní problém, pokud by se v okamžiku hledání dostupných kanálů dalo s počítačem normálně pracovat. Dodávaná aplikace je však natolik neoptimalizovaná, že dokázala poměrně solidně zpomalit testovací sestavu, která nemá vůbec špatný výkon. Velké množství systémových prostředků si ukousne i při klasickém přehrávání televize. V operační paměti RAM si pro sebe zabrala více než 160 MB a desítky procent výkonu dvoujádrového procesoru. Jediným pozitivem na tomto zařízení je dodávané dálkové ovládání, které kupodivu není membránové a je tedy poměrně dobře použitelné. Rozložení jeho tlačítek je mimochodem stejné jako u tuneru Not Only TV.

 

Plusy / mínusy
  povedený vzhled tuneru
  dálkový ovladač
  nepoužitelná aplikace

MMF24

Přehled testovaných DVB-T tunerů

model AverMedia Volar HD Nano Evolve Venus Genius TVGO DVB-T03 Gigabyte GT‚Äã-U7300 Leadtek WinFast DTV
hodnocení     
funkce 94% 79% 66% 650% 81%
EPG 87% 94% 63% 63% 94%
ovládání 59% 50% 41% 49% 42%
příjem 96% 84% 72% 60% 84%
celkem 95% 85% 70% 65% 80%
parametry     
teletext ano ano ano ano ano
EPG ano ano ano ano ano
podpora HDTV ano ano ano ano ano
formát záznamu MPEG-2 MPEG-2 MPEG-2 MPEG-2 MPEG-2
podporované OS Windows XP, Vista, 7 Windows XP, Vista, 7 Windows 2000, XP, Vista Windows 2000, XP, Vista Windows Vista, 7
doporučené požadavky Intel Core2 Duo, 2,4 GHz, AMD, Athlon 64 X2, 2,8 GHz, 256 MB RAM Intel Pentium 4, 2 GHz, 512 MB RAM neuvedeno neuvedeno neuvedeno
rozměry 83 × 23 × 13 mm 88 × 29 × 16 mm 77 × 25 × 12 mm 78 × 27 × 11 mm 49 × 18 × 10 mm
hmotnost 14 g neuvedeno neuvedeno neuvedeno neuvedeno
cena 799 Kč 695 Kč 499 Kč 599 Kč 820 Kč

model MSI Digivox slim HD Not only TV LV5T Deluxe Pinnacle PCTV Nano Stick 73e Sencor SDB 501T Sweex QuickStick
hodnocení     
funkce 81% 79% 98% 84% 78%
EPG 84% 94% 96% 61% 94%
ovládání 42% 50% 36% 42% 42%
příjem 84% 84% 82% 780% 84%
celkem 80% 85% 90% 75% 75%
parametry
teletext ano ano ano ano ano
EPG ano ano ano ano ano
podpora HDTV ano ano ano ano ano
formát záznamu MPEG-2 MPEG-2, MPEG-4 MPEG-2, H.264, DivX MPEG-2 MPEG-2
podporované OS Windows XP, Vista, 7 Windows XP, Vista, 7 Windows XP, Vista, 7 Windows XP, Vista, 7 Windows XP, Vista, 7
doporučené požadavky neuvedeno neuvedeno Intel Pentium 4, 2 GHz, 512 MB RAM neuvedeno neuvedeno
rozměry 53 × 22 × 11 mm 70 × 15 × 11 mm 20 × 14 × 6 mm 110 × 23 × 22 mm 66 × 22 × 15 mm
hmotnost neuvedeno neuvedeno neuvedeno neuvedeno neuvedeno
cena 655 Kč 560 Kč 950 Kč 443 Kč 742 Kč