Hlavní navigace

Velký test: Pět výkonných LED projektorů na cesty

30. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když se před několika lety objevily první projektory, které nahradily klasické lampy LED svítilnami, hodně se toho od nich očekávalo. Lampy jsou totiž choulostivé, vyžadují hodně výkonné (a tím pádem často hlučné) chlazení a mají relativně krátkou životnost. Jejich výměna pak může stát několik tisíc. Jenže první kapesní projektory představovaly spíše takovou legraci. Bylo skvělé, že už taková technologie existuje, nicméně k použitelnosti v praxi měly ještě dost daleko. Světelný výkon v řádu desítek lumenů znamenal pouze malý a nedostatečně jasný obrázek.

Test LED projektorů

Dnes už je situace jiná. Projektory se zvětšily, zvýšil se také výkon jejich LED svítilen. To sice znamená vyšší nároky na chlazení, a tím pádem i rozměry projektoru, v některých případech se však stále vejdou do kapsy a mohou běžet na integrovanou baterii. Přibyly také prémiové funkce a solidního standardu dosáhla konektivita. Do testu se nám sešla poněkud nesourodá parta – od úplných kapesních prcků až po modely, které už se rozměry i hmotností blíží běžným mobilním projektorům. Všechny ale spojují dva parametry – zdroj světla typu LED a cena do patnácti tisíc.

Jak jsme testovali

Nejdůležitějším parametrem byl pochopitelně obraz. Bodovali jsme v první řadě jeho jas – a to jak v ideálních podmínkách zatemněné místnosti, tak i ve dne, při simulaci prezentace na obchodní schůzce. Reálný světelný výkon totiž určí, jak velký obraz budete schopni uspokojivě promítnout. Hodnotili jsme také barvy, rovnoměrnost podsvitu a nejvyšší přirozené rozlišení. Body jsme strhávali za pozorovatelné deformace. Zajímalo nás také to, jak moc je možné nastavení obrazu upravit a případně vylepšit.

Všechny modely jsou vybaveny reproduktory, jejich kvality se překvapivě hodně lišily

Dále jsme bodovali kategorii multimédia. Všechny modely byly vybaveny reproduktory, jejichž kvalita se překvapivě hodně lišila. Hodnotili jsme konektorovou výbavu – HDMI je dnes naštěstí standardem, příjemným bonusem je podpora MHL (přehrávání z mobilu nebo tabletu), ideálně s vhodným kabelem přímo v balení. Některé modely jsou vybaveny také USB či slotem na karty a umožňují přímo zobrazovat některé formáty. Bodovali jsme tedy i integrovaný multimediální přehrávač. Do kategorie multimédií jsme zahrnuli také hlučnost, která vás může při sledování filmu rušit.

Test LED projektorů

Protože se jedná a projektory, které můžete strčit do kapsy, případně alespoň do tašky od notebooku, zaměřili jsme se také na mobilitu. Hodnotili jsme rozměry, hmotnost, rychlost zapnutí i vypnutí, přítomnost cestovních obalů i velikost adaptéru. Extra body si vysloužily přístroje s integrovanou baterií. Do kategorie další jsme shrnuli všechny další oblasti, které si zasloužily bodové ohodnocení. V úvahu jsme vzali obsah balení (kabely, stojánky), přítomnost a kvalitu dálkového ovládání, další doplňky (jako např. Wi-Fi dongle), podporu 3D a všechna další přítomná pozitiva. 

Co se do testu nevešlo?
Naším testem jsme zcela jistě nepokryli celý trh, LED projektorů už je dnes velmi široká nabídka. Miniaturní projektory značek Genius či 3M jsme vynechali zcela záměrně. Výkon v desítkách lumenů je totiž neuspokojivý pro jakékoli použití. Jedná se v podstatě o dětskou hračku a vyhozené peníze. Schválně jsme se vyhnuli také profesionálním projektorům, které má v nabídce například společnost Casio. Stojí několik desítek tisíc a míří na zcela odlišný segment trhu. Naopak u některých produktů nás mrzí, že se nám je zapůjčit nepodařilo. Jedním z nich byl BenQ Joybee Q3, jehož samostatné recenze se dočkáte v průběhu srpna. Test LED projektorů

Úvod, jak jsme testovali

1. Acer K137

1. Acer K137

Původní cenová hranice testu měla být o něco níže, nakonec jsme ji ale posunuli kvůli tomuto modelu Aceru, který s trochou štěstí seženete za třináct a půl tisíce. Udělali jsme ale dobře, protože se nakonec předvedl jako vítěz a byla by rozhodně škoda vás o tento kousek ochudit. Papírové hodnotě 700 lumenů jsme z počátku příliš nevěřili, ukázalo se ale, že skutečně svítí více, než dvojnásobně větší a trojnásobně těžší konkurent značky BenQ. Přesto u toho i méně hučí. Acer si vítězství pojistil také věrnými barvami. Byli jsme skutečně překvapení, že za běžného dne, jen s napůl zataženými závěsy model K137 vyrobí dokonale sytý obraz téměř nerozeznatelný od metrové televize.

Acer K137
lampa LED Acer K137
technologie DLP
nativní rozlišení
1 280 × 800 px (16:10)
svítivost
700 lm
kontrast     10 000:1
maximální úhlopříčka
100"
minimální–maximální vzdálenost
0,63,2 m
hlučnost
37 dB
maximální spotřeba 90 W
životnost lampy 20 000/30 000 h (normální/ECO režim)
konektory HDMI, USB 2.0, microSD, audio in (3,5mm jack), universal I/O
reproduktory 2× 3 W
dálkový ovladač ano, membránový
další multimediální přehrávač, Wi-Fi ready, 3D ready, ECO režim, přehrávání běžných formátů z karty a USB, HDMI kabel, VGA-universal I/O kabel, obal
rozměry 189 × 116 × 41 mm
hmotnost 510 g
cena 14 490 Kč
hodnocení
obraz 96 % 85 %
   multimédia 73 %
mobilita 80 %
další 80 %

Přes svou enormní svítivost je přístroj stále velmi lehký a dá se jednoduše přihodit do jakékoli tašky. Na baterie už bohužel neběží, stejně jako většina ostatních modelů se ale dá napájet běžnou nabíječkou na notebooky. V tomto případě tedy značky Acer, najdete ji samozřejmě v balení. Konektorová výbava je plnohodnotná. HDMI s MHL je dokonce doplněno potřebným kabelem v balení. V krabici najdete také podivný kabel končící na jedné straně tzv. Universal I/O, který u modernějších přístrojů supluje klasické VGA, a zachovává tak zpětnou kompatibilitu se staršími přístroji. Acer umí přehrávat multimédia z USB i microSD karet, tady však máme jedinou vážnější výhradu. Rozhraní Aceru je velmi pomalé, ovládání je neintuitivní a často nás zlobilo.

Acer K137 Acer K137 Acer K137 Acer K137

To je ale jediná vážnější výtka, kterou k přístroji máme. Vzhledem k dané velikosti byla uspokojivá i kvalita integrovaných reproduktorů, výrobci nebudeme příliš vyčítat ani levný membránový ovladač, koneckonců svému účelu poslouží a v této kategorii nikdo lepší řešení nenabízí.

Výrazně nejvyšší světelný výkon v testu si poradí i s nezatemněnou místností

Přístroj je také připraven na Wi-Fi – stačí dokoupit vhodný dongle a můžete se k projektoru snadno připojovat z počítačů i chytrých telefonů v lokální síti. Pochválit můžeme také design, který se návrhářům v Aceru rozhodně povedl. Pokud by přístroj měl lepší rozhraní, které by poháněl nějaký rychlejší čip, už by k dokonalosti nechybělo nic. Snad jen Full HD rozlišení. Ale to zase za pár let.

Acer K137 Acer K137 Acer K137 Acer K137

Plusy / mínusy
světelný výkon multimediální přehrávač
kvalita obrazu ovládání
konektory cena

2. Dell M115HD

2. Dell M115HD

Příjemným překvapením testu byl také Dell, jenž se předvedl ve skvělém LEDkovém světle. Není se ale co divit. Po podrobnějším prozkoumání jsme opět našli sourozence – je jím vítěz testu od Aceru. Ačkoli přístroj velikostně připomíná spíše Acer C205 a Asus S1, ve skutečnosti je postaven na totožných součástkách jako Acer K137. To napovídají nejen téměř stejné parametry, ale hlavně porovnání konektorů a jejich rozmístění, úplně stejný je také objektiv. Ačkoli Dell uvádí svítivost pouze 450 lm, skoro bychom se podle výsledků našich testů vsadili, že jde o stejnou lampu jako v Aceru. Podobně dobré jsou také barvy – Dell nabízí několik povedených přednastavených režimů, na druhou stranu neumožňuje provádět jemná ruční nastavení. Velký rozdíl je naopak ve zvuku – Dell nabízí pouze jeden wattový chrchláček, který je v přístroji skutečně jen z povinnosti.

Dell M115HD
lampa LED Dell M115HD
technologie DLP
nativní rozlišení
1 280 × 800 px (16:10)
svítivost
450 lm
kontrast     10 000:1
maximální úhlopříčka
80"
minimální–maximální vzdálenost
0,762,03 m
hlučnost
36/32 dB  (normální/ECO režim)
maximální spotřeba 52/42 W (normální/ECO režim)
životnost lampy 20 000/30 000 h (normální/ECO režim)
konektory HDMI, VGA, komponentní video, USB, miniUSB, SD slot, audio in (3,5mm jack), audio out (3,5mm jack)
reproduktory 1× 1 W
dálkový ovladač ano, membránový
další multimediální přehrávač, 3D ready, ECO režim, VGA-universal I/O kabel, obal, vestavěná 1GB paměť, stativ 
rozměry 105 × 104 × 37 mm
hmotnost 360 g
cena 11 000 Kč
hodnocení
obraz 93 % 83%
   multimédia 64 %
mobilita 85 %
další 88 %

Není se ale co divit, Dell i svým designem evidentně míří spíše na firemní klientelu. Dostanete k němu také elegantní obal, ve kterém navíc najdete malý stativ, šikovný membránový ovladač a samozřejmě napájecí zdroj, který je totožný se zdroji pro notebooky Dell. Nechybí VGA kabel, který se na straně projektoru zapojuje do exoticky vyhlížejícího Universal I/O portu.

Ideální přístroj pro obchodní cestující

Dokoupit je možné také bezdrátový adaptér, vyblokujete si tím ale jediný USB konektor. Přístroj překvapivě zvládá i multimédia, poradí si se soubory z microSD karty i USB disku. Přehrávač není nijak zvlášť propracovaný, ale je svižný. Audio konektor slouží pro sluchátka.

Dell M115HD Dell M115HD Dell M115HD Dell M115HD Dell M115HD

Přístroj má skvělý design, vysokou svítivost a je extrémně skladný. Navíc k němu dostanete užitečné cestovní doplňky. Za danou cenu jde rozhodně o ideální řešení pro obchodní cestující a všechny potulné prezentéry.

Dell M115HD Dell M115HD Dell M115HD Dell M115HD Dell M115HD 

Plusy / mínusy
mobilita, cestovní výbava kvalita reproduktorů
svítivost/velikost možnosti nastavení obrazu
kvalita obrazu

 

3. BenQ GP10

 

3. BenQ GP10

Přístroj od BenQ působil se svou hmotností a rozměry v testu trochu nepatřičně. Je ale několik dobrých důvodů, proč jsme jej do testu zařadili. Výrobce má v nabídce také menší modely, které by se hodily více, ty se nám ale bohužel v daném termínu nepodařilo sehnat. Zástupce značky BenQ jsme ale rozhodně potřebovali, jedná se o jednoho z nejdůležitějších hráčů na projektorovém trhu. No a poslední a zásadní argument je: jde o LED projektor a vešel se do cenového limitu. Do notebookové tašky se také s přimhouřeným okem vejde – pořád jde tedy o mobilní projektor. Je ale pravda, že svou konstrukcí připomíná spíše klasické lampové přístroje. Díky tomu má ale větší objektiv, který na danou vzdálenost poskytuje větší obraz než ostatní modely v testu (je to cca 40" na 1 m vzdálenosti od projekční plochy).

Benq GP10
lampa LED Benq GP10
technologie DLP
nativní rozlišení
1 280 × 800 px (16:10)
svítivost
500 lm
kontrast     10 000:1
maximální úhlopříčka
240"
maximální vzdálenost
6 m
hlučnost
36 dB
maximální spotřeba 128/95 W (normální/ ECO režim)
životnost lampy 20 000/30 000 h (normální/ECO režim)
konektory HDMI, VGA, komponentní video, USB, miniUSB, SD slot, audio in (3,5mm jack), audio out (3,5mm jack)
reproduktory 2× 3 W
dálkový ovladač ano, membránový
další multimediální přehrávač, 3D ready, VGA kabel, obal, Wi-Fi dongle, ECO režim, možnost dokoupit DVD mechaniku, externí krytka čočky
rozměry 220 × 177 × 62 mm
hmotnost 1,5 kg
cena 11 000 Kč
hodnocení
obraz 92 % 73%
multimédia 69 %
mobilita 30 %
další 81 %

Přístroj měl ze všech modelů v testu nejpříjemnější a nejlogičtější ovládání, což šlo ruku v ruce s propracovaným multimediálním menu v češtině, které bylo na rozdíl od Aceru perfektně svižné. Zajímavostí je, že k přístroji můžete dokoupit speciální DVD mechaniku, která se přicvakne k projektoru ze spodní části. Můžete si tak snadno vyrobit kompletní domácí kino.

 

Největší model v testu připomíná spíše klasické projektory

 

Potěšil nás také fakt, že BenQ přidává k tomuto modelu Wi-Fi dongle přímo v balení, takže jde o jediný síťový projektor v testu. Nepříjemně nás ale překvapil hlučný ventilátor, který jsme u takto velkého zařízení skutečně nečekali.

Benq GP10 Benq GP10 Benq GP10 Benq GP10 Benq GP10

Kvalita obrazu byla vynikající, za nejlepším Acerem přístroj zaostával jen o kousek (jak v barevné věrnosti, sytosti i svítivosti). Body ztratil hlavně v oblasti mobility, což ale není primárně vada přístroje, jde spíš o to, jak byl test nastaven. Pokud pro vás mobilita není tak důležitá a přístroj budete přinášet méně často, a naopak oceníte kvalitní multimediální přehrávač, který si poradí i s titulky, může pro vás být i vzhledem ke své ceně ideálním řešením.

Benq GP10 Benq GP10 Benq GP10 Benq GP10 Benq GP10

Plusy / mínusy
kvalita a velikost obrazu rozměry
multimediální centrum hlučnost ventilátoru
konektory, Wi-Fi

 

4–5.  Acer C205

4–5. Acer C205

Acer sice není v testu úplně nejmenší, ale za to je úplně nejlevnější. Pokud trochu zapátráte, seženete ho i za cenu pod osm tisíc korun. Není to samozřejmě plnohodnotná komponenta do vašeho domácího kina, v dobře zatemněné místnosti ale může za běžnou televizi zaskočit – 100" úhlopříčka uvedená v parametrech je téměř uspokojivě dosažitelná. Za běžného denního světla už je to samozřejmě úplně jiná pohádka, v takovém případě už se budete muset spokojit s diagonálou zhruba poloviční. A ani v tomto případě není obraz ideální. Barevně jde projektor lehce do žluta, což nám u testovacího filmu vadilo, mnohem více nás ale obtěžoval velmi hlučný ventilátor, který u tak malého přístroje skutečně překvapí.

Acer C205
lampa LED Acer C205
technologie DLP
nativní rozlišení
854 × 480 px (16:9)
svítivost
150 lm
kontrast     1000:1
maximální úhlopříčka
100"
minimální–maximální vzdálenost
0,732,4 m
hlučnost
29 dB
maximální spotřeba 32 W
životnost lampy 20 000/30 000 h (normální/ECO režim)
konektory HDMI, USB 2.0 (nabíjení), audio in (3,5mm jack)
reproduktory 2× 2 W
dálkový ovladač ne
další integrovaná baterie (2 hodiny), ECO režim, HDMI kabel, MHL kabel, obal
rozměry 144 × 108 × 27 mm
hmotnost

302 g

cena 8000 Kč
hodnocení
obraz 68 % 70 %
   multimédia 58 %
mobilita 91 %
další 69 %

Projekt je vybaven HDMI vstupem s funkcí MHL, v balení najdete klasický HDMI kabel i MHL verzi, která umožňuje propojit projektor přímo s kompatibilním chytrým telefonem a to je skvělé. V zadní části najdete dále napájecí zdířku, ta je navíc kompatibilní s běžnými nabíječkami notebooků značky Acer – chytré řešení.

Kapesní model s integrovanou baterií byl v testu nejlevnější

K napájení tohoto přístroje můžete použít také klasické USB, které v zadní části najdete taktéž, vhodný kabel ale v balení chybí. Nechybí naopak audio vstup (3,5mm jack), přístroj je totiž vybaven dvěma reproduktory. Jejich kvalita není jinak zázračná, na prezentaci postačí, na filmy se rozhodně nehodí.

Acer C205 Acer C205 Acer C205 Acer C205

K přístroji dostanete jednoduchý černý obal z materiálu připomínajícího neopren, dálkový ovladač však budete hledat marně. K ovládání slouží pouze dotyková ploška v horní části, se kterou jsme se nedokázali spřátelit. Možnosti nastavení jsou ale stejně minimální – můžete regulovat hlasitost, měnit světelný výkon (normální a eco) a vypnout obraz. K úplnému vypnutí celého přístroje slouží tlačítko v zadní části vedle konektorů. Zapnutí trvá zhruba deset vteřin, vypnutí je téměř okamžité. Optický zoom u tohoto prcka nehledejte, kolečko v přední části slouží pouze k doostřování. Velkým pozitivem tohoto přístroje je integrovaná baterie, která by měla zajistit až dvě hodiny provozu v eco režimu.

Acer C205 Acer C205 Acer C205 Acer C205

Plusy / mínusy
cena, mobilita ovládání na přístroji
podpora MHL chybí dálkový ovladač
integrovaná baterie nemožnost přehrávat z USB

4–5. Asus S1

4–5. Asus S1

Elegantní Asus v kovovém těle patří určitě k nejatraktivnějším přístrojům v testu, při bližším prozkoumání je ale možné zjistit, že je postaven na stejném základu jako menší z Acerů (C205). Pokud si totiž prohlédnete rozmístění konektorů a také objektiv, zjistíte, že vyjely ze stejné fabriky. Podezřele podobné jsou také mnohé parametry, to ale neznamená, že by přístroje byly zcela totožné. Acer i Asus pravděpodobně nakupují u stejného výrobce základních komponent (projektory jsou natolik specializované přístroje, že těch možností zase tolik není). Mohou si ale jistě nakonfigurovat různé detaily, vyrábí si vlastní šasi a také navrhují firmware. To nakonec může přístroje značně odlišit.

Asus S1
lampa LED Asus S1
technologie DLP
nativní rozlišení
854 × 480 px (16:9)
svítivost
200 lm
kontrast     1000:1
maximální úhlopříčka
100"
minimální–maximální vzdálenost
0,732,43 m
hlučnost
32 dB
maximální spotřeba 32/28 W  (normální/ ECO režim)
životnost lampy až 30 000 h
konektory HDMI, USB 2.0 (nabíjení), audio out (3,5mm jack)
reproduktory 1× 2 W
dálkový ovladač ne
další integrovaná baterie (6 000 mAh, 3 hodiny), Battery režim, HDMI kabel, MHL kabel, microUSB kabel, 2× obal, integrovaná krytka čočky
rozměry 111 × 102 × 31 mm
hmotnost 342 g
cena 8000 Kč
hodnocení
obraz 76 % 70 %
  multimédia 41 %
mobilita 95 %
další 72 %

V tomto případě je nakonec odlišností celá řada. Kromě jasného rozdílu ve vzhledu můžete na první pohled zpozorovat i jinak řešená tlačítka. Ta nejsou dotyková (hurá), hlavně ale ovládají mnohem komplexnější menu s mnoha nastaveními. Dokonce jsou k rychlému přepínání připraveny dva obrazové režimy. Nastavit také můžete jas, kontrast a další parametry. Klasický dálkový ovladač ale také chybí.

Elegantní kovové tělo nás z celého testu zaujalo nejvíce 

Zajímavou odlišnost najdeme mezi konektory – zdířka pro 3,5mm jack v tomto případě neslouží jako vstup pro zvukový signál, ale jako sluchátkový výstup pro zvuk přivedený do přístroje přes HDMI. To také znamená, že k projektoru můžeme připojit lepší reproduktory.

Asus S1 Asus S1 Asus S1 Asus S1 Asus S1

KL24

Podle parametrů má Asus vyšší světelný výkon než jeho dvojče od Aceru, což se v praxi potvrdilo. Stále to sice není úplně ideální (obrazové režimy jdou buď do žluta, nebo do modra), je to ale přeci jen trochu blíže k ideálu domácího kina. Co však Asusu nemůžeme odpustit, je ventilátor, který připomíná malou cirkulárku. Jeho výrazný, hluboký bzukot navíc kolísá, a výrazně tak ruší při práci i při filmu. Tak trochu doufáme, že šlo o vadu kusu, ačkoli u těchto miniaturních ventilátorů se s takto nízkou kvalitou nesetkáváme poprvé. Přístroj nás potěšil bohatou výbavou v balení, k dispozici jsou dokonce hned dva obaly. Jeden na samotný projektor, větší taštička pojme i kabely a napájecí zdroj. Ten je mimochodem stejný jako u malých notebooků Asus. Projektor je také možné napájet přímo z USB. Body jsme udělili také za integrovanou krytku objektivu.

Asus S1 Asus S1 Asus S1 Asus S1 

Plusy / mínusy
cena, mobilita zvuk ventilátoru
zpracování, design barevná věrnost
bohatá výbava

Byl pro vás článek přínosný?