Hlavní navigace

Velký úlovek pro Intel: největší výrobce telefonních SoC si vybral pro své čipy jeho továrny

27. 7. 2022

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel se snaží ze svých továren udělat světový foundry podnik schopný konkurovat TSMC. A povedlo se mu dostat opravdu prestižního klienta. Ten ale asi zatím Intelu nesvěří své prestižní produkty.

Intelu se podařilo získat hodně významný zářez na pažbě ve své snaze rozšířit svoji působnost i na zakázkovou výrobu čipů pro další firmy a stát se tak konkurencí pro Samsung a TSMC. Ty se s tzv. „Foundry“ modelem vypracovaly na pozici lídrů v nejpokročilejších křemíkových procesech, která patřívala Intelu. Ten se proto také snaží získat externí klienty a teď získal jednoho z nejvýznamnějších: devátou největší křemíkovou firmu.

Intel tento týden oznámil, že uzavírá strategické partnerství s tchajwanskou firmou MediaTek, která se stane klientem jeho továren pod hlavičkou Intel Foundry Services,(zkráceně IFS). MediaTek býval relativně menším výrobcem procesorů ARM, ale za posledních deset let výrazně narostl a v poslední době urval velký díl trhu mobilních SoC pro chytré telefony, v nichž se stal největším konkurentem Qualcommu, a loni dokonce v telefonech dosáhl vyššího tržního podílu. Firma je teď devátým největším polovodičovým hráčem na světě dle žebříčku IC Insight, tržbami ještě o něco větším než AMD.

MediaTek je pro Intel jedním z největších klientů, které vůbec mohl ulovit, nad ním už co do velikosti tržeb není moc „fabless“ výrobců, o jejichž zakázky by mohl usilovat – jen Broadcom, Nvidia a Qualcomm. MediaTek zároveň vyrábí převážně u TSMC, které je ve Foundry byznysu tím hlavním „nepřítelem“, kterého Intel musí vyzvat. Pro MediaTek je naopak Intel příležitost o něco diverzifikovat svou závislost na dodavatelích, přičemž výhoda by byla i geografická, protože s Intelem by část čipů mohl vyrábět i na území Evropy a USA.

MediaTek Pentonic 2000 1600 MediaTek Pentonic 2000, SoC pro chytré televize (zdroj: MediaTek)

Objem spolupráce asi zatím bude omezený

Partnerství obou firem může tedy být významné, ale ve skutečnosti je asi ze strany MediaTeku relativně opatrné a neznamená hned velkou míru spolupráce a nějaký masový odvrat od TSMC. Tchajwanská firma totiž u Intelu zatím asi neplánuje zas tak velký objem výroby a jeho služby použije jen pro menší část svých produktů. Může tedy jít o kontrakt tak trochu na zkoušku a také možná s tím, že Intel bere jako doplňkového dodavatele pro méně důležité úkoly.

K Intelu totiž podle všeho nepůjde výroba stěžejních mobilních SoC používajících nejmodernější procesy. Ve zprávě se hovoří o tom, že MediaTek Intelu zadá výrobu čipů pro různé zařízení typu „smart edge“. Do této části jeho portfolia nepatří procesory pro telefony, ale síťové (Wi-Fi) a 5G čipy a SoC pro televize, chytrou domácnost, Internet věcí, ale asi také třeba auta. MediaTek teď 5G modemy vyrábí i pro Intel (který své vlastní pokusy ukončil a divizi prodal Applu), takže jejich výroba by byla jakousi reciproční spoluprací. Paradoxní (a vtipné) by ale bylo, kdyby MediaTek u Intelu vyráběl také Wi-Fi adaptéry, které jsou určené pro AMD a prodávané pod jeho značkou.

MediaTek použije proces Intel 16 (dříve 22FFL)

MediaTek by u Intelu pro tyto produkty měl použít starší a jednodušší proces Intel 16, který je pokračováním levné technologie 22FFL (FinFET Low Power). Mělo by jít o určitý hybrid vlastností 14nm a 22nm procesu Intelu, proces 22FFL byl Intelem zamýšlený jako technologie tvořící levnější alternativu ke 14nm procesu a také zvlášť uzpůsobená pro analogové aplikace a čipy pro bezdrátovou komunikaci (radio-frequency). Což dává smysl v kombinaci s předchozí informací o tom, jaký typ čipů (Wi-Fi, 5G) MediaTek u Intelu má vyrábět.

Proces 22FFL jehož je Intel 16 pokračováním je hybridem mezi 22nm FinFeTovým a 14nm procesem Intelu Proces 22FFL, jehož je Intel 16 pokračováním, je hybridem mezi 22nm FinFeTovým a 14nm procesem Intelu (zdroj: Intel)

Ačkoliv původně Intel technologii označoval jako 22nm, asi by měla být srovnatelná s „méněnanometrovými“ procesy konkurence, proto tedy podobně jako ostatní procesy byla přečíslována – „Intel 16“ by tedy asi mělo indikovat, že je na úrovni nebo zhruba okolo 16nm procesu.

Tip: Intel ukázal plán výrobních procesů: 7nm, 4nm, 3nm, 20A a 18A technologie – s pomocí přečíslování

KL24

Vlastnosti procesu 22FFL jehož je Intel 16 pokračováním Vlastnosti procesu 22FFL, jehož je Intel 16 pokračováním (zdroj: Intel)

Jak velké objemy výroby, a tím pádem jak velké objemy peněz a využité kapacity pro továrny Intelu tento kontrakt přinese, zatím netušíme. Intel zde každopádně má šanci navázat dlouhodobější spolupráci a v případě spokojenosti MediaTek může vyzkoušet i jeho další pokročilejší procesy a případně mu zadat větší rozsah produktů. A také samozřejmě důvěra MediaTeku může sloužit jako reference pro další klienty, které se Intel bude snažit získat. Tato spolupráce by tedy měla být hlavně začátek delšího procesu a bude na Intelu, zda se šance úspěšně chopí.

Zdroje: Intel, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?